Έλληνας ΥΠΕΞ για επέτειο τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Ουδέποτε πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής»

Must Read

46 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού, τον θάνατο και τον ξεριζωμό χιλιάδων και την κατοχή του 1/3 του νησιού. «Μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή «μαύρη επέτειο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και προσθέτει: «Ακλόνητη προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, στο πλαίσιο συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Με χαρακτηριστικό τρόπο ο κ.Δένδιας περιγράφει την κατάσταση: «Σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο συμπληρώνονται σήμερα. Σαράντα έξι χρόνια κατοχής πλέον του ενός τρίτου του Νησιού. Σαράντα έξι χρόνια ο Ελληνισμός συνεχίζει να βιώνει το δράμα των οικογενειών των Αγνοουμένων, τον ξεριζωμό χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους, τη σύληση και καταστροφή της ελληνικής και ορθόδοξης κληρονομιάς, το σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου. Σαράντα έξι χρόνια παραβιάσεων, από την Τουρκία, των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αποφάσεων που, μεταξύ άλλων, καλούν όλα τα κράτη να σεβασθούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιώνουν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων από το έδαφός της».

Αναφορά κάνει όμως ο Έλληνας ΥΠΕΞ και στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα: «Σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος, βρίσκονται στο επίκεντρο μίας ολοένα κλιμακούμενης και διευρυνόμενης τουρκικής παραβατικότητας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην τουρκική επιθετικότητα και παρανομία, Ελλάδα και Κύπρος αντιτάσσουμε την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και στο Διεθνές Δίκαιο. Σε διαρκή συνεργασία και στενό συντονισμό, εργαζόμαστε συστηματικά για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της περιφερειακής συνεργασίας με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, αλλά και στις προσπάθειες του ΟΗΕ για λύση στο Κυπριακό, είναι δεδομένη κατά τον Νίκο Δένδια: «Σταθερή στις αρχές αυτές, η Ελλάδα παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Με κάθε ευκαιρία η Ελλάδα επαναλαμβάνει πως μόνο η κάθαρση της λύσης θα μπορέσει να ξεπλύνει την ύβριν της Μεγάλης Τραγωδίας. Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα είναι σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη του εθνικού στόχου και θα ευγνωμονεί τους πεσόντες, τους Αγνοούμενους και τους ζωντανούς υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This