Οι αλλαγές στο Ε1, τα προσυμπληρωμένα πεδία και τα «κλειδιά» για τις νέες φορολογικές δηλώσεις

Must Read

Στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, το οποίο θα υποβάλουν 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι την άνοιξη μέσω του συστήματος TAXISnet, θα εμφανίζονται, για πρώτη φορά φέτος, σε προσυμπληρωμένα νέα πεδία τα ποσά των δαπανών που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι το 2019, προκειμένου να εξοφλήσουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, νοσήλια, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καθώς και τα ποσά των εισοδημάτων που απεκόμισαν πέρυσι από επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Τα αναλυτικά στοιχεία των δαπανών που έκαναν οι φορολογούμενοι για πληρωμές ΔΕΚΟ, ασφάλιστρα, κινητή τηλεφωνία, δάνεια και καταναλωτικές αγορές σκοπεύουν να αξιοποιήσουν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να διαμορφώσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν τις υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος.

Ύποπτο το «αρνητικό» ισοζύγιο

Ολα αυτά τα στοιχεία θα έχουν ήδη σταλεί από τους τρίτους (εταιρίες κοινής ωφέλειας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κ.ά.), οι οποίοι τα έχουν στη διάθεσή τους, και θα έχουν διασταυρωθεί από τις αρμόδιες φορολογικές Αρχές, προκειμένου αυτές να διευκολυνθούν στον προσδιορισμό των πραγματικών φορολογητέων εισοδημάτων εκατομμυρίων φορολογουμένων και να επιβάλουν τους φόρους που αναλογούν σε αυτά.

Τα ποσά των πάσης φύσεως δαπανών των φορολογουμένων, όπως θα αποτυπώνονται αναλυτικά σε προσυμπληρωμένα πεδία του νέου e-E1, θα συγκρίνονται με τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτων και εσόδων των φορολογουμένων, όπως αυτά θα αποτυπώνονται στο ίδιο έντυπο και, εφόσον προκύπτει «αρνητικό» ισοζύγιο, εφόσον δηλαδή τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα δεν καλύπτουν τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες, οι δηλώσεις των φορολογουμένων θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και οι περισσότερες από τις παραπάνω δαπάνες δεν αποτελούν τεκμήριο (με την εξαίρεση των διδάκτρων), αποτελούν τη βάση για την εφαρμογή των λεγόμενων «έμμεσων τεχνικών προσδιορισμού του εισοδήματος ελεγχομένων», όπως είναι η τεχνική του «ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών με μετρητά» του φορολογουμένου.

Και το Airbnb στη «φάκα» της ΑΑΔΕ

Στη φορολογική δήλωση (Ε1) και την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (Ε2) σχεδιάζεται να αναρτηθούν και τα στοιχεία από το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών. Για να γίνει αυτό, στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε διάταξη, με την οποία η φορολογική διοίκηση υποχρεώνει τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες να της παραδώσουν τα στοιχεία των πληρωμών που έχουν κάνει σε φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας.

Αν δεν συνεργαστούν, τότε η λειτουργία των σχετικών πλατφορμών θα διακοπεί στην Ελλάδα, με «μαύρο» που θα πέσει στο ίντερνετ, κατόπιν εντολής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προς τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου. Οι ιδιοκτήτες που θα εμφανιστούν να έχουν λάβει πληρωμές από τις πλατφόρμες και δεν δηλώσουν τα σχετικά ποσά θα είναι υποψήφιοι για φορολογικό έλεγχο.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει για φέτος αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η ανάρτηση στη φορολογική δήλωση πρόσθετων δεδομένων, αλλά και η αύξηση στο 30% του εισοδήματος των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών των φορολογουμένων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Το TAXISnet αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις 2020 και τη φορολόγηση των εισοδημάτων που απέκτησαν το 2019.

Χωριστές δηλώσεις για σύφωνα συμβίωσης

Οι σύζυγοι μπορεί να έχουν και φέτος τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά υπάρχουν κάποια ζευγάρια που θα πρέπει υποχρεωτικά να χωρίσουν… τους δρόμους τους προς την Εφορία!

Συγκεκριμένα, οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, καθένας για τα εισοδήματά του, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης, το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.
  • Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχουν:

  • Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  • Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
  • Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
  • Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
  • Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του, μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Διαβάστε επίσης: Κάθε πέρυσι και καλύτερα ο κατώτατος – Μειωμένος ακόμα και συγκριτικά με το 2010

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This