Παρασκευή 7/5/2021

Ο Πρ. Παυλόπουλος κονιορτοποίησε την «αποστρατιωτικοποίηση» επικαλούμενος θέσεις Μέρκελ-Ολάντ

Η ΝΔ απαγόρευσε την παρουσία των τεσσάρων Βουλευτών της στην εκδήλωση της Ολομελείας των δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Καστελλόριζο, ενώ δεν επέτρεψε την παρουσία κρατικών αξιωματούχων στο πάνελ των ομιλητών.

Όχι βεβαίως γιατί αντιτίθεται στην πρωτοβουλία. Αλλά διότι δεν ήθελε ενόψει ενάρξεως των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία να… δυναμιτίσει το κλίμα. Ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε «απόπειρα τετελεσμένου» την επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο την προηγούμενη εβδομάδα.

Και όμως! Ο Βουλευτές για να μην πούμε και οι διαπραγματευτές μας θα έπρεπε να ήταν εκεί προκειμένου να ακούσουν ολοκληρωμένη την εθνική θέση από τα χείλη του τέως Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος με τις δημόσιες παρεμβάσεις του διεκδικεί το δικαίωμα να βοηθά την χώρα του. Τίποτε άλλο. Το Μαξίμου ακόμη και τώρα άλλωστε είναι ενήμερο.

Η ομιλία που εκφώνησε ο κύριος Παυλόπουλος στο Καστελλόριζο διεκδικεί την εξής νομική πρωτοτυπία: Θωράκισε τις ελληνικές θέσεις για την αμυντική ενίσχυση με παραπομπές στην συμφωνία του Άαχεν μεταξύ Γαλλίας – Γερμανίας του 2019, σε γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2016, σε δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου Ολάντ για την αμοιβαία άμυνα μετά από επιθέσεις ενόπλων στο Παρίσι, σε έγγραφα και δηλώσεις του ΟΗΕ για την έννοια της επικείμενη απειλής μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ακόμη και με παραπομπές σε έγγραφα της Τουρκίας του 1975 που δείχνουν ότι η γείτων δεν θεωρούσε το θέμα «διαφορά» και αντικείμενο προς διαπραγμάτευση με την Ελλάδα καθώς δεν είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη των Παρισίων.

Τα ντοκουμέντα αυτά σε συνδυασμό με αυτά που θα παρουσιάσει προσεχώς ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την ευνοϊκή για την επήρεια του Καστελλόριζου νομολογία της Χάγης (2018) στην  περίπτωση της διενέξεως Νικαράγουα-Κόστα Ρίκα και την θετική για την Ελλάδα γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού κοινοβουλίου για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, είναι μία προσφορά προς την εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Ιδίως αν η Γερμανία ορίσει μεσολαβητή εκπρόσωπό της στις διαπραγματεύσεις! Οι θέσεις της την δεσμεύουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ