Ειδικό Δικαστήριο: Αθώα η Τουλουπάκη, ένοχος για (άσχετα) πλημμελήματα ο Παπαγγελόπουλος

Για «νίκη των θεσμών και του κράτους δικαίου» κάνει λόγο ο Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς

Must Read

Σήμερα, λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, ανακοινώθηκε, όπως αναμενόταν, η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την άλλοτε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για δύο πράξεις παράβασης καθήκοντος (πλημμελήματα), με την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο να είναι κατά πλειοψηφία για τις σε βάρος του καταγγελίες από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, η οποία αφορούσε σε πιέσεις που τής άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis. Eπίσης, κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλα.

Ως προς το σκέλος της ενοχής Παπαγγελοπούλου, η απόφαση προκαλεί τεράστια ερωτηματικά, διότι η Ράικου κυριολεκτικά συνετρίβη στην έδρα σε τέτοιο βαθμό, που έμπειροι δικαστική συντάκτες έλεγαν πως δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιο διασυρμού μάρτυρα κατηγορίας σε δικαστήριο.

Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του Βγενόπουλου.

Όσον αφορά την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, το Ειδικό Δικαστήριο την έκρινε αθώα για κατάχρηση εξουσίας, όπως και για ηθική αυτουργία στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει και για τους δύο κατηγορούμενους την πλήρη απαλλαγή τους, ενώ, κατά τη διάρκεια των απολογιών τους, τόσο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, όσο και η Ελένη Τουλουπάκη, αρνήθηκαν τα όσα τούς καταλογίζονται.

Χειρδάρης: «Άδικη» ποινική δίωξη μιας «έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως»

Για νίκη των θεσμών και του κράτους δίκαιου κάνει λόγο σε δήλωση του ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων της Ελένης Τουλουπάκη, με αφορμή την πανηγυρική αθώωση της πελάτισσάς του.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος κάνει λόγο για «άδικη» ποινική δίωξη μιας «έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως», ενώ, όπως επισημαίνει, η αθωωτική απόφαση είναι «δικαστική επιβράβευση για μια γυναίκα που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Χειρδάρη έχει ως εξής: «Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση. Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ, αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This