Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας στον Σλοβάκο ΥΠΕΞ για τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Η Τουρκία γίνεται ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή μας», τόνισε από την Μπρατισλάβα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα να αλλάξει πορεία. Όσο για τη σύντομη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Τούρκο ΥΠΕΞ;

«Είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω μια σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στην Μπρατισλάβα και ελπίζω ότι αυτή η συνάντηση θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κόρτσοκ.

Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Σλοβακίας τέθηκαν επί τάπητος οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απευθυνόμενος στον Σλοβάκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξή της Σλοβακίας κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και για την υποστήριξή της στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, αναδεικνύοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που εκφράστηκε. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή που θα δείξει το δρόμο προς τα εμπρός» επισήμανε o υπουργός Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας εξήγησε στον Σλοβάκο ομόλογό του την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ανέλυσε με λεπτομέρεια την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Επίσης, τον ενημέρωσε για το θέμα των Βαρωσίων, όπου η τουρκική συμπεριφορά είναι εντελώς αντίθετη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως διαμήνυσε.

Παράλληλα, συζήτησαν για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και για το πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει πως η Τουρκία είναι ένα σημαντικό στοιχείο και είναι πάντοτε παρoύσα στις κρίσεις της περιοχής μας. «Έχει εισβάλλει στη Συρία, στο Ιράκ, έχει στείλει τζιχαντιστές στη Λιβύη και τώρα είναι επίσης παρούσα στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τη θέση της Σλοβακίας, ότι υποστηρίζει πλήρως τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο και ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, τόνισε στις δηλώσεις του ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις. Κατόπιν, υπογράμμισε πως μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εντάσεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ