Τρίτη 15/6/2021

«Δώρα»-κίνητρα στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν με κάρτα – Τι προσδοκά ο υπουργείο Οικονομικών

Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των φορολογουμένων, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα προβλέπει εξωδικαστικό μηχανισμό για την επίλυση των φορολογικών διαφορών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που «περιμένουν» στα Δικαστήρια και οι οποίες υπερβαίνουν τις 10.000.

Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, ειδικές επιτροπές θα εξετάζουν τις υποθέσεις και θα παρέχουν κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους πολίτες να κλείσουν την υπόθεσή τους, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των Δικαστηρίων.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις εφεδρείες εσόδων. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μέρισμα του δημοσίου από τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος θα είναι φέτος 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, σε επιπλέον 279 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις που κρίθηκαν νόμιμες από την ΕΕ και θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Μεταξύ των ελαφρύνσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον οι θεσμοί εγκρίνουν την αλλαγή χρήσης των ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς, αυτά θα αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις.

Δείτε επίσης: Μόνο 2 στους 100 θα δουν αύξηση στη σύνταξη! Οι αλλαγές σε παροχές, επιδόματα και «πέναλτι»

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ουσιαστικά σημαίνει παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων με μηδενικό επιτόκιο σε μία περίοδο που υπάρχει έλλειψη δανείων από τις τράπεζες.

Παράλληλα, σημαντική ανάσα στον προϋπολογισμό θα υπάρξει και στην περίπτωση που οι θεσμοί δώσουν την έγκριση τους για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα των δαπανών του Δημοσίου για το προσφυγικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ