Οι Φλωρίδης και Μπούγας απαξίωσαν εντελώς το έργο των ειρηνοδικών!

Η ανάρτηση στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας έφερε αναβρασμό στον χώρο της Δικαιοσύνης

Must Read

Βράζει ο χώρος της Δικαιοσύνης μετά την ανάρτηση στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η κατάργηση των Ειρηνοδικείων και η ενοποίηση των δύο πρώτων βαθμών δικαιοδοσίας.

  • Από την
    Μαρία Παναγιώτου

Κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου χάρτη, που βασίστηκε εν πολλοίς σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οποία η Δικαιοσύνη αντιμετωπίστηκε με όρους κόστους-κέρδους και όχι κοινωνικούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή τόσο ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης όσο και ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν του σχεδίου λέγοντας πως το ενοποιημένο Σώμα θα συμβάλει στην πολυδιαφημιζόμενη επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Έκαναν μάλιστα και την εκτίμηση πως με το νέο σχέδιο θα μειωθεί από 17% έως 24% ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης. Για να στηρίξουν δε το παραπάνω επιχείρημα απαξίωσαν εντελώς το έργο των ειρηνοδικών, λέγοντας πως μέχρι σήμερα το 80% της δικαστηριακής ύλης πήγαινε στο 50% των δικαστών, δηλαδή στους πρωτοδίκες, επομένως με την ενοποίηση θα υπάρξει ισοκατανομή.

Στοιχεία

Επίσης, στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στους δημοσιογράφους προέβαλαν στοιχεία με βάση τα οποία το κόστος μιας απόφασης Ειρηνοδικείου είναι διπλάσιο από αυτό του Πρωτοδικείου. Στη ρητορική της πολιτικής ηγεσίας κατά των ειρηνοδικών αντέδρασε άμεσα η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε. Σε αυτήν υπογραμμιζόταν πως οι προσβλητικές τοποθετήσεις σε βάρος του σημερινού Σώματος των ειρηνοδικών συνιστούν προσβολή ολόκληρης της ελληνικής Δικαιοσύνης.

«Επί σειρά δεκαετιών μέχρι σήμερα, οι ειρηνοδίκες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, ενώ στις εποχές των Μνημονίων και στο πλαίσιο της εκδίκασης χιλιάδων υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών υπήρξαν οι εγγυητές της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και της περιουσίας των πολιτών, οι ελπίδες των οποίων στηρίχθηκαν στον ζήλο και στην εργατικότητα των ειρηνοδικών της χώρας μας» ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση της ένωσης, τονίζοντας έτσι τη σημασία που έχει η χωροταξική εγγύτητα με κάποιον λειτουργό της Δικαιοσύνης στο αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, την οποία πρόσφεραν οι ειρηνοδίκες.

Φυσικά, τα στατιστικά που ανέφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην παρουσίαση του νέου χάρτη για να στηρίξει το σχέδιό της έχουν σχολιαστεί και από ειρηνοδίκες στη δημόσια διαβούλευση ως εξής: «Το νομοσχέδιο βασίζεται σε εσφαλμένα στοιχεία. Από πού προκύπτει ότι οι ειρηνοδίκες δικάζουν μόνο το 20% της δικαστικής ύλης των αστικών υποθέσεων πρώτου βαθμού και οι πρωτοδίκες το 80%, όπως αναγράφεται στην αιτιολογική έκθεσηΜε μια πρόχειρη έρευνα στα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι 916 ειρηνοδίκες εξέδωσαν το α’ και το β’ τρίμηνο του 2023 40.723 και 34.901 αποφάσεις αντίστοιχα, ενώ οι 1.100 πρωτοδίκες και πρόεδροι Πρωτοδικών 40.627 και 40.512 αποφάσεις αντίστοιχα. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι αριθμητικά λιγότεροι ειρηνοδίκες είναι πιο αποδοτικοί στην έκδοση αποφάσεων, καθώς εξέδωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 κατά μέσο όρο 83 αποφάσεις ο καθένας, ενώ οι πρωτοδίκες 74 αποφάσεις ο καθένας».

Οι αλλαγές

Συνολικά, με βάση τον νέο χάρτη, θα οριστούν 56 Πρωτοδικεία και επτά παράλληλες έδρες τους, ενώ θα καταργηθούν τα 63 Ειρηνοδικεία που βρίσκονται στις έδρες των 63 Πρωτοδικείων (56 Ειρηνοδικεία των κεντρικών εδρών και 7 Ειρηνοδικεία των παράλληλων εδρών). Από τα 91 εναπομείναντα Ειρηνοδικεία, τα 48 θα αναβαθμιστούν σε περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείου και τα υπόλοιπα 43 θα καταργηθούν τελείως.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This