Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Χωρίς χαρτούρα πλέον η σύσταση μίας ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.)

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Με ένα κλικ στον υπολογιστή και χωρίς καθόλου χαρτούρα μπορεί πλέον να συσταθούν επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, που προβλέπονται στον νόμο 4441/2016, καθώς άνοιξε η σχετική διαδικασία και για τις ανώνυμες εταιρίες. Η σύσταση γίνεται με τη χρήση πρότυπου καταστατικού μέσω είτε της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) είτε των υπηρεσιών μίας στάσης των επιμελητηρίων.

Η σύσταση εταιρίας μέσω e-ΥΜΣ πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία αλλά ούτε και «ανέβασμα» οποιουδήποτε εγγράφου. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η εταιρία αποκτά αριθμό ΓΕΜΗ και ΑΦΜ, εγγράφεται στο Επιμελητήριο και αυτόματα ενημερώνεται ο ΕΦΚΑ.

Οι ιδρυτές λαμβάνουν από το σύστημα ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρίας.

Το κόστος σύστασης ανέρχεται στα 18 ευρώ για τις κεφαλαιουχικές εταιρίες (Α.Ε., ΕΠΕ, ΙΚΕ) και στα 15 ευρώ για τις προσωπικές εταιρίες (Ο.Ε., Ε.Ε.). Οι Α.Ε. επιβαρύνονται και με το 1‰ επί του κεφαλαίου υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το υπουργείο Ανάπτυξης  προσανατολίζεται στην αναθεώρηση του εν λόγω νόμου ώστε εντός του 2020 να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική έναρξη ατομικής επιχείρησης, καθώς και άλλων νομικών μορφών εταιριών, όπως οι συνεταιρισμοί.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα»

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ