Τα σενάρια για τις οφειλές σε αναστολή

Must Read

Νέα μέτρα που θα ανακουφίσουν περαιτέρω τους πληγέντες από τον κορωνοϊό αλλά θα ενισχύσουν και τα κρατικά ταμεία -που καθημερινά αιμορραγούν λόγω της κρίσης – σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μόνο από την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων η «τρύπα», αν και παροδική, μπορεί να φθάσει στα 3-4 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογισθούν και οι αναστολές σε άλλους φόρους, όπως ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών, η φορολογία εισοδήματος (από την καθυστέρηση υποβολής των δηλώσεων και πληρωμής των φόρων) και ο ΕΝΦΙΑ, είναι πιθανόν να αγγίξει τα 10 δισ. ευρώ, αναφέρουν στελέχη που έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς για τις ενδεχόμενες απώλειες στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Ένα από τα ζητούμενα είναι πώς θα εισπραχθούν οι φόροι που βρίσκονται σε… αναστολή. Με τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά να έχουν αρχίσει να αισθάνονται τις συνέπειες της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει συνδυαστικά διάφορα σενάρια.

Τα σενάρια αυτά προβλέπουν νέες ρυθμίσεις δόσεων αποκλειστικά και μόνο για χρέη και οφειλές που δημιουργούνται από την κρίση. Θα είναι μία νέα, έκτακτη ρύθμιση ειδικού σκοπού με χαμηλά επιτόκια. Το ποιο θα επικρατήσει, αναφέρουν από την κυβέρνηση, θα καθορισθεί από τις εξελίξεις και το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις, αλλά και το πώς και ποιες θα επωφεληθούν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή από τις ενέσεις ρευστότητας που ξεκινούν άμεσα.

Σε γενικές γραμμές, το σκεπτικό των ιθυνόντων του οικονομικού επιτελείου είναι περισσότερες δόσεις σε όλους τους φόρους και ανάλογα θα αποφασισθούν οι επόμενες κινήσεις. Για παράδειγμα, σημειώνουν ότι ο φόρος εισοδήματος αντί για τρεις διμηνιαίες δόσεις να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις, όπως επίσης και για τον ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η θέσπιση ρύθμισης 12 δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που δημιουργούνται από την κρίση αποκλειστικά. Παλαιότερες οφειλές θα ρυθμίζονται με την πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που ανάλογα με το είδος της φορολογίας μπορεί να φθάσει από 24 έως 48 δόσεις, με υψηλότερα όμως επιτόκια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This