Πελατειακό κράτος με υπογραφή Μητσοτάκη!

Ο πρωθυπουργός και πρωτομάστορας του βολέματος, τώρα με νέο κυβερνητικό αφήγημα υπόσχεται της εξάλειψη του κομματικού και ρουσφετολογικού κράτους

Must Read

«Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλαιού, αναχρονιστικού κράτους. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που πρέπει να κερδίσουμε». Αυτή η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περιθώριο των κοινών δηλώσεων με τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ήρθε να επιστεγάσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα για το έγκλημα των Τεμπών: η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού για τα Τέμπη είναι πως δεν κατάφερε να διαλύσει το κομματικό και ρουσφετολογικό κράτος.

  • Του Κυριάκου Δημάγγελου 

Αυτό, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι που ευθύνεται για το έγκλημα των Τεμπών και το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληρονόμησε από τους προκατόχους του.

Επιστρέφοντας στο μακρινό 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί ένα κράτος που θα διοικείται από τους αρίστους, τους manager και τους ικανούς. «Εγώ έχω δεσμευτεί ότι θέλω μια κυβέρνηση των καλύτερων. Μια κυβέρνηση πραγματικά αρίστων» είχε πει σε προεκλογική του συνέντευξη, προσθέτοντας με νόημα πως «στη δική μου την κυβέρνηση, παραδείγματος χάρη, αποτυχημένοι πολιτευτές ως διοικητές νοσοκομείων δεν θα υπάρξουν».

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ξανά το ίδιο: πως δηλαδή θα είναι πρωτοπόρος στον… ανένδοτο αγώνα κατά του πελατειακού κράτους. Μπορεί όμως ο πρωθυπουργός να μιλάει για μια τέτοια μάχη; Ένα σύντομο ταξίδι στον χρόνο της διακυβέρνησής του δίνει απαντήσεις και αποδεικνύει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναδείχθηκε σε θεμελιωτή του πελατειακού, ανορθολογικού, ακριβού και αναποτελεσματικού κράτους. Τα έργα του μιλούν…

Με μέθοδο «Blitzkrieg» η άλωση της χώρας 

Αναμφισβήτητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχέδιο και αυτό άρχισε να ξεδιπλώνεται με απίστευτη ταχύτητα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της διακυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός, μέσα στις πρώτες εβδομάδες, είχε εγκαθιδρύσει τις βάσεις του επιτελικού κράτους. Μόνο που το «επιτελικό» έγινε συνώνυμο του «γαλάζιου». Και αυτή η ταύτιση άρχισε γρήγορα να γίνεται εμφανής.

Ορισμένες περιπτώσεις το αποδεικνύουν:

  • Αλλαγή του νόμου για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ώστε να αναλάβει ο Παναγιώτης Κοντολέων διοικητής.
  • Έλεγχος της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από το πρωθυπουργικό γραφείο με διορισμούς φιλικών προς την κυβέρνηση δημοσιογράφων.
  • Ανάθεση στη συντριπτική πλειονότητα των θέσεων για τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων. Από τις 300 θέσεις γενικών διευθυντών των υπουργείων προκηρύχθηκαν περίπου 80 θέσεις, εκ των οποίων μόνο σε 26 έγιναν τοποθετήσεις και όλες οι άλλες καλύφθηκαν με ανάθεση.
  • Καρατομήσεις προέδρων κεντρικών Αρχών και οργανισμών και διορισμός «γαλάζιων» στελεχών και ημετέρων (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Ελέγχου Δημοσίων Συμβάσεων, Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, Εθνική Αρχή Διαφάνειας).
  • Ασυλία στα τραπεζικά στελέχη στο πλαίσιο αλλαγών του Ποινικού Κώδικα.
  • Προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ και διαγωνισμό (Ελληνική Αστυνομία, ΕΟΔΥ).
  • Άλωση των δημόσιων νοσοκομείων από «γαλάζια» στελέχη, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του διορισμού του 80χρονου Κωνσταντίνου Πατέρα ως διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας.
  • Πλήρης έλεγχος των δομών προσφύγων από τοπικά στελέχη της Ν.Δ.

Λεφτά υπάρχουν, αλλά είναι για τους λίγους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ακραιφνής πολέμιος του λαϊκισμού υποσχέθηκε λίγα και έδωσε ακόμα λιγότερα στον ελληνικό λαό. Όμως την ίδια ώρα που ήταν φειδωλός προς την κοινωνική πλειονότητα, ήταν απίστευτα… δοτικός προς τους λίγους και ισχυρούς.

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να πληρώσει με… χρυσάφι τα golden boys της ΔΕΗ, πολλαπλασιάζοντας μισθούς και bonus, να απλώσει ακριβό χαλί στα πόδια των managers του ΕΦΚΑ, δίνοντας μισθούς 4.000 έως 8.000 ευρώ σε 256 ιδιώτες, που θα αναλάμβαναν θέσεις γενικών διευθυντών, και φυσικά να μοιράσει πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις.

Από τη σχετική λίστα δεν λείπει η επιχείρηση άλωσης των μέσων ενημέρωσης μέσω των περίφημων πλέον λιστών Πέτσα και Πλεύρη, όπου δόθηκαν χωρίς καμία προϋπόθεση εκατομμύρια ευρώ σε φιλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διπλασιασμός των μετακλητών και τα πουλέν του Κυριάκου

Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορούσε το 2018 τον ΣΥΡΙΖΑ για… πάρτι με τους μετακλητούς, δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί πως μέσα σε τρία χρόνια θα τους διπλασίαζε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, τον Ιούλιο του 2019 οι μετακλητοί ανέρχονταν σε 1.710, ενώ τον Μάιο του 2022 έφτασαν τους 3.483. Η αύξηση όμως του αριθμού ήρθε παρέα με τις αυξήσεις και στους μισθούς, καθώς φαίνεται πως το κόστος έφτασε από τα 30.000.000 στα 70.000.000 ευρώ. Η εκτόξευση μάλιστα του αριθμού μάς έκανε γνωστούς στα πέρατα του κόσμου, με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle να μιλά για «βιομηχανία μετακλητών στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει ακόμα και σήμερα να εμφανίζεται ως ένας άριστος manager που ξέρει από διοίκηση. Ομως πώς μπορείς να ξέρεις από διοίκηση όταν οι προσωπικές σου μετεγγραφές αποδεικνύονται «αφερέγγυες» και μάλιστα με… έφεση στο δημόσιο χρήμα;

Η περίπτωση του Ανδρέα Πάτση είναι η πλέον γνωστή, καθώς ο«γαλάζιος» πλέον πρώην  βουλευτής αποδείχτηκε πως όσο ήταν βουλευτής έκανε μπίζνες εκατομμυρίων με το Δημόσιο, είχε εξωχώριες εταιρίες, ήταν «κοράκι» με τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ «τα έπαιρνε» μέσω του δικηγορικού του γραφείου ακόμα και από τα νοσοκομεία.

Από τη λίστα αυτή δεν θα μπορούσε να λείπει και ο έτερος παραιτηθείς «γαλάζιος» βουλευτής, ο Θέμης Χειμάρας, ο οποίος επίσης έκανε μπίζνες με το Δημόσιο, λαμβάνοντας εκατομμύρια από το Δημόσιο μέσω της εταιρίας του.

Στην ίδια μοίρα και η Σοφία Νικολάου, η οποία δεν θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια, καθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για τη σωρεία των απευθείας αναθέσεων που έκανε όσο ήταν γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Διαφορετική περίπτωση αλλά ενδεικτική είναι και αυτή του Αντώνη Διαματάρη, του υπουργού που παραιτήθηκε νωρίς, γιατί αποδείχθηκε πως κόμιζε fake αριστεία και ψεύτικα πτυχία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This