Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Οδηγίες για τα αναδρομικά: Ποιοι και πόσα δικαιούνται (αν… δικαιούνται) οι συνταξιούχοι! Πίνακας με επιστροφές επικουρικών

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Οδηγίες δίνει η εφημερίδα «δημοκρατία» στο σύνολο των συνταξιούχων, ώστε να μπορέσουν να δουν εάν δικαιούνται -ή όχι- αυξήσεις και αναδρομικά (από την 1η Οκτωβρίου 2019 και έπειτα) τόσο μέσα από τον επικείμενο επανυπολογισμό των περίπου 2.800.000 κύριων συντάξεων όσο και από τις διορθώσεις που θα γίνουν σε 280.000-300.000 από τις συνολικά 1.220.000 επικουρικές.

Μέσα από αναλυτικούς πίνακες παρουσιάζονται τα νέα ποσά που θα προκύψουν από τις διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει το αργότερο έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου).

Οι δικαιούχοι των κύριων συντάξεων, «παλαιών» και «νέων», δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν και μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), για να διαπιστώσουν κατά πόσο θα είναι μέσα δύο στους 100, δηλαδή μέσα στους 50.000-80.000 «τυχερούς», που αναμένεται ότι θα δικαιωθούν πραγματικές (και όχι λογιστικές, λόγω της προσωπικής διαφοράς) αυξήσεις, θα πρέπει, με βάση και τον σχετικό πίνακα, να προσέξουν τα εξής:

«Παλαιοί» συνταξιούχοι: Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/16, μπορούν να υπολογίσουν εάν θα λάβουν -ή όχι- πραγματική αύξηση μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση ως εξής:
* Όσοι και όσες συνταξιοδοτήθηκαν έχοντας συμπληρώσει από 15 έως 30 έτη ασφάλισης δεν θα λάβουν καμία αύξηση (ούτε λογιστική ούτε πραγματική). Ο λόγος είναι ότι τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους και όσες είχαν αυτά τα έτη ασφάλισης δεν αυξάνονται σε σχέση με αυτά που καθιερώθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου.
* Όσοι και όσες έχουν από 31 έτη ασφάλισης και πάνω, με βάση τον σχετικό πίνακα, μπορούν να βρουν τα σημερινά ποσά των συντάξεών τους σύμφωνα με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών τους και των ετών ασφάλισης που είχαν συμπληρώσει. Στη συνέχεια, κοιτάζοντας την αμέσως διπλανή στήλη, μπορούν να δουν τις αυξήσεις που θα λάβουν μετά τον επανυπολογισμό βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης.

Εάν η αύξηση καλύπτεται από την προσωπική διαφορά, τότε η αναπροσαρμογή που θα γίνει στη σύνταξή τους θα είναι λογιστική. Πολύ απλά, δεν θα δουν καμία πραγματική αύξηση, παρά μόνο θα έχουν μείωση των υφιστάμενων προσωπικών διαφορών τους.

Για όσους οι αυξήσεις υπερβαίνουν τις προσωπικές διαφορές (υπολογίζεται ότι από τους περισσότερους από 2.300.000 «παλαιούς» συνταξιούχους -στην καλύτερη περίπτωση- θα είναι απειροελάχιστοι) το επιπλέον ποσό και τα αναδρομικά θα τους δοθούν ως εξής: α) Το επιπλέον της προσωπικής διαφοράς ποσό θα προσαυξηθεί κατά το 1/5 για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται σταδιακά και ισόποσα κατά έτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, και β) ανάλογα αναδρομικά, επί του ποσού που ξεπερνά την προσωπική διαφορά, θα τους επιστραφούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες για τη χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 και έπειτα (στον πίνακα παρουσιάζονται τα αναδρομικά για εννέα και 10 μήνες).

«Νέοι» συνταξιούχοι: Όσοι και όσες συνταξιοδοτήθηκαν ή για όσους και όσες εκκρεμεί η απονομή των συντάξεών τους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (όσοι υπέβαλαν αιτήσεις συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 έως την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου και οι οποίοι υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 300.000 άτομα), για να υπολογίσουν εάν δικαιούνται αύξηση και αναδρομικά, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
* Εάν έχουν από 15 έως 30 έτη ασφάλισης, δεδομένου ότι δεν αλλάζουν και γι’ αυτούς τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ίδια ποσά με αυτά που πιστώνονται έως σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
* Για όσους έχουν από 31 έτη ασφάλισης και πάνω θα προκύψουν αυξήσεις από 2,8 ευρώ έως 252 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Αυτές θα αφορούν έναν μικρό αριθμό συνταξιούχων (υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν από 50.000 έως 80.000 άτομα).

Δείτε επίσης: Στις Αρχές η δικηγόρος του κατόχου της Corvette που παρέσυρε τον 25χρονο μοτοσικλετιστή

Όσοι και όσες ανήκουν στην κατηγορία αυτή μπορούν, ανάλογα με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών και των ετών ασφάλισής τους, να δουν στον σχετικό πίνακα τις συντάξεις που λαμβάνουν σήμερα, καθώς και αυτές που θα προκύψουν μετά τον επανυπολογισμό και, φυσικά, τα αναδρομικά εννέα ή 10 μηνών (αναλόγως πότε θα τους επιστραφούν). Οι όποιες αυξήσεις προκύψουν για τους «νέους» συνταξιούχους θα δοθούν άμεσα και αναμένεται να τους καταβληθούν σε μία δόση τα αναδρομικά που τους αναλογούν για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 και ύστερα.

Με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται η κατάργηση των μειώσεων που υπέστησαν στα μέσα του 2016 οι επικουρικές, που το άθροισμά τους με τις κύριες ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αυτές οι επικουρικές (από 280.000 έως 300.000 στο σύνολο των περίπου 1.220.000) θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν από τις -εκτός νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με το ΣτΕ- περικοπές του 2016.

Στον σχετικό πίνακα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το ποσό της επικουρικής που λάμβαναν πριν από τις πρώτες μνημονιακές μειώσεις, αυτό που δικαιούνται πριν από τα μέσα του 2016 και αυτό το οποίο θα προκύψει μετά τη διόρθωση που προβλέπει το νομοσχέδιο. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα αφορούν όσους προέρχονται κυρίως από πρώην επικουρικά του ιδιωτικού τομέα. Τα αναδρομικά θα αναλογούν στο μηνιαίο ποσό του διορθωτικού ποσού που θα προστεθεί στο υπάρχον ποσό της επικουρικής και θα αφορά την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 και έπειτα.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάλος από την δήλωση Μητσοτάκη για την ελληνική επανάσταση

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελληνική επανάσταση του 1821, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «αντέγραψε» την αμερικανική! Ο κύριος Μητσοτάκης...

Μεγαλώνει το ρήγμα ανάμεσα στο ζευγάρι Μπακογιάννη-Κούβελου λόγω «αδειάσματος»!

Άγρια ενδοοικογενειακή κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει στην οικογένεια Μητσοτάκη, καθώς μετά το διπλό «άδειασμα» της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση, τόσο για το φιάσκο...

Νίκος Ευαγγελάτος κατά Αρμενίας στο δελτίο ειδήσεων του MEGA (video)

Ένα απίστευτο ρεπορτάζ αντίκρισαν οι τηλεθεατές που είχαν την ατυχία να παρακολουθήσουν MEGA πριν από λίγο. Έχοντας μεσάνυχτα ακόμα και για την επίσημη ελληνική...

Έλαμψε η Μαρέβα μέσα στο γλυκό, κρητικό δειλινό

Σχολιάζει ο κύριος Μάξιμος Ήταν ίσως η πιο όμορφη υποδοχή που έχει ζήσει το ζεύγος Πομπέο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Και αυτό οφείλεται...

Παγώνη-Σύψας: «Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 και μάσκα παντού για να γλιτώσουμε τα χειρότερα που έρχονται»

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης (30/09/2020) ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο...

Ρίγος στην Τουρκία! Ο Κούρδος στρατηγός-φάντασμα στο πλευρό των Αρμενίων!

Ο εμβληματικός ηγέτης του κουρδικού PKK (μέλος της τριμελούς ηγεσίας πλέον) τον οποίο οι Τούρκοι διέδιδαν ότι είχαν σκοτώσει, εμφανίστηκε στα βουνά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ...

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ