Δευτέρα 21/6/2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων

Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών ζητούν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Ξανθός. Το πρώτο βέβαια ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση είναι το εάν τελικά υπάρχουν αυτά, εάν κρατούνται όντως πρακτικά στις συνεδριάσεις της επιτροπής, καθώς το αντίθετο θα ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο για τους θεσμούς.

Πάντως, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται ότι η τήρηση και η διεύρυνση των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, δηλαδή του συλλογικού οργάνου που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργού Υγείας και δρα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας από τον κορονοϊό (Covid-19), θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων, ενώ θα συμβάλλει στη διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα, καθώς και στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Θα μπορούσε βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είχε σκοπό να υπερασπισθεί τους θεσμούς αντί να επιζητά την εύκολη αντιπολίτευση μέσω της δημιουργίας εμποδίων στην κυβέρνηση, προβλημάτων στους ειδικούς και αναστάτωση στην κοινωνία, αντί να ζητά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών να ζητήσει να ενημερώνεται η Βουλή ή έστω κάποια επιτροπή της για τα πρακτικά.

Την κίνηση πάντως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει χθες το πρωί η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να φέρει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών, πρέπει να γνωρίζουμε τις εισηγήσεις τους… Αν καταψηφίσει τη σημερινή τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί εν κρυπτώ και επικίνδυνα». Η κυρία Γεροβασίλη εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει τους επιστήμονες και δεν ακούει τις εισηγήσεις τους. Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δρα με γνώμονα την επικοινωνιακή της εικόνα και όχι την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή: Δημοκρατία

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ