«Σωσίβιο» σε εργαζόμενους και ανέργους η νέα δέσμη μέτρων στήριξης από το υπουργείο Οικονομικών

Must Read

Με την τουριστική σεζόν να λήγει άδοξα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 28/08 μία δέσμη οκτώ μέτρων, τα οποία θα κατατεθούν υπό τη μορφή νομοσχεδίου, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και τη Δευτέρα 31/08 στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, επεκτείνεται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Επίσης επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-εργασία» μέχρι τέλους του χρόνου, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο έχει ελάχιστη απήχηση στην αγορά, καθώς μόλις και μετά βίας έχουν ενταχθεί σε αυτό περίπου 5.500 επιχειρήσεις και 50.000 εργαζόμενοι.

Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και διευκολύνεται η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζομένους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50. Πρόκειται για ένα εύλογο αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων στον τουρισμό, που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους κινδύνευαν να μείνουν χωρίς καμιά στήριξη τον χειμώνα.

Παράλληλα με τις ρυθμίσεις για την παροχή τηλεργασίας από ευπαθείς ομάδες που θεσπίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρατείνεται το πλαίσιο της τηλεργασίας μέχρι τέλους του χρόνου.

Θεσμοθετείται οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Η αποζημίωση ύψους 534 ευρώ θα δίνεται σε όσους είναι ενταγμένοι στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Πολιτισμού.

Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζομένου λόγω καραντίνας, όπου το υπουργείο Εργασίας έρχεται με καθυστέρηση να θεραπεύσει ένα πρόβλημα που είχε επισημάνει και η εφημερίδα «δημοκρατία»: πρόκειται για το θεσμικό κενό για τους εργαζομένους, για τους οποίους υπάρχει σύσταση να παραμένουν στο σπίτι τους για ένα διάστημα, οι οποίοι όμως δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί αναρρωτικής άδειας. Η ρύθμιση που έρχεται θα προβλέπει ότι ο χρόνος απουσίας θα αναπληρώνεται στο μέλλον.

Τέλος, θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια των γονέων, αν υπάρξει κρούσμα σε παιδί.

(πηγή: «δημοκρατία»)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This