Φορολοταρία: Λιγότεροι οι νικητές αλλά… περισσότερο κερδισμένοι – Το χιλιάρικο γίνεται πεντοχίλιαρο

Must Read

Σκληρά πρόστιμα για όσους παραποιούν τα λογισμικά των ταμειακών μηχανών, εξωδικαστικό συμβιβασμό 10.000 φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα διοικητικά πρωτοδικεία και τα εφετεία, επιστροφή χρημάτων στους φορολογουμένους για συναλλαγές με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της φοροδιαφυγής και διατάξεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται προσεχώς στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

  1. Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών: Λύση στις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία και τα εφετεία της χώρας (7.500 περίπου στα πρωτοδικεία και 2.500 στα εφετεία) δίνει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά για κίνητρα διοικητικής επίλυσης, έτσι ώστε να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη Δικαιοσύνη οι φορολογούμενοι. Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις θα χάσει και σε άλλες θα κερδίσει και θα βάλει στα ταμεία του περί τα 50.000.000 ευρώ.
  2. Φοροδιαφυγή: Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραποιούν ταμειακές μηχανές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και στις ταμειακές μηχανές. Με στόχο να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα, τα πρόστιμα, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, θα είναι μεγάλα και τσουχτερά.
  3. Λαθρεμπόριο: Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο σχέδιο με μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

Δείτε επίσης: Ο ΟΑΕΔ στηρίζει τους Δήμους για τη δραστικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας

Κίνητρα ηλεκτρονικών συναλλαγών

Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών των φορολογουμένων, καθώς και μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα προβλέπει εξωδικαστικό μηχανισμό για την επίλυση των φορολογικών διαφορών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που «περιμένουν» στα Δικαστήρια και οι οποίες υπερβαίνουν τις 10.000.

Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Συγκεκριμένα, ειδικές επιτροπές θα εξετάζουν τις υποθέσεις και θα παρέχουν κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους πολίτες να κλείσουν την υπόθεσή τους, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των Δικαστηρίων.

Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις εφεδρείες εσόδων. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το μέρισμα του δημοσίου από τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος θα είναι φέτος 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, σε επιπλέον 279 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις που κρίθηκαν νόμιμες από την ΕΕ και θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:

  1. Επιστροφή κεφαλαίου. Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογουμένους. Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, καθώς και συναλλαγές που αφορούν τα επαγγέλματα της οικοδομής.
  2. Εκπτωση φόρου. Εξετάζεται να επανέλθει η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων. Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.
  3. Φορολοταρία. Μεγαλύτερα έπαθλα και λιγότεροι τυχεροί και εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί μηνιαίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τη φορολοταρία. Τα ποσά που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβουν και, από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα, θα φτάσουν τα 3.000 ή 5.000 ευρώ, μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.

Φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί πως το κράτος οφείλει να μεριμνήσει για το εμπόριο συγκεκριμένων προϊόντων όπως τα καπνικά όπου πολλοί πωλητές δε δέχονται πληρωμές μέσω κάρτας προκειμένου να μην χάσουν την προμήθειά τους.

Δείτε επίσης: Ο ΟΑΕΔ στηρίζει τους Δήμους για τη δραστικότερη αντιμετώπιση της ανεργίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This