Τα θερμά επεισόδια που έγραψαν ιστορία στη Βουλή

Οι τσακωμοί, οι χειροδικίες και οι τραγελαφικές καταστάσεις των δεκαετιών 1980 και 1990 που τάραξαν τα νερά της ελληνικής πολιτικής σκηνής

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της Τετάρτης το ελληνικό Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε «ρινγκ», καθώς ο Κωνσταντίνος Φλώρος θέλησε να αποδείξει πως είναι ένας πραγματικός… Σπαρτιάτης, λύνοντας με τα χέρια τις διαφορές που είχε με τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένο.

  • Από τον
    Κυριάκο Δημάγγελο

Για τους νεότερους, οι εικόνες αυτές ήταν μια πρωτοφανής πρόκληση για τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι και διαφορετικά, καθώς ακόμα και στα ταραγμένα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, παρά τις ηχηρές και μεγάλες συγκρούσεις, ποτέ δύο βουλευτές δεν είχαν φτάσει να πιαστούν στα χέρια. Για τους παλαιότερους, ωστόσο, οι σκηνές με πρωταγωνιστή τους Φλώρο και Γραμμένο δεν ήταν και τόσο πρωτοφανείς. Αντίθετα, έμοιαζαν περισσότερο με την επανάληψη των τραγελαφικών καταστάσεων της δεκαετίας του 1980 και του 1990, όταν οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων αποδείκνυαν πως δεν είχαν βγάλει ποτέ από πάνω τους τα χούγια των «γαλάζιων» και των «πράσινων» καφενείων.

Βουλευτής – πυγμάχος

Το ελληνικό Κοινοβούλιο έχει μακρά παράδοση στους θερμοκέφαλους βουλευτές που ζήλευαν τη φήμη και τη δόξα των πυγμάχων. Ο πρώτος, όμως, βουλευτής της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας που θέλησε να βγάλει knock out τον αντίπαλό του ήταν ο πάντα ευέξαπτος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα υπουργός Γιάννης Τσακλίδης.

Το πρωτοφανές, τότε, συμβάν έλαβε χώρα το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου του 1982, όταν στη Βουλή συζητούνταν το ζήτημα της αποκατάστασης των αξιωματικών. Στο βήμα ήταν ο Τάκης Παπαγεωργόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην αξιωματικός, που κατέθετε επερώτηση για τα Σώματα Ασφαλείας. Κάποια στιγμή εμφανίζει ένα χαρτί παλαιότερης επερώτησης του βουλευτή της ΕΔΗΚ Σάββα Παπαπολίτη για επεισόδιο που είχε με έναν αστυνομικό. Ο Βουγιουκλάκης αντέδρασε και αποκάλεσε «προδότη της πατρίδας» τον συνάδελφό του για τη συμμετοχή του στην υπόθεση «Ασπίδα». Η αναφορά αυτή εξόργισε τον Τσακλίδη, ο οποίος έβαλε τέλος στην κουβέντα, γρονθοκοπώντας τον βουλευτή Βουγιουκλάκη.

Ο Β. Κεδίκογλου

Ο Βασίλης Κεδίκογλου είχε πρωταγωνιστήσει σε ουκ ολίγα επεισόδια στη Βουλή. Εκρηκτικός ο ίδιος και με γλώσσα που… έσπαγε κόκαλα, ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ τραβούσε πολύ συχνά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Ωστόσο, το πρωινό της 24ης Νοεμβρίου ο Βασίλης Κεδίκογλου ξεπέρασε τα όρια, αποφασίζοντας να δείξει πως μπορεί να σπάσει κόκαλα όχι μόνο με τη γλώσσα αλλά και με τα χέρια.

Τα αίματα άναψαν στην έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου πρότεινε το μέτρο της επαναφοράς τρων αποστράτων να μην περιοριστεί μόνο στις τάξεις των ανωτάτων αξιωματικών, αλλά να επεκταθεί και στις τάξεις των ανωτέρων. Η πρόταση αυτή προκάλεσε το υπαινικτικό σχόλιο του βουλευτή Κόρακα, ο οποίος καθόταν ακριβώς από πίσω του και είπε πως η επέκταση του μέτρου επαναφοράς αποστράτων στην ενεργό υπηρεσία εξυπηρετεί ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Η φράση, όμως, που ειπώθηκε δευτερόλεπτα αργότερα και εξόργισε τον Βασίλη Κεδίκογλου ήταν «γιατί, ρε Βασίλη, μήπως έχεις κανέναν δικό σου συνταγματάρχη να επαναφέρεις;». Σαν μαινόμενος ταύρος όρμησε και προς το μέρος του Κόρακα ο Κεδίκογλου. Αφού τον χαστούκισε, άρπαξε μία καρέκλα και επιχείρησε να τον χτυπήσει.

Ηθελε να γίνει πρωταθλητής στην πάλη

Λίγους μήνες μετά τον ξυλοδαρμό Κόρακα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1993, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία Κώστας Ζαχαράκης επιτέθηκε στον βουλευτή της Β’ Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Διαμαντίδη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε στον συνάδελφό του ότι «αυτά που έλεγε να πάει να τα πει στο Λονδίνο», με τον βουλευτή της Ν.Δ. να εξεγείρεται και να τον αρπάζει από τον λαιμό.

Ο Κώστας Ζαχαράκης, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης: «Υπήρξε ένα μικρό επεισόδιο το οποίο προεκλήθη κατόπιν της προκλητικής στάσης του κυρίου συναδέλφου». Ο Ζαχαράκης δήλωσε στην κάμερα μεταμέλεια για την επίθεση, αλλά δεν δέχτηκε ότι εξύβρισε τον συνάδελφό του.

2012-2019: Η Χρυσή Αυγή έκανε τους τραμπουκισμούς σύνηθες φαινόμενο

Από το 2012, όταν και η Χρυσή Αυγή πέρασε τις πόρτες του ελληνικού Κοινοβουλίου, καταλαμβάνοντας τα ορεινά της δεξιάς πτέρυγας, τα επεισόδια με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της έγιναν σύνηθες φαινόμενο. Φωνές, διαπληκτισμοί, ουρλιαχτά και γλώσσα πεζοδρομίου συνέθεταν το σκηνικό. Σε δύο φορές, ωστόσο, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων, τα πράγματα θα είχαν εκτραχυνθεί. Το πρώτο σημαντικό επεισόδιο έλαβε χώρα το 2012, όταν ο βουλευτής Μίχος κινήθηκε επιθετικά προς τον Πέτρο Τατσόπουλο, βρίζοντάς τον με χυδαίο τρόπο.

Αν, μάλιστα, στο διάβα του δεν είχε βρει τον Πύρρο Δήμα, που με τρόπο αυστηρό τού είχε πει «μην κάνεις άλλο βήμα, μείνε εκεί», τότε τα πράγματα μπορεί να είχαν ξεφύγει. Τον Μάιο του 2017 ο Ηλίας Κασιδιάρης προέβη σε υβριστικά σχόλια κατά του Νίκου Δένδια, όταν ο βουλευτής της Ν.Δ. πέρασε μπροστά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα της Χρυσής Αυγής.

«Οχι από μπροστά μου, δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό; Φύγε ρε μ@λακ@!», φώναξε ο Κασιδιάρης στον Νίκο Δένδια, με τον τότε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να του απαντάει. Η σπρωξιά του χρυσαυγίτη βουλευτή ξεσηκώνει και τους υπόλοιπους χρυσαυγίτες βουλευτές, οι οποίοι αρχίζουν να πετούν μπουκάλια, ενώ την ώρα εκείνη ακούγεται 7-8 φορές το αλησμόνητο «Φρουρά! Φρουρά!» από τον προεδρεύοντα της Βουλής Μάκη Μπαλαούρα.

Τον Μάρτιο του 2018 ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός εκφώνησε μια εμπρηστική ομιλία και απευθυνόμενος σε βουλευτές φώναξε: «Είστε προδότες, είστε προδότες, ξέρετε τι σας περιμένει». Τότε, ο Νίκος Ξυδάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σηκώθηκε και του έκανε νόημα να κατέβει από το βήμα. «Φύγε από δω, ρε!» του φώναξε ο Γιάννης Λαγός, με τον κ. Ξυδάκη να μην πτοείται και να συνεχίζει να διαμαρτύρεται μπροστά στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής όλο και πιο έντονα. «Τι θα κάνεις, θα με δείρεις;» ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς συναδέλφους του να σπεύδουν να τους χωρίσουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This