Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική οικονομία: Αύξηση ανεργίας έως 4% λόγω της πανδημίας!

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική οικονομία, καθώς, η πανδημία του κορωνοϊού, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας έως και 4%!

Σύμφωνα με ανάλυση της Eurobank, η απασχόληση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανόν να μειωθεί το 2020, με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού ανεργίας πρώτη φορά από το 2013.

Κάνοντας την υπόθεση ότι το εργατικό δυναμικό το 2020 παραμένει σταθερό, ήτοι 4.729.900 άτομα, τότε μια μείωση σε ετήσια βάση του αριθμού των απασχολούμενων ατόμων κατά 1%, 2%, 3%, 4%, 5% οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 18,1%, 19%, 19,8%, 20,6%, 21,4% αντίστοιχα (από 17,3% το 2019).

Στο τελευταίο τεύχος του δελτίου «7 Ημέρες Οικονομία», οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν πως κλάδοι, όπως αυτοί του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα δεχτούν τις αρνητικές επιδράσεις της διαταραχής. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συμμετοχή των προαναφερθέντων κλάδων στο σύνολο της απασχόλησης το 2019 ήταν στο 34,1%.

Δηλαδή, μια μείωση της απασχόλησης στους παραπάνω κλάδους κατά 1% δύναται να προκαλέσει πτώση του συνόλου της απασχόλησης κατά 0,34%. Προσθέτοντας στους παραπάνω κλάδους τη μεταποίηση και τις κατασκευές, το προαναφερθέν μερίδιο διαμορφώνεται στο 47,5% του συνόλου της απασχόλησης.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ