Παρασκευή 18/6/2021

«Άγνωσται αι βουλαί…» για την έκπτωση στα ενοίκια των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον ιό – Τι θα γίνει με την φορολογία;

Πολλές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας Αρχής για την έκπτωση του ενοικίου κατά 40%. Αν και έχει ξεκαθαριστεί πόσο ενοίκιο θα πρέπει να καταβληθεί από τους φορολογουμένους που πλήττονται, δεν έχουν ξεκαθαριστεί κρίσιμες λεπτομέρειες του μέτρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

• Οι επιχειρήσεις που τέθηκαν εκτάκτως εκτός λειτουργίας με διοικητική εντολή, όπως είναι τα εστιατόρια και τα εμπορικά καταστήματα, έχουν δικαίωμα να καταβάλουν για τον μήνα Μάρτιο και τον μήνα Απρίλιο το 60% του μισθώματος για την επαγγελματική στέγη τους. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι τι γίνεται στις περιπτώσεις που ο επαγγελματίας έχει καταβάλει ήδη το μίσθωμα για τον Μάρτιο (η σχετική πρόβλεψη θεσπίστηκε στο τέλος Μαρτίου). Θα συμψηφιστεί το επιπλέον ποσό που καταβλήθηκε τον Μάρτιο με τη μείωση του ενοικίου Απριλίου ή θα ισχύσει η μείωση του ενοικίου μόνο για τον Απρίλιο;

• Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τέθηκαν εκτός λειτουργίας με διοικητική εντολή δικαιούνται να καταβάλουν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο μειωμένο ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους. Το ενοίκιο που δικαιούνται να καταβάλουν είναι το 60% του συμφωνημένου με τον εκμισθωτή. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τις περιπτώσεις που το μίσθωμα Μαρτίου έχει ήδη καταβληθεί.

Δείτε επίσης: Διαθέσιμα μέσω TAXISnet τα ποσά των επιστροφών φόρων

Άλλη εκκρεμότητα και αβεβαιότητα των ιδιοκτητών των παραπάνω ακινήτων είναι, ωστόσο, πώς θα φορολογηθούν για τα μισθώματα που δεν θα εισπράξουν λόγω της έκτακτης μείωσής τους. Αν και το λογικό είναι, σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς, ότι μισθώματα που δεν εισπράττονται και δεν πρόκειται να εισπραχθούν δεν πρέπει να φορολογούνται, αυτό δεν είναι αυτονόητο.

Φέρνουν για παράδειγμα το ζήτημα των ανείσπρακτων ενοικίων τα οποία για να μη φορολογηθούν θα πρέπει ο ιδιοκτήτης που δεν τα εισέπραξε να έχει προβεί σε ένδικα μέσα, όπως είναι η αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής, η αγωγή αποβολής από το μίσθιο κ.ά.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει αναδείξει το ζήτημα της αβεβαιότητας για τους ιδιοκτήτες. Αυτό που ζητούν είναι το 60% των μισθωμάτων που θα εισπραχθούν να μη φορολογηθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ