Κάτω από τη βάση και στο κυπριακό η κυρία πρόεδρος. Δυστυχώς.

Must Read

Σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.  Και, δυστυχώς, έδωσε για πολλοστή φορά «εξετάσεις» πολύ κάτω από τη βάση σ’ ένα μείζον θέμα για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ, δηλαδή για το Κυπριακό.  Και είναι αδύνατο να μη γίνονται οι συγκρίσεις για το πώς χειριζόταν το Κυπριακό ο προκάτοχός της Προκόπης Παυλόπουλος, ιδίως κάθε φορά που συναντιόταν με τον Νίκο Αναστασιάδη, είτε στην Αθήνα είτε στη Λευκωσία καθώς και με όλους τους ομολόγους εντός και εκτός Ευρώπης.

 

Σε κάθε τέτοια συνάντηση ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» του να τεθεί το Κυπριακό ως διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα σε βάσεις κυρίως του ευρωπαϊκού δικαίου σχετικά με την κυριαρχία της Κύπρου, τόνιζε τα εξής: Πρώτον, επειδή η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, λύση του Κυπριακού νοείται μόνο με ομοσπονδιακή και όχι συνομοσπονδιακή μορφή -όπως προέβλεπε το προδοτικό σχέδιο Ανάν- με ενιαία διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια  και πλήρη κυριαρχία.  Δεύτερον, η πλήρης κυριαρχία του κράτους-μέλους της ΕΕ κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο δεν ανέχεται ούτε στρατεύματα κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων. Τρίτον, η κυπριακή ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκή ΑΟΖ και οριοθετημένη με βάση το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο δεσμεύει πλήρως και την Τουρκία.  Και ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέληγε πάντα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι στο Κυπριακό, που δεν είναι διμερές αλλά διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ποτέ εκπτώσεις, υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ.

 

Ας δούμε τώρα τις δηλώσεις της κας Σακελλαροπούλου. Πριν απ’ όλα η κα Σακελλαροπούλου έκανε ένα τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος, λέγοντας ότι το Κυπριακό «αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».  Κάποιος να της πει αυτό που ο Προκόπης Παυλόπουλος και όλοι οι Έλληνες και Κύπριοι αξιωματούχοι τόνιζαν και τονίζουν με κάθε ευκαιρία: Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα.  Αλλοίμονό μας αν εγκαταλείψουμε αυτή την θέση.

 

Για πρώτη φορά ας το αποδώσουμε στην απειρία της κας Σακελλαροπούλου και ας ευχηθούμε να μην το εκμεταλλευτούν οι τούρκοι, όπως στην απερίγραπτη δήλωσή της για το Αγαθονήσι.

 

Ύστερα η κα Σακελλαροπούλου περιορίστηκε να πει: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».  Ούτε λέξη, λοιπόν, η κα Σακελλαροπούλου σε τι συνίσταται η λύση του Κυπριακού και ποιες είναι οι πάγιες Ελληνοκυπριακές θέσεις. 

 

Ούτε λέξη, λοιπόν, η κα Σακελλαροπούλου για τις «κόκκινες γραμμές» Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα.  Μια απλή «νερόβραστη» αναφορά και μόνο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Και εδώ δε χωρεί άγνοια.  Δεν μπορεί να μην είχε ρίξει μια ματιά στις πάγιες ελληνοκυπριακές και ευρωπαϊκές θέσεις που είχαν διατυπώσει ιδίως ο προκάτοχός της Προκόπης Παυλόπουλος και ο Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και όλοι Έλληνες πρωθυπουργοί προηγουμένως.

Όπως καθένας καταλαβαίνει η διαφορά Παυλόπουλου – Σακελλαροπούλου και στο Κυπριακό είναι η μέρα με τη νύχτα.  Είναι προφανές ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στο Κυπριακό, προτίμησε να μείνει συνεπής πατριώτης «παλιομοδίτης» και όχι να προσχωρήσει στα κελεύσματα του «νέου πατριωτισμού», όπως τα εκφράζουν «επαξίως» Αλιβιζάτος, Σακελλαροπούλου, ΕΛΙΑΜΕΠ κ.λπ., δηλαδή οι νοσταλγοί του καταστροφικού σχεδίου Ανάν. Το οποίο ευτυχώς πήγε «άπατο», χάρη στον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο, τον Κώστα Καραμανλή και ιδίως χάρη στον Κυπριακό λαό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This