Θα το τολμήσουν; Η Πολωνία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να συνεργαστούν για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία!

Δήλωση-φωτιά από τον Πολωνό Πρέσβη στη χώρα μας

Must Read

Το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις ζημιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει επιλυθεί ποτέ στην Ελλάδα και είναι ένας «τομέας συνεργασίας» μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας, σύμφωνα με τον Αρτούρ Λομπάρτ, τον Πολωνό Πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).

«Οι πολύ θετικές συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Αρκάντιους Μούλαρτσικ στην Ελλάδα, έδειξαν ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για συνεργασία στον τομέα αυτό με την Πολωνία», πρόσθεσε ο Λομπάρτ.

«Οι ελληνοπολωνικές συνομιλίες σίγουρα θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Πολωνός Πρέσβης.

Τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου δήλωσε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα… χαρίζει τις πολεμικές αποζημιώσεις στη Γερμανία γιατί είναι… ζήτημα του παρελθόντος, μάλλον δεν τον είχε ακούσει ο Πρέσβης… Ευτυχώς.

Στα μέσα Ιουνίου, η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα, μαζί με Έλληνες εταίρους και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, θα διοργανώσουν διεθνές συνέδριο για τις αποζημιώσεις, εστιάζοντας κυρίως στις νομικές πτυχές της αναζήτησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Το θέμα των αποζημιώσεων είναι μεταξύ δύο χωρών, όχι δύο κυβερνήσεων», τόνισε ο Μούλαρτσικ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt τη Δευτέρα. Στάθηκε στη σημασία της δυνατότητας συζήτησης δύσκολων ζητημάτων με εκπροσώπους από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Bundestag του Βερολίνου.

Ο Πολωνός Υπουργός έκανε μία σοβαρότατη αναφορά στη γερμανική εφημερίδα, λέγοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι θέμα μεταξύ χωρών, άρα όχι κυβερνήσεων και είναι λογική αυτή η αναφορά, καθώς το θέμα της κοινής δράσης Ελλάδας–Πολωνίας το οργάνωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο οποίος θυμίζουμε ότι θα ανοίξει με ομιλία το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, το οποίο όπως προαναφέραμε, θα πραγματοποιηθεί με κοινή συμμετοχή Ελλάδας και Πολωνίας στα κεντρικά γραφεία του EPLO στην Πλάκα στις 13 Ιουνίου.

Την πρόσκληση στον τέως ΠτΔ απηύθυνε ο Πολωνός Πρέσβης.

Θυμίζουμε ότι ο Πολωνός ΥΦΥΠΕΞ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Σχέσεις, Αρκάντιους Μούλαρτσικ, ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον κ. Παυλόπουλο στις 15 Φεβρουαρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Πολωνό Πρέσβη, ενώ στις 8 Μαΐου 2023 υπήρξε μια ακόμη συνάντηση και πάλι με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αυτή τη φορά μεταξύ του τέως ΠτΔ και του Αρτούρ Λομπάρτ.

Είναι, πλέον, πασιφανές ότι ένας από τους λόγους για την αποπομπή του Προκόπη Παυλόπουλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η θέση του για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, τις οποίες, μάλιστα, ο τέως ΠτΔ είχε εκφράσει ακόμα και ενώπιον του Γερμανού προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Το μήνυμα έχει φτάσει σε πολλούς βουλευτές»

«Επισημάναμε στη γερμανική πλευρά ότι εκτός από τις συνομιλίες για αποζημιώσεις, είναι σημαντικό να τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων από την Πολωνία», ανέφερε την Τρίτη ο Μούλαρτσικ μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με Γερμανούς πολιτικούς στο πλαίσιο της εκστρατείας του να επιδιώξει επανορθώσεις για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει φτάσει σε πολλούς βουλευτές και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσει και στην υπουργό Πολιτισμού Κλαούντια Ροθ και οι εργασίες θα επιταχυνθούν», είπε ακόμα.

«Ελπίζω ότι αυτή η διπλωματική μας δραστηριότητα και η ενθάρρυνση της Γερμανίας να δείξει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση προς την πολωνική πλευρά, θα κάνει τη Γερμανία να προχωρήσει πολύ πιο εντατικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή αυτού του μνημείου», επεσήμανε ο Πολωνός Υφυπουργός.

«5,4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην Πολωνία ως αποτέλεσμα επιθετικών πράξεων της γερμανικής ναζιστικής δύναμης κατοχής, ενώ 330.000 πέθαναν στην Ελλάδα. Αυτή η ποσοτική διαφορά είναι ορατή και σε άλλους τομείς. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν την παρόμοια μοίρα των αποκαλούμενων ‘μικρών συμμάχων’. Σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις, έχουν περιθωριοποιηθεί. Μέχρι σήμερα».

Θυμίζουμε ότι στις 3 Οκτωβρίου 2022, η πολωνική κυβέρνηση έστειλε νότα στη γερμανική κυβέρνηση, εγείροντας επίσημα αιτήματα για αποζημιώσεις ύψους περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, για πρώτη φορά.

Η ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι η Γερμανία προκάλεσε τουλάχιστον 289 δισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές ζημιές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Περιφερειακή συνεργασία

Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, ο Αρτούρ Λομπάρτ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών όταν ιδρύθηκε, αλλά η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ενταχθεί γιατί η Ελλάδα βρισκόταν τότε σε κρίση

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεται για κοινά έργα στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, πρωτίστως των σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων.

«Τα ελληνικά λιμάνια είναι πιο κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, επομένως οι συνδέσεις της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη συντομεύουν σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού», σημείωσε ο Λομπάρτ. «Η Ελλάδα γίνεται επίσης ενεργειακός κόμβος σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. Οι νέες συνδέσεις με την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή θα επιτρέψουν την εύκολη παράδοση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Κεντρική Ευρώπη», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι η επέκταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών θα είναι επωφελής για τις πολωνικές μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες είναι ήδη ορατές στην Ελλάδα, αλλά θα οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των Πολωνών τουριστών στην Ελλάδα.

Βοήθεια για την Ουκρανία

«Η Ελλάδα υποστήριξε την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εν μέρει επειδή οι άμεσες στρατιωτικές ενέργειες επηρέασαν τις περιοχές όπου ζούσε η ελληνική διασπορά στην Ουκρανία, αποτελούμενη από 150.000 άτομα», παρατήρησε ο Πολωνός Πρέσβης στην Αθήνα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα, όπως και η Πολωνία, πάντα πίστευε ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και ότι η εδαφική ακεραιότητα των κρατών είναι απαραβίαστη.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This