Μητσοτάκης στη Βουλή: «Θα δώσουμε εφάπαξ και πλήρως τα αναδρομικά στους συνταξιούχους έως το τέλος του χρόνου» – Τι απαντά ο Τσίπρας (video)

Must Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής για τα οικονομικά ζητήματα, έκανε ανακοινώσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Πως απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας και τι είπε για την ελληνική οικονομία.

Με μάσκα βρίσκονται όλοι οι βουλευτές στη αίθουσα, αφού καιρός ήταν επιτέλους να δώσουν το παράδειγμα στον κόσμο.

βουλή μάσκες

«Δηλώνω σήμερα ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα ποσά που δικαιούνται αναδρομικά με βάση την απόφαση του ΣτΕ», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Και διευκρίνισε: «Μιλάμε για 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που όμως επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Συνεπώς δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση άλλων αιτημάτων. Ενδεχομένως να υπάρξουν αιτήματα, παροτρύνσεις, για δώρα κλπ. Όμως θέλω να πω στους συνταξιούχους ότι θέλω η απόφαση για εφάπαξ παροχή να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι άλλο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν άδικο για ανέργους, επόμενες γενιές κ.α.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τη τοποθέτησή του σχολίασε τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Είναι η πρώτη παρουσία μου στη βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών. Το αποτέλεσμα της 4ήμερης συνόδου κορυφής είχε ένα αδιαμφισβήτητο νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι μια ιστορική στιγμή για την εξέλιξη & εμβάθυνση της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι από τις πιο κερδισμένες χώρες της συμφωνίας, με το υψηλότερο ποσό σε αναλογία με το ΑΕΠ. Οι στόχοι που είχαμε θέσει εξαρχής ως χώρα ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο».

Για να συνεχίσει: «Βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια μεγάλη εθνική πρόκληση: μια διαφορετική αντίληψη στο πώς εκμεταλλευόμαστε αυτά τα κεφάλαια. Το κρίσιμο δεν είναι να προσφέρουμε μια ανακούφιση αλλά να μετατρέψουμε το NextGenereationEU σε NextGenerationHellas. Η στόχευση & κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται, με ασύντακτες διαδικασίες, πελατειακά συμφέροντα π ερίζουν για πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα. Το σχέδιό μας θα είναι βασισμένο στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη».

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Τσίπρας για αναδρομικά συνταξιούχων: «Είναι υποχρέωσή σας, όχι επιλογή να τα δώσετε»

«Είπατε ότι ήταν πολιτική επιλογή να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Αλλά είναι υποχρέωσή σας, όχι επιλογή. Προβληματίζομαι όταν σας ακούω να μιλάτε για δημοσιονομικά όρια και να κάνετε υπαινιγμούς που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι κάτι ετοιμάζετε. Περιμένουμε να δούμε το πλάνο σας, αλλά βλέπουμε δημοσιεύματα που δείχνουν ότι κινείστε σε λάθος κατευθύνσεις», ήταν το σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής και τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα ζητήσω να φέρετε έγκαιρα στη δημοσιότητα και σε διαβούλευση στη Βουλή την έκθεση Πισσαρίδη καθώς και τη δική σας πρόταση. Άλλωστε το σχέδιο ξεπερνά την θητεία διακυβέρνησής σας, αφορά την επόμενη 6ετία. Η κατάληξη της συνόδου κορυφής σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, είναι πολλά βήματα πίσω. Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί κυρίως ο ευρωπαϊκός Νότος σε μια νέα κρίση χρέους. Σας ακούσαμε στο τέλος της συνόδου να χαρακτηρίζετε τον συμβιβασμό δίκαιο και εύλογο. Αλλά για ποιόν; Για εμάς που χάσαμε ή για τους βόρειους που κέρδισαν; Δεν κατανοώ τι εννοούσατε εκείνο το βράδυ. Κρίσιμο να δούμε: 1. Αν η χώρα έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να απορροφήσει αυτά τα χρήματα 2. Εάν προκειμένου να είμαστε εντάξει στο πλαίσιο που τίθεται, θα προχωρήσουμε μόνοι μας σε όσα διαρρέουν από την έκθεση Πισσαρίδη (ιδιωτικοποιήσεις κλπ). Και είναι κρίσιμο να δούμε τι σχέση χρέους-ΑΕΠ θα προκύψει».

Αναφερόμενος στην οικονομική διαχείριση της Κυβέρνησης ο κ.Τσίπρας είπε: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία εδώ και 12 μήνες. Μιλήσατε για την μεσαία τάξη αλλά στην πράξη εργαστήκατε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας. Για μια ακόμη φορά αντιμετωπίσατε την κρίση αυτή με λανθασμένο τρόπο, δεν πήρατε διδάγματα από την κρίση του 2010. Διαχειριστήκατε τους διαθέσιμους πόρους λέγοντας ‘μπόρα είναι θα περάσει’ και λέγοντας ότι το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. Όμως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αν η ανάκαμψη την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη από την φετινή ύφεση».

Βουλή Τσίπρας

Για την προστασία της α’ κατοικίας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε με επίθεση στην κυβέρνηση: «Την περίοδο 2015-2019 υπήρξε σημαντική πρόοδος για την αναμόρφωση του πλαισίου προστασίας της α’ κατοικίας, περιέλαβε πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων για εργαζόμενους, επαγγελματίες, οικονομικά αδύναμους, ανέργους. Δεν απέδωσε όσο θα θέλαμε η σχετική πλατφόρμα (του ν. Κατσέλη-Σταθάκη) αλλά αυτό έγινε γιατί όταν αναλάβατε δεν φροντίσατε να εξαλειφθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρχαν. Ένα  χρόνο τώρα έχετε εξαγγείλει ένα νέο πτωχευτικό πλαίσιο, που αναμένεται να είναι η οριστική ταφόπλακα για την προστασία της α΄ κατοικίας. Δεν μας το έχετε φέρει ακόμα, αλλά φέρατε ένα σχέδιο Γέφυρα. Αποφεύγετε να μας πείτε τι συνδέει αυτή η γέφυρα. Αυτό που φέρνετε σήμερα αποτελεί ένα απολύτως συνειδητό σχέδιο να αφήσετε να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και να ανοίξετε το δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική που εμείς καταφέραμε να αποτρέψουμε. Αυτή των πλειστηριασμών».

Και πρόσθεσε: «Σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτά τα σχέδια και αυτές τις προθέσεις. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει απαίτηση των δανειστών να προχωρήσουμε άμεσα. Αλλά δεν είμαστε σε μνημόνιο πια. Καταθέτουμε τροπολογία-πλαίσιο για αποτροπή των πλειστηριασμών».

Για την οικονομία και τις τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Κύριε Μητσοτάκη πρέπει να πάρετε θέση: Είστε με τις τράπεζες ή με την κοινωνία; Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πιέσεις και  από τραπεζίτες. Πολύ φοβάμαι ότι παίχτηκε ένα παιχνίδι με την καλή πελατεία, που εξυπηρετήθηκαν αντί γι’αυτούς που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Φέρνετε ρυθμίσεις που ευνοούν και επιβραβεύουν τα τραπεζικά στελέχη, για να ξαναρχίσουν να παίρνουν μπόνους και  μερίσματα, αντί να τους πιέσετε να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Η οικονομία βρίσκεται σε εφιαλτική προοπτική, όλοι φοβούνται ότι θα περικοπούν κι άλλο εισοδήματα, κι εσείς επιβραβεύετε τραπεζικά στελέχη. Αποφασίστε: Θα είστε με αυτούς έχουν ανάγκη ή θα δίνετε φοροαπαλλαγές & μπόνους σε αυτούς που δεν έχουν ανάγκη;»

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

Αναλυτικά ο τίτλος της συζήτησης σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου:

«Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This