Το σκοτεινό παρασκήνιο της παραίτησης Τζανερίκου – Όλο το χρονικό της κυβερνητικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη

Η συνάντηση με τον Γεραπετρίτη, η επικοινωνία Τζανερίκου-Μητσοτάκη και οι 3 ανώτατοι δικαστικοί που συνέταξαν την τελευταία ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη

Συντάκτης: Newsroom

Με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, η «δημοκρατία» ενώνει τα κομμάτια του παζλ και φέρνει στο φως της δημοσιότητα όλο το άγνωστο -και σκοτεινό- παρασκήνιο που οδήγησε σε αυτήν τη πρωτοφανή θεσμική κρίση με πρωταγωνιστές την κυβέρνηση και τον Άρειο Πάγο, αναφορικά με το ναζιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη.

Πρώτη φορά αποκαλύπτουμε ότι ο Χρήστος Τζανερίκος αρνήθηκε τρεις φορές την προσπάθεια εξαγοράς από την κυβέρνηση, αλλά και το «σχέδιο Β» που έθεσε η κυβέρνηση από κοινού με δικαστές του Αρείου Πάγου για να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του ανώτατου δικαστή.

Αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χρήστος Τζανερίκος δεν ενώνονταν με φιλικούς δεσμούς, ίσως σήμερα η ιστορία γύρω από το κόμμα Κασιδιάρη να ήταν τελείως διαφορετική. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στη φιλική συνάντηση που είχαν οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χρήστος Τζανερρίκος το πρωί της 31ης Μαρτίου του 2023. Εκεί οι δυο άντρες είχαν μια προγραμματισμένη τυπική συζήτηση, η οποία όμως κατέληξε σε μια μεγάλη αποκάλυψη, που έμελλε να αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Γιώργος Γεραπετρίτης

Προειδοποίηση

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από τον Χρήστο Τζανερίκο, ο οποίος ενημέρωσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη πως τουλάχιστον οι τρεις από τους πέντε δικαστές του Αρείου Πάγου που θα συγκροτούσαν το τμήμα Α’ δεν θα δεχθούν να βγάλουν εκτός νόμου το μόρφωμα Κασιδιάρη, αν δεν συντρέχουν οι απαιτούμενοι από τον νόμο όροι.

Όπως όλα δείχνουν, η αποκάλυψη του Χρήστου Τζανερίκου θορύβησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος τάχιστα έλαβε όλα τα μέτρα, ώστε να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή. Ανάμεσα στα μέτρα που εξέτασε το Μαξίμου ήταν η αξιοποίηση ενός ανθρώπου-κλειδί που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Μαξίμου όσο όμως και με τον ανώτατο δικαστή. Η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε το πρωί του Σαββάτου της 8ης Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Κολωνακίου.

Εκεί ο άνθρωπος-κλειδί, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «δημοκρατίας», επιχείρησε να μεταπείσει τον ανώτατο δικαστή, ζητώντας του να κάνει πίσω και να δεσμευτεί πως θα συνταχθεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. Ωστόσο, και αυτή η συνάντηση απέβη άκαρπη, προκαλώντας μεγάλους πονοκεφάλους στη κυβέρνηση, η οποία κατάλαβε πως βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτοφανές κάζο.

Μέγαρο Μαξίμου

Το σχέδιο Β’

Η δεύτερη άρνηση του Χρήστου Τζανερρίκου να ευθυγραμμιστεί με το Μαξίμου οδήγησε τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην απόφαση να εφαρμοστεί το «σχέδιο Β», δηλαδή της αλλαγής του συσχετισμού των δικαστών που θα λάμβαναν τις σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας», το Μαξίμου και ένα τμήμα του Αρείου Πάγου είναι οι ενορχηστρωτές της τελευταίας ρύθμισης που αφορά το κόμμα Κασιδιάρη. Σε αυτό το σχέδιο πρωταγωνιστές ήταν τρεις ανώτατοι δικαστικοί του Αρείου Πάγου, συγκεκριμένα από το το Α1 Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, οι οποίοι και συνέταξαν τη σχετική ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι τρεις δικαστικοί του Αρείου Πάγου που ανέλαβαν την συγκεκριμένη υπόθεση είναι η Ευδοξία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη, η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα και η Ασημίνα Υφαντή, οι οποίες είχαν αναλάβει σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής αλλά και των τηλεοπτικών αδειών.

Αφού η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα μέσα πειθαναγκασμού του ανώτατου δικαστή και αφού είχε γίνει γνωστό πως έρχεται νέα ρύθμιση, προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε δράση επικοινωνώντας ο ίδιος με τον Χρήστο Τζανερίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία τους κράτησε πολιτική «μαστιγίου και καρότου» δηλώνοντας από τη μία πως αν ο δικαστής δεν συμμορφωθεί θα αλλάξει τον νόμο και από την άλλη πως αν δηλώσει πως δεσμεύεται να εφαρμόσει την κυβερνητική πολιτική θα τον ανταμείψει με θέση στον κρατικό μηχανισμό. Ωστόσο και πάλι ο Χρήστος Τζανερίκος δεν πείστηκε και η επικοινωνία των δύο πλευρών έκλεισε με κακό τρόπο!

Η άρνηση

Η τριπλή άρνηση του Χρήστου Τζανερίκου να συμμορφωθεί με τα σχέδια της κυβέρνησης είναι και αυτή που εν τέλει οδήγησε στην ψήφιση της νέας ρύθμισης Βορίδη το βράδυ της Τρίτης από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Η ψήφιση μάλιστα έγινε εν μέσω σαφών κυβερνητικών υπαινιγμών κατά του δικαστή που εμφανίζεται από τις κυβερνητικές διαρροές ως «φιλικός» προς τους νεοναζί.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις της κυβέρνησης ο κ. Τζανερίκος αποφεύγει να απαντήσει, αρκούμενος στο να θέτει καυτά ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Η «δημοκρατία», ωστόσο, μιλώντας με ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον γνωστό αρεοπαγίτη, είναι σε θέση να γνωρίζει πως είναι θέμα χρόνου να σπάσει τη σιωπή του και να δώσει απαντήσεις.

Η Κλάπα σε ρόλο-κλειδί για τις εξελίξεις

Όπως πληροφορούμαστε, λύση στον γόρδιο δεσμό του μονού αριθμού των δικαστών στο Α’ Τμήμα θα δώσει η Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, η οποία λόγω της εμπλοκής της με τη δίκη της Χρυσής Αυγής θα δηλώσει κώλυμα και θα ζητήσει να μη συμμετάσχει στην απόφαση.

Έτσι, το Σώμα, από 10 δικαστές που έχει σήμερα, λόγω της απομάκρυνσης του Χρήστου Τζανερίκου θα μείνει με εννέα και θα μπορεί να πάρει την απόφαση που θα κρίνει το μέλλον του ναζιστικού μορφώματος.

Η δικαιολογία της παραίτησης είναι λόγω ευθιξίας, αλλά η κυρία Κλάπα δεν έδειξε την ίδια ευθιξία να παραιτηθεί, επειδή συγγενικά της πρόσωπα δουλεύουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και αυτή ήταν η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε τον Παππά για τις άδειες των καναλιών.

Ο πρωθυπουργός πετάει το μπαλάκι στην δικαιοσύνη και αυτοθαυμάζεται:«Εμείς κάναμε το καθήκον μας»

Το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο πέταξε χθες ο πρωθυπουργός για τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογές του κόμματος Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη μετά την ψήφιση και της νέας τροπολογίας, αλλά υπό το βάρος των καταγγελιών του αντιπροέδρου του ανώτατου δικαστηρίου για παρέμβαση στο έργο του από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή «Mega καλημέρα», υπογράμμισε: «Εμείς κάναμε το καθήκον μας, ψηφίσαμε τις διατάξεις, όλες τις σχετικές. Τώρα η ευθύνη περνάει στη Δικαιοσύνη και είμαι απολύτως σίγουρος ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Είπε ακόμα πως έχει «μεγάλη σημασία να μπορούμε και εμείς, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, να αποκρούουμε και να υψώνουμε αναχώματα στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από τον μανδύα πολιτικού κόμματος και να τους απαγορεύσουμε τελικά τη συμμετοχή στις εκλογές».

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με οργισμένο αλλά όχι πειστικό ύφος, επιχείρησε να διαψεύσει τον Χρήστο Τζανερίκο για τις πρωτοφανείς καταγγελίες στις οποίες προέβη, ότι ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας (το όνομα του οποίου δεν αποκάλυψε) του ζήτησε το περασμένο Σάββατο να διευκολύνει για τη μη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές έναντι ανταλλάγματος στην ηγεσία κάποιας ανεξάρτητης Αρχής μετά την αφυπηρέτησή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα για να μπει ένα ανάχωμα στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με μανδύα κομμάτων σε εκλογές είναι επιλογή βαθιά αξιακή, που δεν την παζαρεύουμε με κανέναν. Όλοι κρίνονται και για τα λόγια και για τη στάση τους. Δεν παζαρεύουμε την άποψή μας ότι εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι στις εκλογές».

Επίσης, επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως η στάση του απέναντι στο ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη είναι «πολιτικά ύποπτη», ενώ κατηγόρησε, επίσης, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αναπαράγει θέσεις της λεγόμενης αντισυστημικής Ακροδεξιάς».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Κάμερον συναντήθηκε με τον Γεραπετρίτη υπό τον όρο να μην φωτογραφηθούν

Πρόεδρε, έφαγα κι εγώ άκυρο από την βρετανική κυβέρνηση

Αποθέωση Κυριάκου από τα ΜΜΕ, ενώ δεν έφερε ούτε κηροπήγιο!

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, πραγματικά δεν έχει προηγούμενο.Από την ώρα της άρνησης του Σούνακ να δεχθεί τον Κυριάκο ο οποίος είχε μεταβεί στη...

Ο Σαμαράς συνειδητοποίησε ότι ο Μητσοτάκης τον «πούλησε»!

Τζάμπα πήγε η υπομονή, η σιωπή και ο αυτοεξευτελισμός του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εδώ και μήνες άκουγε τον Κυριάκο να ανακοινώνει συνομιλίες με...

Ο κακός χαμός στο Twitter με τα αγγλικά του Άδωνι

«Παγκόσμιος» ο Άδωνις Γεωργιάδης που από το πρωί δίνει συνεντεύξεις σε βρετανικά Μέσα, με κύριο θέμα την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι...

Κυριάκος ο Βρετανοφάγος!

Γιατί ρε παιδιά έχετε βάλει μπροστά σε όλα τον ανθρωπάκο και κάνετε την πλάκα σας; Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να δώσει αυτή την...

Μεταφυσικοί οι λόγοι της «πόρτας» του Σούνακ στον Κυριάκο;

Πολύς λόγος γίνεται για την αιφνιδιαστική ακύρωση του φιλικού ραντεβού που θα είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.Και λέμε, φιλικού ραντεβού, διότι...

Χαβιάρι και Αριστερά είναι… το νέο trend!

Η Αριστερά βρίσκεται ήδη σε άλλον δρόμο, καθώς υιοθετεί νέα ήθη… Basegrill, Il Salumaio d atene, Brasserie Lorraine και ούτω καθεξής είναι μερικά από τα...

Η «ψυχρή» χειραψία Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Η πρώτη συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Κασσελάκη έγινε στην απονομή βραβείων Βιώσιμης – Καινοτόμου και Υπεύθυνης επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών...

Συνάντηση Κασσελάκη-Κοτζιά σε ψαροταβέρνα 

Γεύμα συνάντησης έχουν αυτή την ώρα σε ψαροταβέρνα στον Προφήτη Ηλία, στον Πειραιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Κοτζιάς.Σε βίντεο που έχει...

Η Αχτσιόγλου που έβαζε όρο να μην την ρωτούν για τον Τσίπρα και ο...

Κρυφοσημιτικός μάς προέκυψε ο πρόεδρος της ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είπε ότι «το πολιτικό...

Ο Τσακλόγλου ζήλεψε τη χυδαιότητα του Γεωργιάδη

Να στρέψει ολόκληρο τον νομικό κλάδο εναντίον του κατάφερε ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, ξεπερνώντας σε χυδαιότητα και τον πολιτικό του προϊστάμενο Aδωνι Γεωργιάδη. Με ύφος...

Διακομματική κινητικότητα Αβραμόπουλου παρά την «απειλή» του 112

Το Σάββατο το βράδυ, ενώ είχε βγει προειδοποίηση για μη άσκοπες μετακινήσεις από το «112», φαίνεται πως έκριναν σκόπιμο να συναντηθούν ο πρώην επίτροπος...

Η περιγραφή βουλευτή για το έγκλημα στα Τέμπη, που προκάλεσε αίσθηση

Ένταση είχε η συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ, προκειμένου να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών, στην ολομέλεια στην Βουλή.Συνήθως, οι...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε στην επιτυχία της σειράς «Παρά Πέντε» αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πόσα χρήματα πήραν...

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

«Τουρισμός για όλους»: Περισσότεροι δικαιούχοι

Διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, δήλωσε η Κεφαλογιάννη. Τι είπε για βραχυχρόνιες μισθώσεις και επιδοτήσεις ξενοδοχείων

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού, Μαρινέλλα να απέχει από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.Η σπουδαία ερμηνεύτρια νόσησε με κορωνοϊό και χρειάστηκε...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Πρώτο τραπέζι πίστα στα μπουζούκια η Γιάννα Αγγελοπούλου με τη Μαριάννα Λάτση – Σπάνια κοινή εμφάνιση

Σε μια σπάνια κοινή εμφάνιση, Γιάννα Αγγελοπούλου και Μαριάννα Λάτση εθεάθησαν να διασκεδάζουν μαζί στο νυχτερινό κέντρο όπου τραγουδάει ο Αντώνης Ρέμος σε συνεργασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο και ενιαία επικράτεια με σταυρό προτίμησης ανακοίνωσε στο Υπουργικό ο Μητσοτάκης

«Πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές»

Φαίη Ξυλά για το διαζύγιό της: «Τα παιδιά πάντα θα έχουν μια ερώτηση που θα σε κάνει να αναρωτηθείς αν απάντησες σωστά»

H Φαίη Ξυλά έδωσε μια συνέντευξη στην εκπομπή “Ελένη” και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο διαζύγιό της, στη σχέση που έχει με τον πρώην σύζυγό της αλλά και με το...

Ποιος έχει δίκιο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα; – Βρετανός καθηγητής: «Η Ελλάδα φυσικά»!

«Θα πρέπει να πάνε όλα πίσω στην Αθήνα» - «Αξιολύπητη» η στάση του Σούνακ απέναντι στον Μητσοτάκη

Νέα λίστα με ομήρους στα χέρια του Ισραήλ – Επέκταση της εκεχειρίας

Στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν