Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Στενό μαρκάρισμα στους «κόκκινους» δανειολήπτες

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Πίεση για να «τα βρουν» με τις τράπεζες και να προβούν σε ρυθμίσεις χρεών φαίνεται ότι δημιουργούν σε χιλιάδες δανειολήπτες η κατάργηση του Νόμου Κατσέλη και η προοπτική λήξης της προστασίας α΄ κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου.

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι 43.400 δανειολήπτες με δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατά το β’ εξάμηνο του 2019. Στοιχείο που καταδεικνύει την αποτυχία του πλαισίου προστασίας που σχεδιάστηκε με άκρως επαχθή κριτήρια για τους δανειολήπτες.

Υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν γίνει 80.000-100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν όμως και τα στοιχεία γι’ αυτούς που έχουν συναινέσει στην άρση του απορρήτου αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτημα ρύθμισης, ή για όσους δηλώνουν διεύθυνση κατοικίας διαφορετική από εκείνη της α’ κατοικίας κ.λπ.

Μεταξύ των δράσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι η αποστολή e-mails στους 42.107 χρήστες της πλατφόρμας που δεν οριστικοποίησαν την αίτηση ρύθμισης δανείου και προστασίας πρώτης κατοικίας.

Συνεργάτες του κ. Σταϊκούρα εξηγούν ότι ο υπουργός Οικονομικών με επιστολή του προς τις τράπεζες ζήτησε διευκρινίσεις για τον λόγο που ενώ υπάρχουν πάνω από 63.000 αιτήσεις για ένταξη στην προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των οφειλών μόλις 686 έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας παύει να ισχύει  στις 30 Απριλίου. Το πτωχευτικό δίκαιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου είναι το βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Στο νέο πτωχευτικό δίκαιο δεν προβλέπεται κανενός είδους προστασία για την πρώτη κατοικία, όπως αυτή λαμβάνεται ως έννοια σήμερα. Την όποια προστασία θα παρέχει η πρόνοια ή το κράτος, αλλά ξεχωριστά και αφού αποδειχθεί ότι αυτός που θα χάσει το ακίνητό του τυγχάνει προστασίας.

Η νέα ρύθμιση θα πάρει κάτω από την ομπρέλα της όλες τις διάσπαρτες ρυθμίσεις που ισχύουν σήμερα και θα καταργήσει την έννοια της παροχής προστασίας στην πρώτη κατοικία μέσω της διαδικασίας πτώχευσης. Ειδικότερα, η προστασία της πρώτης κατοικίας θα αποσυνδεθεί τελείως από τη σχέση οφειλέτη – πιστωτών και θα αποτελεί πλέον αντικείμενο της κοινωνικής πρόνοιας.

Δείτε επίσης: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Εγκρίθηκαν 48 εκατ. για τον Φλεβάρη

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ