Τετάρτη 16/6/2021

Παυλόπουλος για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Οι ελληνικές απαιτήσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες»

Στη διαδικτυακή Εκδήλωση για την 77η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου με θέμα: «Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις των ζημιών της ναζιστικής θηριωδίας», συμμετείχε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ.Παυλόπουλος, που είναι από τους λίγους που γνωρίζει τόσο καλά το θέμα των επανορθώσεων και έχει επανειλημμένως πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση με ακλόνητα επιχειρήματα, έκανε μια ακόμη καίρια παρέμβαση, τονίζοντας πως οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και για τις επανορθώσεις «είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Μάλιστα, ο πρώην ΠτΔ επεσήμανε ότι «η από Ελληνικής πλευράς νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας βρίσκει σταθερό έρεισμα κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907, οι οποίες κωδικοποίησαν και τις ως τότε διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου».

Κατά τις διατάξεις αυτές, «ο εμπόλεμος όστις ήθελε παραβιάσει τας διατάξεις του Κανονισμού θα υποχρεούται, αν συντρέχει λόγος, εις αποζημίωσιν, θα είναι δε υπεύθυνος δια πάσας τας πράξεις τας διαπραχθείσας υπό των προσώπων των μετεχόντων της στρατιωτικής του δυνάμεως».

Ο κ.Παυλόπουλος στην παρέμβασή του διεμήνυσε για την άρνηση της Γερμανίας ότι «η Ελλάδα δεν αποδέχεται την άρνηση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω,  δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου:

2020-09-16_ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ_ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ_ΒΙΑΝΝΟΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ