Σάββατο, 27 Μαΐου 2023

Θολές συμβάσεις της ΕΑΒ με την εκλεκτή του Άδωνι

Οι χρυσές αμοιβές (εκτός ∆ι@ύγειας) της δικηγόρου και υποψήφιας με τη Νέα Δημοκρατία, Κωνσταντίνας Καραμπατσώλη

Συντάκτης: Newsroom

Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις για ανύπαρκτους σκοπούς, φαίνεται πως πραγματοποιείται από τη διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ) με τις ευλογίες, εάν όχι και με την παρότρυνση, της πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται η ΕΑΒ από τον Νοέμβριο του 2020 με Προεδρικό Διάταγμα (92/2020).

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Κι όλα αυτά με πλήρως αδιαφανείς όρους, δεδομένου πως κάποιες από τις δαπάνες στις οποίες αναφερόμαστε δεν αναρτώνται καν στη Διαύγεια, όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2021 η δικηγόρος Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στο περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, υπέγραψε σύμβαση με την ΕΑΒ, με αντικείμενο την παροχή «εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών και συμβουλών σε θέματα Δημοσίου, Διοικητικού, Εμπορικού και Ποινικού Δικαίου».

Η δικηγόρος, που ήταν επίσης υποψήφια στις προηγούμενες εθνικές εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Εύβοια, ανέλαβε τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση της ΕΑΒ αλλά και την παροχή «γνωμοδοτήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία της εταιρίας» για δύο έτη, δηλαδή από 1/1/2022 έως 31/12/23, με αμοιβή ύψους 60.000 ευρώ. Ωστόσο, η σύμβαση αυτή δεν αναρτήθηκε ποτέ στη Διαύγεια. Και τα εξωφρενικά δεν σταματούν εδώ…

Στις 10 Νοεμβρίου του 2022, ενώ δηλαδή η προηγούμενη σύμβαση της κυρίας Καραμπατσώλη «έτρεχε» ήδη για 11 μήνες, υπέγραψε μία νέα σύμβαση με την ΕΑΒ, διάρκειας δύο μηνών και ύψους επιπλέον 15.000 ευρώ(!) Με αυτή τη νέα σύμβαση η ΕΑΒ ανέθετε στη δικηγόρο, την οποία έτσι κι αλλιώς πλήρωνε για συμβουλές, να εκπονήσει νομική έρευνα και μελέτη με επιπλέον χρήματα, για την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας της ΕΑΒ Α.Ε., «η οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την εκπαίδευση των ΗΑΕ και την εκπαίδευση εν γένει».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, εκδόθηκε και ανακοίνωση από το Yπουργείο Ανάπτυξης, για συνάντηση που είχε ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον διευθυντή Εκπαίδευσης του Yπουργείου Aμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Νασίρ Αλνάγκμπι και στελέχη της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, στην οποία συμμετείχε και η κυρία Καραμπατσώλη.

Ωστόσο, το γιατί η ΕΑΒ ξαναπλήρωσε την κυρία Καραμπατσώλη παραμένει άγνωστο. Οπως παραμένει άγνωστο και το γιατί ούτε αυτή η σύμβαση δεν αναρτήθηκε ποτέ στη Διαύγεια. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή μήνες μετά την αρχική σύμβαση της δικηγόρου, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νέος αναπτυξιακός νόμος, στον οποίο περιλαμβανόταν ρύθμιση, με βάση την οποία η ΕΑΒ μπορούσε να συνάπτει συμβάσεις «με εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς, νομικούς, επιστημονικούς ή τεχνικούς συμβούλους για την υλοποίηση της ανάπτυξης της ανώνυμης εταιρίας».

Κι επειδή η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η νομοθέτηση πραγματοποιήθηκε για να αποκομίσουν όφελος για άσκοπο έργο κάποιοι, μέσω αυτών των συμβάσεων.

Μουσεία… και άλλοι δράκοι από παραμύθια

Οι αμοιβές της κυρίας Καραμπατσώλη, βεβαίως, δεν σταμάτησαν στα παραπάνω ποσά… Σύμφωνα τις συμβάσεις που έχει στα χέρια της η «δημοκρατία», τον περασμένο Νοέμβριο η δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής υπέγραψε ακόμη μία σύμβαση, ύψους 15.000 ευρώ. Το αντικείμενό της; Η εκπόνηση «νομικής έρευνας και μελέτης για την ίδρυση Συλλογής - Μουσείου της ΕΑΒ στο πλαίσιο δημιουργίας ενός χώρου γνωριμίας με την ιστορία και τη δράση της ΕΑΒ»!

Μοιάζει, φυσικά, ανεκδοτολογικός ο ισχυρισμός ότι ετοιμάζεται μουσείο για την ιστορία της ΕΑΒ, σε όσους γνωρίζουν καλά τα θέματα της εταιρίας αλλά ακόμη και στον απλό ακροατή. Περισσότερο δε, επειδή αυτή ακριβώς την περίοδο διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της.

Να υπενθυμίσουμε πως βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο ιδιωτικοποίησής της που προβλέπει το «σπάσιμό» της σε δύο οικονομικές οντότητες, την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co, με την είσοδο στην τελευταία στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρία (το 51% θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο), αλλά, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Μέσα σε όλο αυτό το τσουνάμι του σχεδίου ιδιωτικοποίησης αλλά και του πολέμου που διενεργήθηκε ακριβώς το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση εναντίον της εταιρίας και των εργαζόμενων της, προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση, είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς πως ετοιμάζεται… χαλαρά κι ένα μουσείο για την ιστορία της.

Φυσικά, ούτε αυτή η σύμβαση της κυρίας Καραμπατσώλη αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως αντίστοιχη σύμβαση, ύψους 20.000 ευρώ, και πάλι για το μουσείο, με περιγραφή έργου την «καταγραφή, διαχείριση και τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών για τη δημιουργία μουσείου» που δόθηκε σε μία συντηρήτρια έργων τέχνης (!), αναρτήθηκε κανονικά.

Κανείς δεν πάει χαμένος…

Το γεγονός πως η κυρία Καραμπατσώλη δεν εξελέγη στην Εύβοια φαίνεται πως δεν της βγήκε τελικά σε κακό. Με μια απλή πρόσθεση στις παραπάνω συμβάσεις διαπιστώνει κανείς πως η δικηγόρος έβγαλε με άνεση 90.000 ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως στην πραγματικότητα οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυρία Καραμπατσώλη αγγίζουν συνολικά τα... 180.000 ευρώ.

Αν το γεγονός επαληθευτεί, αποτελεί πραγματικά σκάνδαλο. Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, φαίνεται πως διατηρεί μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό της, αφού, εκτός από την ΕΑΒ, την έχει τοποθετήσει και στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠ.Ε) του Yπουργείου Ανάπτυξης ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι αμοιβές που λαμβάνει από το Δημόσιο η κυρία Καραμπατσώλη και για αυτή τη συμμετοχή της δεν είναι γνωστές...

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και ο Βασίλης Κικίλιας στο στόχαστρο Μητσοτάκη!

Ο Βασίλης Κικίλιας, παρά την ιλιγγιώδη δημοφιλία και τις εξαιρετικές επιδόσεις σε όποιο χαρτοφυλάκιο...

Με τον θριαμβευτικό «αέρα» των 99.652 σταυρών κυκλοφορεί ο Δένδιας!

«99.652 ευχαριστώ σε όσους με τίμησαν με τον σταυρό προτίμησής τους», έγραψε σήμερα στο...

«Θύμα» γνωστών Ρώσων φαρσέρ ο Κώστας Μπακογιάννης!

Γνωστοί Ρώσοι φαρσέρ που υποδύονται πολιτικούς και κάνουν βιντεοκλήσεις/συνεντεύξεις εντός κι εκτός Ρωσίας, έπιασαν...

Σε κατάσταση πανικού ο Ανδρουλάκης από το «τσουνάμι» αντιδράσεων υπέρ Καστανίδη!

Η θύελλα που ξεσηκώθηκε από το πουθενά στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του Νίκου...

Διαδικτυακό ξέσπασμα για την «έξωση» Καστανίδη: «Πολιτικός νάνος» ο Ανδρουλάκης «δεν σέβεται την επιλογή...

Ενόσω αναμένεται η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη...

Της κακομοίρας στο ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση Ανδρουλάκη να «φάει» τον Καστανίδη!

Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ την έδρα στην...

Ο Τσακ Νόρις υπουργός πολιτισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα η τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο αμφιθέατρο...

Θεαματική «κωλοτούμπα» Ευαγγελάτου, μόλις άκουσε ότι ο Μητσοτάκης θα επισκευθεί το Άγιον Όρος!

Μία απλή είδηση ήταν αρκετή για να αλλάξει εντελώς στάση ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο...

Οι «ολιγάρχες» ψηφίζουν Ρένα Δούρου

Είναι δεδομένο ότι εάν δεν υπάρξει κάποια συντριπτική αλλαγή στις πολιτικές ισορροπίες όπως διαμορφώθηκαν...

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της τοποθέτησης Στεφανή στο Υπουργείο Άμυνας!

Ως «καψόνι», ή ακόμα και ως «καπέλο» στον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, θα μπορούσε να...

Τάλε κουάλε ο «σώγαμπρος» υμνητής του Μητσοτακισμού και ο γυρολόγος/υβριστής/μετακλητός του Μαξίμου

Στο στούντιο του Mega εκδηλώθηκε ένας μεγάλος έρωτας. Ένας έρωτας από αυτούς που ενώνει...

Περίεργη σιωπή Βενιζέλου – Αλιβιζάτου εμπρός στην εξόφθαλμη παραβίαση του Συντάγματος

Μάλλον η «γάτα του προεδρικού» τους έφαγε τη γλώσσα...

Νεφέλη Μεγκ: Η «εκλεκτή» του Μητσοτάκη υποτιμά τη νοημοσύνη όλων

Για «παρανόηση» και «παρερμηνεία», με επίθεση στους… αδαείς που δεν καταλαβαίνουν από σάτιρα και...

Ανακωχή τέλος για Μητσοτάκη και Σαμαρά

Πρώτο «χτύπημα» Μητσοτάκη σε Σαμαρά και μάλιστα, εντός έδρας. Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις...

«Το Χόλυγουντ ετοίμαζε ταινία με τον Κλούνεϊ στον ρόλο του Χρυσοχοΐδη»!

Ορίστε, μας τον ζητούσαν από το Χόλυγουντ και εμείς επιμέναμε να τον κρατήσουμε εδώ!...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Παράδεισος των κυριών: Η Αμαλία μαθαίνει ποια είναι η πραγματική της μητέρα – Αυτό είναι το τέλος του Χρηστίδη

Η Αμαλία διεκδικεί να μάθει τι είναι αυτό που προσπαθούν να της κρύψουν ο Αγης και η Πολυξένη… Η Πολυξένη ξέροντας όλη την αλήθεια...

Με την άδεια της Κεραμέως προβάλλεται στα σχολεία η ταινία με ερωτικές σκηνές μεταξύ ανήλικων αγοριών

Η ταινία περιλαμβάνεται στο... εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας

Δέσποινα Παπαδοπούλου: «Σπάει» τη σιωπή της μετά από χρόνια, η σύζυγος του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Τα τελευταία λόγια του άντρα της στην Εντατική, ο «θετός» εγγονός της και η φιλία της με γνωστή τραγουδίστρια

Εκατομμυριούχος η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη στη Βαρβάκειο – «Έφαγε» όλη την περιουσία στην κόκα

Από πάμπλουτη οικογένεια η 60χρονη που βρέθηκε σφαγμένη από τον σύντροφό της

Διαδικτυακό ξέσπασμα για την «έξωση» Καστανίδη: «Πολιτικός νάνος» ο Ανδρουλάκης «δεν σέβεται την επιλογή των ψηφοφόρων»!

Ενόσω αναμένεται η δήλωση του Χάρη Καστανίδη για την αιφνιδιαστική απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να του «φάει» την έδρα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στην οποία...

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έστειλε δώρο στον Δημήτρη Καμπουράκη!

Με μια... γραβάτα στο χέρι εμφανίστηκε ο Δημήτρης Καμπουράκης στο κλείσιμο της εκπομπής «Ώρα Ελλάδος» στο Open και εξήγησε την… προέλευσή της, μετά το...

NEWSROOM

spot_img