Κυβέρνηση και εκκλησία κοντά στη «χρυσή τομή» για το άνοιγμα των Ναών

180 ορθόδοξα σωματεία ζήτησαν από Μητσοτάκη και Ιερώνυμο να μη μείνουν (ξανά) βουβά τα καμπαναριά

Must Read

Πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση για την λειτουργία των εκκλησιών κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου, με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι οπισθοχωρεί. «Είμαστε πολύ κοντά να βρεθεί μια χρυσή τομή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Τη μέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η εξέλιξη της πανδημίας και ο τρόπος εορτασμού των Χριστουγέννων στις ιδιαίτερες, φετινές συνθήκες, 180 ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία δημοσίευσαν την επιστολή τους προς τον δεύτερο, με την οποία ζητούν ανοιχτές εκκλησίες κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου.

Παρότι η κυβέρνηση παραπέμπει στην Παρασκευή για τις τελικές αποφάσεις, τα χριστιανικά σωματεία, φοβούμενα προφανώς επανάληψη του περασμένου Πάσχα, με τις κλειστές εκκλησίες και τα βουβά καμπαναριά, ζητούν το άνοιγμα των ναών και στοχεύουν την Πολιτεία, την οποία εγκαλούν για… μονομέρεια.

Το «παράπονο» για διαφορετική αντιμετώπιση των πιστών είναι ξεκάθαρο, καθώς στην επιστολή αναφέρεται ότι «τις τελευταίες μέρες είδαμε στα μέσα μαζικής ενημερώσεως ότι γίνονται ανεκτές από την Πολιτεία διάφορες δημόσιες συναθροίσεις και διαδηλώσεις. Και αναρωτηθήκαμε: Μόνο οι πιστοί δεν έχουν δικαίωμα να βγουν στους δρόμους και να λιτανεύσουν τις θαυματουργές εικόνες και τα ιερά λείψανα των Αγίων μας, λαμβάνοντας, βέβαια, όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα;  Φυσικά, τονίζεται ότι δεν περιφρονούνται τα υγειονομικά μέτρα και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον σεβασμό και την εκτίμηση που τρέφεται για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη νοσηλεία των ασθενών. Εχει όμως και η ψυχή μας τις δικές της ανάγκες» συμπληρώνουν και υπογραμμίζουν ότι αυτό που ζητούν είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να καταφεύγουν στους ναούς.

Μπορεί να αργήσει κι άλλο η άρση

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας, αναμένονται να γίνουν το αργότερο μέχρι το Σάββατο, ωστόσο η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι ικανοποιητική, γι αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει κι άλλο η  άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Έχουμε μια πτώση των δεικτών για εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ΜΕΘ και σε κρούσματα, αλλά όχι ακόμα ικανοποιητική. Μας απασχολεί, όμως, και η κινητικότητα που είναι αυξημένη κατά 20-25% σε σχέση με το πρώτο lockdown» και πρόσθεσε λέγοντας πως «έτσι όπως βλέπουμε τα στοιχεία, υπάρχει μια αργή βελτίωση που μας έχει φέρει μπροστά σε μια καθυστέρηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεχομένως αργήσει και άλλο η άρση των περιοριστικών μέτρων. Το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα γίνει με πολλή προσοχή. Όποια βήματα κάνουμε θα είναι σταδιακά».

Παράλληλα υπενθύμισε πως μέχρι τις 7 Ιανουαρίου δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση ή τα χιονοδρομικά κέντρα, καθώς επίσης θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει εισήγηση για να διαφοροποιηθούν τα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο.

Εως 9 άτομα στα σπίτια

Αναφορικά με την επέκταση του ωραρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως κάτι τέτοιο εξαρτάται από το άνοιγμα των καταστημάτων ενώ υπογράμμισε πως οι εορτασμοί στα σπίτια θα είναι μέχρι εννέα άτομα.

«Εφόσον ανοίξει, θα υπάρξει μια επέκταση του ωραρίου. Για τις επισκέψεις στα σπίτια θα είναι μέχρι 9 άτομα και για παραμονές κι ανήμερα των εορτών θα υπάρξει μια διευθέτηση. Θα υπάρξει μια προσαρμογή και στο ωράριο της βραδινής κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, αφού τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για περισσότερες ώρες, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός»

Σχετικά με την καραντίνα των 10 ημερών που έχει τεθεί σε όσους Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό για τις γιορτές στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει αυτό, ενώ έκανε γνωστό ότι εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο να αλλάξει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με τις συναλλαγές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This