«Πυρετός» συνεννοήσεων – Τι είπαν Μητσοτάκης και Σίσι για Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο

Must Read

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε ότι συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, κυρίως το ζήτημα της Λιβύης, όπου ο Πρόεδρος Σίσι εξέτασε τις σταθερές θέσης της Αιγύπτου έναντι της κρίσης στη Λιβύη, αλλά και τις κόκκινες γραμμές της, ιδίως όσον αφορά τις παράνομες ξένες παρεμβάσεις στο λιβυκό ζήτημα που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση με τρόπο που επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός επαίνεσε τις ειλικρινείς αιγυπτιακές προσπάθειες και τις ακούραστες ενέργειες που αποσκοπούσαν στη διευθέτηση της σύγκρουσης και στην αποκατάσταση της ειρήνης σε όλα τα εδάφη της Λιβύης, τονίζοντας τη σημασία της εργασίας για την επιστροφή στην πολιτική πορεία ως αρχική λύση στην κρίση της Λιβύης, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι ενίσχυσης της διαδικασίας της κοινής συνεργασίας που ένωσε τις δύο χώρες σε διάφορα επίπεδα, είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως συμφωνήθηκε για τη συνοχή των κοινών συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι το Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Με το σεις και με το σας πάλι ο Μπορέλ για την Τουρκία

Την αύξηση της έντασης στη Ανατολική Μεσόγειο συζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζόζεπ Μπορέλ σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αποκλιμάκωση» και «συνεργασία» πάλι οι… καραμέλες του Ισπανού…

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων και να συναντηθούμε πριν από το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών-Gymnich. Συμφωνήσαμε επίσης να συνεργαστούμε στην εκεχειρία της Λιβύης στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This