Ε όχι και «έντιμη διαμεσολαβήτρια» στα ελληνοτουρκικά η Μέρκελ που προωθεί με «χίλια» τη συνεκμετάλλευση!

Must Read

Στο ρόλο της Άγκελα Μέρκελ στα ελληνοτουρκικά στέκεται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, χαρακτηρίζοντάς την Γερμανίδα Καγκελάριο «έντιμη διαμεσολαβήτρια» και ως τη μόνη Ευρωπαία ηγέτη που μπορεί να μεσολαβήσει σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν για «κοινή χρήση των αμφισβητούμενων υδάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει! Κατά τα άλλα «έντιμη»…

Στην ανάλυσή του, το Spiegel αφού σχολιάζει πως «σπάνια δύο εταίροι του ΝΑΤΟ έχουν βρεθεί τόσο κοντά σε πόλεμο», προσθέτει πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν «εδαφικές (και ενεργειακές) διεκδικήσεις (σ.σ. για τις τουρκικές προκλήσεις τσιμουδιά) στη Μεσόγειο» με τη διαμάχη να κλιμακώνεται εδώ και εβδομάδες.

Και φτάνει στο σημείο της διαμεσολάβησης, απορρίπτοντας τις ΗΠΑ του Τραμπ: «Όταν τη δεκαετία του ´90 η Ελλάδα και η Τουρκία ήρθαν σε σύγκρουση για δύο βραχονησίδες του Αιγαίου, οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Κλίντον απέτρεψαν έναν πόλεμο. Οι ΗΠΑ υπό Τραμπ εκπίπτουν από τη θέση του διαμεσολαβητή».

Άρα, η μόνη λύση σύμφωνα με τους Γερμανούς ποια είναι; «Επομένως εναπόκειται στην καγκελάριο Μέρκελ να ενεργήσει ως έντιμη διαμεσολαβήτρια μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων. Είναι η μόνη Ευρωπαία αρχηγός κυβέρνησης η οποία διαθέτει τις απαραίτητες επαφές, τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Μητσοτάκη. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να παρακινήσει τις δύο πλευρές σε μια κοινή χρήση των αμφισβητούμενων υδάτων – έως ότου ένα διεθνές δικαστήριο να επιλύσει οριστικά τη διαμάχη».

«Πρέπει να είναι σαφές σε ποια πλευρά βρίσκονται η ΕΕ και η Γερμανία: στο πλευρό της Ελλάδας»

Συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel παραχώρησε ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Χριστιανοκοινωνιστής, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για το ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή και γερμανική θέση: «Πρέπει να είναι σαφές σε ποια πλευρά βρίσκονται η ΕΕ και η Γερμανία: στο πλευρό της Ελλάδας».

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΕΛΚ έστρεψε τα βέλη στον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας: «To γεγονός ότι ο Γερμανός υπ. Εξ. Χάικο Μάας πετά στην Αθήνα, για να εμφανιστεί εκεί ως μεσoλαβητής, είναι για μένα απαράδεκτο. Έχουμε μια σύγκρουση ενός κράτους-μέλους της ΕΕ με μια τρίτη χώρα, η οποία επιπλέον εμφανίζεται ως επιτιθέμενη χώρα.. Ο υπ. Εξωτερικών πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην είναι εκβιάσιμος εξαιτίας του φόβου μιας νέας προσφυγικής κρίσης».

Για να καταλήξει ο Βέμπερ ζητώντας κυρώσεις: «Αντ´ αυτού θα έπρεπε να μιλάμε για οικονομικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων αναστολή της τελωνειακής συμφωνίας με την Τουρκία και πολλά άλλα, ώστε να αντιδράσουμε απέναντι στις επιθέσεις του Ερντογάν».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This