Η ΑΑΔΕ «ξεσκονίζει» τις καταθέσεις Ελλήνων σε πάνω από 100 φορολογικούς… παραδείσους του εξωτερικού

Must Read

Σε περισσότερες από εκατό χώρες θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι των καταθέσεων με τη δημιουργία ηλεκτρονικής υποδομής καταχώρισης στοιχείων εισοδημάτων και καταθέσεων.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη στα χέρια της τα απαιτούμενα στοιχεία με τον όγκο των δεδομένων που έχουν παραδοθεί να είναι τεράστιος. Με την ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχετικές πληροφορίες πρόκειται να κωδικοποιηθούν ανά Aριθμό Φορολογικού Μητρώου, προκειμένου στη συνέχεια να αποτελέσουν τη βάση για τη διενέργεια ελέγχων.

Στα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΑΑΔΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών περιλαμβάνονται:

  1. Λογαριασμοί θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
  2. Καταθετικοί λογαριασμοί.
  3. Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
  4. Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον δηλωτέο λογαριασμό.
  5. Ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον δηλωτέο λογαριασμό κατά το έτος αναφοράς.

Σε δευτερεύοντα χρόνο θα πραγματοποιηθεί έλεγχος στο 10% των Ελλήνων καταθετών και επενδυτών του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλουν στην Ελλάδα με τα στοιχεία των εισοδημάτων και επενδύσεων που διαθέτουν στο εξωτερικό και έχουν έρθει σε γνώση των φορολογικών Αρχών.

Δείτε επίσης: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Εγκρίθηκαν 48 εκατ. για τον Φλεβάρη

Να σημειωθεί πως οι φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας φέρουν την υποχρέωση να δηλώνουν το σύνολο του παγκόσμιου εισοδήματός τους, είτε δηλαδή προέρχεται από δραστηριότητές τους στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Από τη φορολόγηση εξαιρούνται μόνο τα ποσά που προέρχοναι από χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του ΟΟΣΑ για την ανταλλαγή πληροφοριών, από τις οποίες έχουν σταλεί δεδομένα στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται:

Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μποναίρ – Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα (Νησιά BES), Βουλγαρία, Κολομβία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Δανία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Γιβραλτάρ, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ανγκουίλα, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Κουρασάο, Δομινικανή Δημοκρατία, Κορέα, Μοτσεράτ, Νιούε, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νήσοι Τερκς και Κέικος, Αλβανία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Νήσοι Μάρσαλ, Μακάο, Μαλαισία, Μονακό, Νέα Ζηλανδία, Παναμάς, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς και Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουσία, Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σεν Μαρτέν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Μπαχρέιν, Ναούρου, Βανουάτου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This