Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020

Ο Μπορέλ «ανησυχεί» για τη νέα τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια… αλλά ως εκεί

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Χόρτασε από «ανησυχίες» των εταίρων η Κύπρος στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, με τελευταία την ανακοίνωση του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στα κατεχόμενα. Το κακό είναι ότι αυτές οι «ανησυχίες» δεν συνοδεύονται και από δράσεις και παραμένουν στα λόγια.

Ο τελευταίος της… λίστας των «ανήσυχων» (σ.σ. η Κομισιόν και ο ΟΗΕ μεταξύ αυτών) είναι ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης την «ανησυχία του» σχετικά με την ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν για τα Βαρώσια.

Ειδικότερα, ο κ. Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του τόνισε ότι αυτό που επείγει είναι η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης κι όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών».

Πιο συγκεκριμένα, ο ύπατος Εκπρόσωπος τη ΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις σημερινές ανακοινώσεις και τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια. Θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τέτοιες προσπάθειες, όπως τόνισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου. Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη και παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου. Ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει απαραίτητος».

Νωρίτερα, για τη σημερινή εξαγγελία επέκτασης της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην κατεχόμενη Κύπρο, το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε ότι καταδικάζει την τουρκική απόφαση και πως θα ενισχύσει όλες τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ