Μετά τους πλειστηριασμούς τι; – Τα δυο σενάρια που εξετάζει η Κυβέρνηση για τους ξεσπιτωμένους

Must Read

Δύο σενάρια έχουν βάλει στο τραπέζι τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας για το καθεστώς προστασίας των υπερχρεωμένων, που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους από τον Μάιο, όταν λήξει η προστασία της.

Η κατάργηση της προστασίας σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμού οδηγεί στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου προστασίας.

Το νέο σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με αυτό, τα νοικοκυριά που θα χάσουν το σπίτι τους θα λαμβάνουν ένα στεγαστικό επίδομα για το σπίτι που θα ενοικιάζουν.

Για το επίδομα εξετάζονται δύο σενάρια:

Το πρώτο έχει να κάνει με το επίδομα στέγασης που ήδη δίνεται στους φορολογουμένους με χαμηλό εισόδημα. Το επίδομα έχει ετήσιο προϋπολογισμό της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ και κυμαίνεται από 70 έως και 210 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Η λύση που εξετάζεται είναι το υφιστάμενο επίδομα ενοικίου να πριμοδοτηθεί με ένα επιπλέον ποσό για όσους φορολογουμένους ανήκουν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και βρεθούν αντιμέτωποι με την απώλεια της πρώτης κατοικίας τους. Με το ενισχυμένο επίδομα στέγασης θα μπορούν να διαπραγματευθούν με την τράπεζα μια νέα ρύθμιση, προκειμένου να ξεκινήσουν την αποπληρωμή της οφειλής τους ή να παραμείνουν ως ενοικιαστές στην πρώτη κατοικία τους καταβάλλοντας ενοίκιο με τη σχετική επιδότηση.
• Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν στα συναρμόδια υπουργεία είναι να θεσπιστεί ένα ξεχωριστό επίδομα στέγασης για όσους κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους από πλειστηριασμό. Το επίδομα αυτό θα είναι προσωρινής διάρκειας (π.χ. πέντε ετών) και θα χρησιμεύει ως εισοδηματική ενίσχυση για την παραμονή του δανειολήπτη στην πρώτη κατοικία του ως ενοικιαστής.

Το στεγαστικό αυτό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως το εισόδημα, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι κ.λπ. Μάλιστα, στα κονδύλια για το νέο στεγαστικό επίδομα σχεδιάζεται να προστεθούν και αυτά που σήμερα προβλέπονται για την κρατική επιδότηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Δηλώσεις για τα δημοτικά τέλη! Δεν χρειάζονται ούτε δικαιολογητικά, ούτε να περιμένετε σε ουρές

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This