Δευτέρα 25/10/2021

Πέτσας για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική: «Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά – Οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο» (video)

Ο κορωνοϊός και η αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στη ΓΓ Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ο κ. Πέτσας μίλησε για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προειδοποιώντας πως αν δεν τηρηθούν και η κατάσταση ξεφύγει, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι χρειαστεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα lockdown είναι πιθανό.

Επίσης, ανέλυσε την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, ενώ έκανε και ένα σχόλιο για το φιάσκο με τις μάσκες, χαρακτηρίζοντάς το «ανορθογραφία»!

Για τον «Ιανό» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέστησε την προσοχή των πολιτών και απεύθυνε έκκληση για ενημέρωση και περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει ο μεσογειακός κυκλώνας.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε πως «δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι», αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας.

Αναλυτικά:

«Η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά»

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι η χώρα μας εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από τις περισσότερες χώρες στην μάχη απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κατάσταση έχει ως εξής:

«Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα, στις 15 Σεπτεμβρίου βρισκόμασταν στην 124η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 3.817, ο εθνικός μέσος όρος είναι 1.319. Δηλαδή 3 φορές μικρότερος από τον διεθνή μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, βρισκόμαστε στην 110η θέση διεθνώς. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος θανάτων ανα εκατομμύριο πληθυσμού είναι 120,6, ο εθνικός μέσος όρος είναι 30. Δηλαδή, 4 φορές μικρότερος.

Αυτή την επιτυχία – όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας – οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο, ή μια τελείως αποτελεσματική θεραπεία. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ορισμένες περιοχές της Πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο».

Ο κ. Πέτσας είπε ότι και ανάμεσά στις περιοχές αυτές βρίσκεται και η Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η περιφέρεια Αττικής εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στον υψηλό κίνδυνο.

«Η επιδείνωση αυτή οδήγησε την Κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει – ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών – στη λήψη πρόσθετων μέτρων για της Αττική. Χρειάζεται, όμως, να συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό. Χρειάζεται να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον εμβολιασμό μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, και εξελίσσεται. Και επηρεάζεται από τη συμπεριφορά μας. Ας φροντίσουμε όλοι, τηρώντας τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, να βάλουμε φρένο στα αυξημένα κρούσματα που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες», είπε κ. Πέτσας.

Για να προειδοποιήσει: «Αν δεν το κάνουμε, το κοινωνικό και οικονομικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Για μας η δημόσια υγεία δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Η Κυβέρνηση πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται. Εάν έχουμε βελτίωση, μπορεί να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα. Εάν έχουμε επιδείνωση, μπορεί – όπως γίνεται τώρα στην Αττική – να εντείνονται».

Οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική και η ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ήδη, έχουν προσληφθεί πάνω από 6.800 γιατροί και νοσηλευτές με προσωρινές συμβάσεις. Πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς, θα βρουν μόνιμη θέση στο Σύστημα Υγείας, με επιπλέον μοριοδότηση στους διαγωνισμούς μονίμων θέσεων που θα ξεκινήσουν. «Γιατί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν δίστασαν να μπουν στη μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να επιβραβεύονται».

Για τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αναλυτικά:

«Σήμερα οι κλίνες στις Μ.Ε.Θ. ανέρχονται σε 930. Από αυτές οι 701 διατίθενται για ασθενείς με άλλα νοσήματα και οι 229 για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Από αυτές είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών Μ.Ε.Θ. έχουν διατεθεί 255 για άλλα νοσήματα, και 75 για κορωνοϊό. Από αυτές 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Τη στιγμή αυτή, καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών Μ.Ε.Θ.-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Και για να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας, καταρχάς, θα αυξηθεί ο παρονομαστής, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των Μ.Ε.Θ.-Covid.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, προστίθενται, μέσα στις επόμενες 7 μέρες, 40 επιπλέον κλίνες Μ.Ε.Θ.-Covid. Πρόκειται για 12 κλίνες στο «Σωτηρία», 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών Μ.Ε.Θ. από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες Μ.Ε.Θ. και 19 Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας από την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα αρχίσουν να παραδίδονται στο Ε.Σ.Υ. πριν το τέλος του έτους.

Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται και η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Έως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται και η παράδοση 8 Μ.Ε.Θ. και 4 Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.».

«Χωρίς προβλήματα άνοιξαν τα σχολεία – Ανορθογραφία το θέμα με τις μάσκες»

«Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς τα προβλήματα που κάποιοι προεξοφλούσαν. Χωρίς τις ακρότητες που ίσως κάποιοι προσδοκούσαν», είπε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε ότι η φετινή ιδιαίτερη σχολική χρονιά απαιτεί από όλους υπομονή και επιμονή. Αναφερόμενος στο θέμα με τις μάσκες αναγνώρισε το λάθος το οποίο χαρακτήρισε «ανορθογραφία» και είπε πως οι μάσκες θα δοθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές χωρίς καμία παραπάνω επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο.

«Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε μια ανορθογραφία. Αυτή που αφορούσε το μέγεθος ενός σημαντικού αριθμού από τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα παιδιά μας. Τι ακριβώς έγινε, έχει διευκρινιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας. Φυσικά, η ευθύνη είναι συλλογική. Και η ανορθογραφία αυτή διορθώθηκε. Πρώτον, σταμάτησε αμέσως η παραγωγή των μασκών μεγάλου μεγέθους. Και, δεύτερον, οι μάσκες που είχαμε πει ότι θα δοθούν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, θα δοθούν κανονικά χωρίς καμία παραπάνω επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο».

«Εξαγγελίες υπέρ της μεσαίας τάξης» και «αναστροφή του brain drain»

Σε ότι αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Πέτσας είπε ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αφορούν άμεσα τη μεσαία τάξη, η οποία υπέφερε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερφορολόγησης που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Με την δέσμη των δώδεκα πρωτοβουλιών που ανακοινώσαμε για την οικονομία, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2021 μια αισθητή αύξηση του εισοδήματός τους. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετάβαση της οικονομικής πολιτικής, από την εποχή της λιτότητας και της υπερφορολόγησης, στην εποχή της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος με στόχο την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, μέσω της δημιουργίας περισσοτέρων και καλύτερα αμειβομένων θέσεων εργασίας» είπε ο κ.Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το γεγονός, ότι το Κράτος ζητούσε από τον κόσμο της εργασίας, εργαζόμενους και εργοδότες, να εισφέρουν πάνω από τις δυνάμεις τους, ήταν ένας από τους λόγους της φυγής στο εξωτερικό, ανθρώπινου δυναμικού με υψηλά προσόντα και δεξιότητες.

«Αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής μας πολιτικής, να επιστρέψουν τα επόμενα χρόνια πολλοί από τους Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν, πίσω στην Πατρίδα», σημείωσε για το brain drain και πρόσθεσε:

«Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ανακοινώσαμε μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, η οποία είναι καθοριστική για τη μείωση του κόστους εργασίας. Ανακοινώσαμε επίσης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η οποία είναι απολύτως κρίσιμη για την ύπαρξη καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, όπως αυτές που ελπίζουμε να προσελκύσουμε, καθώς μιλάμε για μια επιπλέον χρέωση ύψους 10% σε σχέση με τον φόρο που κανονικά θα πλήρωνε κανείς. Η αντιστροφή του brain-drain έχει να κάνει με τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρουμε και με τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

«Ενημέρωση και προσοχή για τον Ιανό»

Ο Στέλιος Πέτσας επέστησε την προσοχή των πολιτών από σήμερα το απόγευμα, καθώς όπως έχει εκτιμήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η χώρα μας θα πληγεί από μεσογειακό κυκλώνα. Ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο για την χώρα μας-όπως είπε- αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα την ένταση, ή την πορεία του.

Ανέφερε ακόμη ότι η Πολιτική Προστασία και ο κρατικός μηχανισμός βρίσκονται ήδη σε ύψιστη ετοιμότητα και υπάρχει διαρκής ενημέρωση από τους μετεωρολόγους για την κίνηση του φαινομένου προς την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να ενημερώνονται για την κατεύθυνση του φαινομένου και τις περιοχές από τις οποίες πιθανό να περάσει, έτσι ώστε να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας.

«Στέγαση, σίτιση, προστασία», το κυβερνητικό τρίπτυχο για τη Μόρια

«Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης στα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, συνεκτιμώντας όλες τις διαστάσεις του προβλήματος» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι έξι από τους υπαίτιους για τα γεγονότα αυτά συνελήφθησαν, ενώ εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απομακρύνθηκαν άμεσα από το νησί.

Τόνισε ότι μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε ένα νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής, σε έναν διαφορετικό χώρο, με συνθήκες πολύ καλύτερες από εκείνες που επικρατούσαν στη Μόρια. Παρόλα αυτά-όπως είπε- η διαδικασία της μετεγκατάστασης στη νέα δομή γινόταν μετ’ εμποδίων καθώς ομάδες μεταναστών, τους υποκινούσαν να μείνουν εκτός δομής υποστηρίζοντας πως έτσι θα φύγουν από τη Λέσβο. «Η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κυρίως μάλιστα ότι απόφασή της είναι να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα», σχολίασε.

Για την αστυνομική επιχείριση που έγινε στον Καρά Τεπέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας – με τη συμμετοχή και 70 γυναικών αστυνομικών – με στόχο τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ. Μέχρι το πρωί είχαν μεταφερθεί περισσότερα από 1.150 άτομα εντός της προσωρινής δομής φιλοξενίας. Στην είσοδο υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού – από 17 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ – και ακολουθούνται οι διαδικασίες καταγραφής. Συνεχίζουμε υλοποιώντας το τρίπτυχο που είχαμε θέσει εξαρχής: στέγαση, σίτιση, προστασία».

«Η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια»

«Η απόσυρση του Oruc Reis είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Η αποκλιμάκωση όμως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «δεν γίνεται να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, την ώρα που συνεχίζεις να απειλείς» και επανέλαβε την θέση που εξέφρασε ο Πρωθυπουργός: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον λοιπόν η διάθεση αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διεκόπησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ