Πέμπτη 24/6/2021

Στα «σκουπίδια» 41.930 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο! Έρχονται νέες απολύσεις και μετατροπές συμβάσεων;

Άκρως ανησυχητικά μηνύματα, ειδικά για τη «μετά κορωνοϊού» εποχή, «εκπέμπονται» από την αγορά εργασίας για τον Μάρτιο. Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 41.930 θέσεις (!) παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου «πάγωσαν» από τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το στοιχείο αυτό έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση ότι, μετά τη λήξη των μέτρων, αναμένεται μια νέα «έκρηξη» της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατεγράφησαν από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, τον αντίστοιχο μήνα του τρέχοντος έτους καταγράφεται μια «απόσταση»… 85.276 θέσεων εργασίας. Τον φετινό υπό εξέταση μήνα χάθηκαν 41.903 θέσεις ενώ τον αντίστοιχο περυσινό το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 43.373 θέσεις εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι, ειδικά μέχρι και το πρώτο εικοσαήμερα του φετινού Μαρτίου (χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση επέτρεψε στις επιχειρήσεις να απολύουν ελεύθερα) δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί είδαν την «πόρτα της εξόδου» από τις δουλειές τους. Παράλληλα, δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν, έχουν «παγώσει», δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την καλοκαιρινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες απολύσεις και αποχωρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην εστίαση, στις μεταφορές, στις τέχνες και στη διασκέδαση και στα καταλύματα (χάθηκαν από τους κλάδους αυτούς 21.919, 3.623, 1.904 και 1.878 θέσεις εργασίας, αντίστοιχα).
Επίσης, τον Μάιο, 7.990 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής, με μείωση αποδοχών έως 50%.

Μετά το πέρας της ισχύος των μέτρων, βάσει των στοιχείων του φετινού Μαρτίου, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο μια νέα «έκρηξη» της ανεργίας. Εξίσου δεδομένο φαίνεται και ένα ακόμη «κύμα» μετατροπών συμβάσεων και μειώσεων μισθών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ