Υποκλοπές-Pegasus: Στο στόχαστρο το ελληνικό σκάνδαλο – Το παρασκήνιο της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Politico: «Διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών - Στοχοποιούνται με κακόβουλο spyware  και με κρατική παρακολούθηση»

Must Read

Σε ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα στο Στρασβούργο από τους Ευρωβουλευτές (σε επίπεδο επιτροπής) η έκθεση και οι συστάσεις που προέρχονται από την εξεταστική επιτροπή (PEGA) για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και αντίστοιχων λογισμικών παρακολούθησης, καθώς διερευνώνται οι παραβάσεις και κακοδιοικήσεις κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ σε σχέση με τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης.

Τα μέλη της επιτροπής PEGA που διερευνά τη χρήση spyware (εισβολικό λογισμικό που κρυφακούει τα τηλέφωνα των ανθρώπων) θα να ψηφίσουν σήμερα το βράδυ την τελική έκθεση της επικεφαλής βουλευτή Σόφι Ιντ Βενλτ.

Σύμφωνα με το Politico, τα μέλη της επιτροπής θα προτείνουν:

  • να καταργηθούν τυχόν άδειες πώλησης spyware που δεν είναι σύμφωνες με τον κανονισμό διπλής χρήσης.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι η χρήση της τεχνολογίας, ακόμη και για την εθνική ασφάλεια, είναι σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα κράτους δικαίου του μπλοκ.
  • Και ότι η Κομισιόν θα αξιολογήσει εάν τα κράτη μέλη πληρούν τις απαιτήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου και θα δημοσιεύσει τα ευρήματά της σε έκθεση.

Κατά την έγκριτη ιστοσελίδα, η έκθεση έρευνας του Ευρωκοινοβουλίου είναι αναμφισβήτητα η πιο εμπεριστατωμένη απάντηση της ΕΕ στις αποκαλύψεις του περασμένου έτους για κατάχρηση του λογισμικού κατασκοπείας κατά πολιτών και για πολιτικό όφελος στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, η οποία μονοπωλεί και θα μονοπωλεί τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Το αρνητικό, κατά τη στήλη Brussels Playbook του Politico, είναι ότι η έκθεση δεν είναι δεσμευτική, γεγονός που υπογραμμίζει περαιτέρω τον βαθμό στον οποίο η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, εν μέρει λόγω πολιτικών συμφερόντων.

Το ΕΛΚ θα πει όχι στις συστάσεις για την Ελλάδα

Αλλά όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη ότι της είπε στέλεχος του ΕΛΚ, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η ΝΔ, σχεδιάζει να καταψηφίσει τις συστάσεις της έκθεσης για την Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «πρέπει επιτέλους να σταματήσει τη μυστικότητα, να σταματήσει να επιτίθεται σε επικριτικούς δημοσιογράφους και να σταματήσει να ακολουθεί τον επικίνδυνο αυταρχικό δρόμο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», σχολίασε ο Αυστριακός Χανς Χάιντε για την απόφαση του ΕΛΚ να καταψηφίσει τις συστάσεις για τη χώρα μας.

Όπως σχολιάζει το Politico για τα… πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη καταλήγοντας, «η Αθήνα έχει βυθιστεί σε ένα διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης με κρατικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες που στοχοποιούνται τόσο με κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής spyware, όσο και με κρατική παρακολούθηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αντιμετωπίζει εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου, ανήκει στο ΕΛΚ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This