Στα «σκουπίδια» 41.930 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο! Έρχονται νέες απολύσεις και μετατροπές συμβάσεων;

Must Read

Άκρως ανησυχητικά μηνύματα, ειδικά για τη «μετά κορωνοϊού» εποχή, «εκπέμπονται» από την αγορά εργασίας για τον Μάρτιο. Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 41.930 θέσεις (!) παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου «πάγωσαν» από τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το στοιχείο αυτό έρχεται να ενισχύσει την εκτίμηση ότι, μετά τη λήξη των μέτρων, αναμένεται μια νέα «έκρηξη» της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατεγράφησαν από το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, τον αντίστοιχο μήνα του τρέχοντος έτους καταγράφεται μια «απόσταση»… 85.276 θέσεων εργασίας. Τον φετινό υπό εξέταση μήνα χάθηκαν 41.903 θέσεις ενώ τον αντίστοιχο περυσινό το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 43.373 θέσεις εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι, ειδικά μέχρι και το πρώτο εικοσαήμερα του φετινού Μαρτίου (χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κυβέρνηση επέτρεψε στις επιχειρήσεις να απολύουν ελεύθερα) δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί είδαν την «πόρτα της εξόδου» από τις δουλειές τους. Παράλληλα, δεδομένου ότι ο τουριστικός κλάδος, καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από αυτόν, έχουν «παγώσει», δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την καλοκαιρινή περίοδο.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες απολύσεις και αποχωρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην εστίαση, στις μεταφορές, στις τέχνες και στη διασκέδαση και στα καταλύματα (χάθηκαν από τους κλάδους αυτούς 21.919, 3.623, 1.904 και 1.878 θέσεις εργασίας, αντίστοιχα).
Επίσης, τον Μάιο, 7.990 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής, με μείωση αποδοχών έως 50%.

Μετά το πέρας της ισχύος των μέτρων, βάσει των στοιχείων του φετινού Μαρτίου, φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο μια νέα «έκρηξη» της ανεργίας. Εξίσου δεδομένο φαίνεται και ένα ακόμη «κύμα» μετατροπών συμβάσεων και μειώσεων μισθών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This