«Στα σχοινιά» Χαρδαλιάς και Ραγκούσης εντός Βουλής για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας

Must Read

Μόνο… στα χέρια δεν πιάστηκαν μέσα στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Ραγκούση, με αφορμή την αποτελεσματικότητα ή μη του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας τόσο απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στη χώρα, όσο και αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Ραγκούσης μίλησε σε εξαιρετικά έντονο ύφος για «κατάρρευση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας», εξωθώντας τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στο να απορρίψει τις κατηγορίες του, τονίζοντας ότι, τόσο στα τρία ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και στην πανδημία, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με σχέδιο, υπεύθυνα, συγκροτημένα και αποτελεσματικά, κατηγορώντας, παράλληλα,  τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «στηρίχθηκε σε αβάσιμες, έωλες και γενικόλογες αναφορές συνδυάζοντας φήμες, σχόλια και δημοσιεύματα για να καταγγείλει τη κυβέρνηση υπό μορφή τσιτάτων».

«Σε τρεις κρίσιμες δοκιμασίες φέτος, η Πολιτική Προστασία αποδείχθηκε ανήμπορη και υπόλογη. Το μοναδικό κυβερνητικό σχέδιο που υπήρχε, ήταν η παραποίηση της πραγματικότητας και η απόκρυψη της αλήθειας», υποστήριξε ο Γ. Ραγκούσης.

«Οι κατηγορίες ότι δεν λειτούργησε άμεσα και αποτελεσματικά ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και ότι κατέρρευσε είναι έωλες και αβάσιμες για να θολώσουν τα νερά και να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη. Η αλήθεια είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι προς κατάρρευση. Κατάφερε να κρατήσει όρθια τη χώρα απέναντι σε πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Και τα στελέχη της ποτέ δεν κατέρρευσαν και δεν δείλιασαν. Μήνες τώρα στέκονται όρθιοι, αγέρωχοι ακούραστοι, ορθώνουν τοίχο στον αόρατο εχθρό και βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη γράφοντας στο βιβλίο των ημερών σελίδες ευθύνης, συνέπειας και αποτελεσματικότητας, όταν η αντιπολίτευση γράφει σελίδες μεμψιμοιρίας, μικροκομματισμού, λαϊκισμού και άγνοιας», απάντησε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Ουδείς το πρόβλεψε

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσής τους βρέθηκε η κακοκαιρία που σημειώθηκε στην Εύβοια, με τον Γ. Ραγκούση να θέτει θέμα «γιατί η πολιτική προστασία δεν ενημέρωσε τους πολίτες με αποστολή μηνυμάτων από τη γραμμή 112». «Δεν χρησιμοποιήσαμε το 112 στην Εύβοια προληπτικά, γιατί ποτέ δεν είχαμε επίσημη ενημέρωση ή προειδοποίηση για ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο. Ουδείς το πρόβλεψε αυτό. Ποτέ μα ποτέ δεν εκδόθηκε από την ΕΜΥ επικίνδυνο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, παρά ένα απλό δελτίο τύπου για επιδείνωση του καιρού», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς

Και ο υφυπουργός συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δεν στείλαμε την ώρα της εξέλιξης του φαινομένου προειδοποίηση με το 112, γιατί νύχτα, σε μια περιοχή χωρίς ρεύμα, με ανεξέλεγκτους χείμαρρους θα δημιουργούσε πανικό και θα οδηγούσε τους ανθρώπους σε πνιγμό, σε θάνατο. Στην Καρδίτσα που είχαμε ακριβή πρόβλεψη, στείλαμε προειδοποίηση μέσω του 112, δυόμισι ώρες πριν ξεκινήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

«Δεν μέμφομαι το επιστημονικό προσωπικό του Αστεροσκοπείου, του ευρωπαϊκού μηχανισμού και της ΕΜΥ, που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την έκταση του φαινομένου, γιατί η κλιματική αλλαγή προκαλεί τέτοιες δυσλειτουργίες. Εγώ μέμφομαι όσους μετά το συμβάν προσπάθησαν να πουν ότι είχαμε ειδοποιηθεί για την έκτασή του. Όσα λέγονται είναι για να θολώσουν τα νερά. Τα πραγματικά γεγονότα, όμως, είναι αμείλικτα και αδιαμφισβήτητα. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα αυτά και θα δοθούν απαντήσεις, όχι πάντως σε εμένα», επεσήμανε ο Ν. Χαρδαλιάς.

«Εμείς δεν έχουμε, ούτε θα έχουμε μαζί την ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα. Αυτά που θα συμβούν από εδώ και στο εξής θα είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Ακολουθήσατε τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βγήκε στον ελληνικό λαό και είπε ό,τι γίνει από εδώ και πέρα μαζί θα φταίμε. Η αλήθεια είναι πως, ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής δεν θα είναι ούτε ευθύνη των πολιτών ούτε ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, ούτε της αντιπολίτευσης», τόνισε ο Γ. Ραγκούσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μαξίμου προσπαθεί να κλείσει άρον άρον το σκάνδαλο με τα e-mails

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου με την αξιοποίηση των προσωπικών...

More Articles Like This