Η Ευρωβουλή και ο Μπελέρης

Must Read

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ αυτό που θέλουν οι Βορειοηπειρώτες. Ούτε είναι αυτό που θέλει ο Φρέντη Μπελέρης. Η σκέψις, να περιληφθεί ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, είναι ένα πολιτικαντισμός και μάλιστα πολύ χαμηλού επιπέδου.

  • Του Ευθ. Π. Πέτρου

Ενδεχομένως είναι και αποτέλεσμα συναλλαγής. Για τον Μπελέρη ευρίσκεται ένας εύσχημος τρόπος να απομακρυνθεί από την θέση του, βάζοντας και ένα τέλος στις ταλαιπωρίες και τις διώξεις που τον κατεπόνησαν τους τελευταίους μήνες. Όμως μένουν ακέφαλοι οι Βορειοηπειρώτες, ενώ ο δήμος της Χειμάρρας περνά οριστικά στα χέρια των εκλεκτών του Έντι Ράμα με προδιαγεγραμμένο μέλλον την αρπαγή των ελληνικών περιουσιών και την «αξιοποίηση» της περιοχής, όπως την σχεδιάζουν ο Αλβανός Πρωθυπουργός και οι συνεργοί του.

Είναι πολλά χρόνια τώρα που ο Μπελέρης και οι Βορειοηπειρώτες θέλουν δικαιοσύνη και σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Των δικαιωμάτων τα οποία καταπατώνται από το καθεστώς των Τιράνων, με την Αθήνα να συμπεριφέρεται σαν να είναι η προστασία των ομογενών μας ένα ενοχλητικό βάρος. Έπρεπε όμως να έχει συναίσθηση η Κυβέρνησις της ιεράς υποχρεώσεώς της να στέκεται πάντοτε δίπλα στους ελληνικούς πληθυσμούς που δυναστεύονται. Αυτό βεβαίως δεν θα το περιμέναμε από μιάν αριστερή κυβέρνηση που υπέγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών, απεμπολώντας το ιερό όνομα της Μακεδονίας. Είχαμε όμως την εντύπωση, ότι η χώρα τώρα έχει κεντροδεξιά κυβέρνηση…

Τα προβλήματα με την Αλβανία κλιμακώνονται από τότε που με πρόσχημα την μη συγκρότηση συνταγματικού δικαστηρίου, η γειτονική χώρα αρνήθηκε να επικυρώσει την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο. Το γεγονός, ότι ανεχθήκαμε αυτήν την υπαναχώρηση, ήταν η αρχή. Δώσαμε στην Αλβανία το μήνυμα της υποχωρητικότητος. Και εφθάσαμε τώρα στην καταδίκη του Μπελέρη με βάση μία καταφανώς στημένη κατηγορία την οποία επίσης ανεχθήκαμε. Περιμένουν, λένε, οι κυβερνώντες μας την εκδίκαση της υποθέσεως σε δεύτερο βαθμό. Λες και το εφετείο των Τιράνων θα επηρεάζεται λιγώτερο από το καθεστώς. Λες και υπάρχει κράτος δικαίου στην Αλβανία.

Όπως και να έχει για τον Έντι Ράμα, η εκλογή του Φρέντη Μπελέρη στο Στρασβούργο είναι μία εξαιρετικά βολική εξέλιξις. Το κέρδος του είναι διπλό. Αφ’ ενός διατηρεί τον έλεγχο της Χειμάρρας και αφ’ ετέρου στερεί την Βορειοηπειρωτική μειονότητα από ένα σημαντικό στέλεχος, από έναν ηγέτη. Ταυτοχρόνως, και η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη από την ένταξη του Μπελέρη στο ψηφοδέλτιό της. Είναι ένα πρόσωπο που θα προσελκύσει ψήφους δεξιών πολιτών, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, τόσο στα εθνικά όσο και στα κοινωνικά θέματα. Πολύ από αυτούς σκέπτονταν να μην ψηφίσουν την Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές, ενώ ακόμη περισσότεροι έχουν αποφασίσει να απέχουν.

Η εξέλιξις, δηλαδή, είναι τόσο βολική και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τον Έντι Ράμα που φθάνει να θεωρείται ύποπτη. Και ο μόνος τον οποίο δεν θα μπορούσε να κακίσει κανείς είναι ο ίδιος ο Φρέντη Μπελέρης. Είναι ένας άνθρωπος εγνωσμένου πατριωτισμού που έχει δώσει την ζωή του αγωνιζόμενος για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Και σε αντάλλαγμα τι έχει λάβει; Αδιαφορία και εγκατάλειψη. Αν μπορέσει να ξεφύγει από τον εφιάλτη των αλβανικών φυλακών, εκλεγόμενος στην Ευρωβουλή, είναι μια ελαχίστη ανταμοιβή για όλα όσα έχει υποστεί επί σειράν ετών. Και μάλιστα η φωνή του μπορεί να συγκινήσει κάποιους Ευρωπαίους που θα την ακούσουν στο Στρασβούργο. Αν και ως προς το εάν θα μετρήσει καθόλου η Ευρώπη στις εξελίξεις στην Αλβανία, ας μας επιτραπεί να αμφιβάλλουμε.

Τα Τίρανα θα λάβουν υπ’ όψιν τα όσα λέγονται στην Ευρωβουλή, όσο υπελόγισαν και τις ελληνικές αντιδράσεις για την αδικία εις βάρος του ίδιου του Μπελέρη. Με την ίδια άνεση ο Ράμα θα συνεχίσει την εφαρμογή των σχεδίων του. Ήδη έχει τοποθετήσει «προσωρινό» δήμαρχο τον ηττημένο των εκλογών Γεόργκι Γκόρο, ενώ σε έναν ελιγμό εξισορροπήσεως διόρισε περιφερειάρχη Αυλώνος τον ομογενή Βαγγέλη Τάβο. Και προχωρεί ανενόχλητος στην «αξιοποίηση» της Χειμάρρας…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This