Η Πολωνία απαιτεί από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 1,3 τρισ. ευρώ!

Η πολωνική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα σχετικό ψήφισμα

Must Read

H Πολωνία επανέρχεται δριμύτερη στο φλέγον (και για τη χώρα μας) ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα η πολωνική κυβέρνηση, στο οποίο τονίζεται η ανάγκη διευθέτησης του εν λόγω ζητήματος, ένεκα των δεινών που υπέστη η χώρα από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πολωνού πρωθυπουργού, Ματέους Μοραβιέτσκι, το ψήφισμα αφορά «το ζήτημα των επανορθώσεων και των πολεμικών αποζημιώσεων σε σχέση με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το 1939 και την επακόλουθη κατοχή» και «επιβεβαιώνει επισήμως ότι ούτε κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας, ούτε μετά την ανάκτηση της κυριαρχίας το 1989, αντιμετωπίστηκε με οποιονδήποτε τρόπο το θέμα επανορθώσεων, πολεμικών αποζημιώσεων και άλλων μορφών αποκατάστασης των καταστροφών που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στην Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Σημειώνεται πως το 2022 η Πολωνία έστειλε διπλωματική νότα στο Βερολίνο, ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 1.300.000.000.000 ευρώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποσό που αναφέρθηκε, επίσης, στο ψήφισμα, το οποίο βασίζεται σε κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε στη γειτονική της χώρα η Γερμανία.

Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει τα αιτήματα της Βαρσοβίας

Η γερμανική κυβέρνηση, πάντως, απορρίπτει επανειλημμένα τα αιτήματα της Πολωνίας για αποζημιώσεις, αναφέροντας ότι όλες οι οικονομικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διευθετήθηκαν με τη Συνθήκη «Δύο συν Τέσσερις» του 1990, η οποία κατέστησε δυνατή την επανένωση της Γερμανίας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως το 1953, υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας απαρνήθηκε κάθε αξίωση για πολεμικές αποζημιώσεις. Τότε, η Μόσχα ήθελε να απαλλάξει τη ΛΔΓ από κάθε υποχρέωση. Οι πολωνικές αρχές, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι άκυρη, επειδή η Πολωνία δεν ήταν σε θέση να διαπραγματευτεί μια δίκαιη αποζημίωση εκείνη τη στιγμή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This