Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Το επικείμενο πλήγμα Σαμαρά στον Μητσοτάκη και οι 100 μέρες της κολάσεως

Το διάστημα από τα μέσα Ιανουαρίου έως τον Απρίλιο θα είναι μεταβατικό αλλά και καθοριστικό

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να μη χάσει εντελώς τον έλεγχο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Καθώς όμως έως τώρα η μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν είναι ικανοποιητική, αν και το lockdown συνεχίζεται, προκαλώντας τσουνάμι άλλων προβλημάτων στην οικονομία και την κοινωνία, κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 10η Ιανουαρίου. Έως τότε υπολογίζεται να γίνει η έναρξη των εμβολιασμών, με την ελπίδα να λειτουργήσει περισσότερο ως γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αισιοδοξία για έξοδο από το τούνελ.

Πάντως, επί ξυρού ακμής η κυβέρνηση δεν βρίσκεται μόνο με τον κορωνοϊό. Σημάδια αποσυντονισμού διακρίνονται και σε άλλα κρίσιμα θέματα, τα οποία θα είχαν πάρει, όπως ομολογείται, πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις εάν δεν αντιμετώπιζε και η αντιπολίτευση τα δικά της σοβαρά προβλήματα και ανεπάρκειες.

Αποδυνάμωση Μητσοτάκη

Όσο κι αν δεν ομολογείται, μάλιστα, δημοσίως, οι χειρισμοί και οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν δημιουργήσει την αίσθηση της αποδυνάμωσης και της θέσης του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο του οποίου αντανακλώνται σε μεγάλο βαθμό οι αποτυχίες. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι από αυτό μπορεί να μην επωφελούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τροφοδοτούνται εκ νέου οι εσωτερικές διεργασίες στη Ν.Δ.

Όπως φαίνεται, το πεδίο των εθνικών θεμάτων είναι αυτό που ξεχωρίζει πάλι, ύστερα και από τα δυσμενή για την Ελλάδα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, που επέτρεψαν ήδη στον Ερντογάν να πανηγυρίζει για τη μη επιβολή κυρώσεων στη χώρα του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπαγορεύοντας τις δικές του κόκκινες γραμμές στον χειρισμό των Ελληνοτουρκικών.

Την τελευταία φορά που είχε κάνει ανάλογη δημόσια παρέμβαση ήταν στα τέλη Ιουνίου, όταν, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Κ. Μητσοτάκη, εξαπέλυε τη… ρουκέτα ότι «διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς!».

Η δήλωση Σαμαρά είχε γίνει την επαύριο του ξαφνικού τηλεφωνήματος του Κ. Μητσοτάκη στον Ερντογάν, για να πέσουν οι τόνοι, καθώς η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να αρχίσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Ακολούθησε και η μυστική τριμερής στο Βερολίνο, παρά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις με το Oruc Reis έξω από το Καστελόριζο έβαλαν αναγκαστικά φρένο.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Τώρα όλα δείχνουν ότι σχεδιάζεται επανεκκίνηση της διαδικασίας. Όμως στους μήνες που μεσολάβησαν έχει αλλάξει πολύ το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στη χώρα μας. Η αποτυχία στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού έχει εξασθενίσει και το imperium του πρωθυπουργού, ο οποίος, όσο κι αν επιδιώκει να βάλει κάτω από το χαλί της πανδημίας όλα τα άλλα προβλήματα, από ένα σημείο και έπειτα δεν το καταφέρνει.

Τώρα ο πρώην πρωθυπουργός κάνει τη νέα παρέμβασή του πάλι σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, εν όψει της έναρξης «εφ’ όλης» της ύλης, όπως φαίνεται πια, διαλόγου. Πολλοί φοβούνται, λοιπόν, ότι υπό τις συνθήκες αυτές ένας «ιός» Σαμαρά μπορεί να πλήξει ευκολότερα πλέον τη σταθερότητα της κυβέρνησης, υποχρεώνοντας τον Κ. Μητσοτάκη να μεταπηδά από το ένα ναρκοπέδιο στο άλλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί έναν αριθμητικά μικρό αλλά σκληρό πυρήνα βουλευτών, που, όπως εκτιμάται, είναι αρκετός για να τροφοδοτεί την ισορροπία τρόμου με το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε και στο θέμα της πανδημίας, η όποια δημόσια κριτική εκ των έσω έχει προέλθει από βουλευτές της ομάδας «Σαμαρά», όπως έκανε ο Δημ. Βαρτζόπουλος για το «λάθος» με το άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι.

Κλυδωνισμοί

Με τα δεδομένα αυτά, ο κίνδυνος μιας συνολικής απώλειας -μετά τη συνεχιζόμενη τραγωδία με τον κορωνοϊό- του ελέγχου θεωρείται υπαρκτός. Ήδη κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι, καθώς η κοινωνία βρίσκεται στα όριά της, θα είναι πολύ δύσκολο να συγκρατηθεί η κατάσταση μετά τον Ιανουάριο. Εάν έως τώρα δεν έχουν εκδηλωθεί φαινόμενα κινητοποιήσεων και ταραχών, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό αποδίδεται στο -συγκριτικά- «light» lockdown για τις μετακινήσεις, την κυκλοφορία των αυτοκινήτων κ.λπ. που ατύπως εφαρμόζεται εδώ.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  ΕΥΠ: Παρακολουθούσε και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό ότι το lockdown δεν λειτουργεί, τα υγειονομικά προγνωστικά παραμένουν δραματικά, οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν κόντρες μεταξύ τους για σχεδόν όλα τα σχετικά θέματα, οι επιστήμονες αρχίζουν να διαχωρίζουν ο ένας μετά τον άλλο τη θέση τους και η δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μεγαλώνει από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση. Το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να κλυδωνίζεται, αν και δεν απειλείται από την αντιπολίτευση, κι αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιόμορφης πολιτικής αστάθειας που παρατηρείται πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.

Οι 100 μέρες της κολάσεως…

Καθώς υπάρχει η απειλή τρίτου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας, ο πρωθυπουργός αναζητεί εναγωνίως τρόπους επιστροφής σε μια νέα πολιτική και επικοινωνιακή «κανονικότητα». Γι’ αυτό μετά την αποτυχία των απαγορεύσεων και των περιοριστικών μέτρων όλες οι ελπίδες για την εξισορρόπηση του κοινωνικού κλίματος πλέον έχουν εναποτεθεί στον εμβολιασμό.

Ωστόσο κι εδώ το παιχνίδι με τον χρόνο αναμένεται σκληρό, αφού, αφενός, θα απαιτηθούν -στην καλύτερη περίπτωση- αρκετοί μήνες για να φανούν τα αποτελέσματα και να επιτευχθεί η απαραίτητη ανοσία του πληθυσμού και, αφετέρου, διαπιστώνεται καθημερινά ότι ενισχύονται τα ποσοστά των πολιτών που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και πάντως χωρίς την -υποδεικνυόμενη από την κυβέρνηση- βιασύνη το εμβόλιο.

Γι’ αυτό εκτιμάται ότι, στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα από τα μέσα Ιανουαρίου έως τον Απρίλιο θα είναι μεταβατικό αλλά και καθοριστικό από υγειονομικής και όχι μόνο πλευράς.

Σε αυτές τις περίπου 100 μέρες θεωρείται πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα και ο κ. Μητσοτάκης (ο οποίος, στην προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα και να «μαζέψει» το άσχημο εσωκομματικό κλίμα, μελετά επί του παρόντος έναν ανασχηματισμό, με παρά πολλές εκπλήξεις) ίσως αναγκαστεί να δρομολογήσει πιο στρατηγικής σημασίας αποφάσεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΥΠ: Παρακολουθούσε και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων!

Θύματα των υποκλοπών (και) οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

Μάχες για μια θέση στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά...

Φωτιά οι τριπλές κάλπες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Από τον Νίκο ΣταυρουλάκιΤρεις στρατιωτικό-διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας στο διάστημα των τελευταίων 15...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός: «Θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά ό,τι λένε οι Τούρκοι, γιατί...

Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό έκαναν νωρίτερα σήμερα το πρωί...

Εκβιάζει με τις λίστες – Γρίφος ο Καραμανλής

Ενώ ο Μητσοτάκης επιχειρεί να διατηρήσει σε «ομηρία» τους βουλευτές του, ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι υποψήφιος. Το κυβερνητικό επιτελείο τοποθετεί τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου

Μενέντεζ: Όλο και πιο ηχηρό «όχι» στα F-16 για την Τουρκία – Οι ΗΠΑ...

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ...

Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου

Ο τελικός στόχος της Άγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, ένας και μοναδικός

Παράλυση έφερε ο νόμος Κεραμέως – Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης...

Υποκλοπές: Νέο χτύπημα από την Όλγα!

Τη θέση της κατά της επίκλησης του απορρήτου για τις υποκλοπές επανέλαβε για ακόμα...

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος: «Δύσκολο να έρθουν νύχτα οι Τούρκοι, ο Ερντογάν δίνει τη μάχη των...

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να...

Οργισμένο ψήφισμα για την ίδρυση Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας

Η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και απόλυτα φυσιολογικές...

Η «λαίδη Γκάγκα» βγήκε στην ΕΡΤ να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμά της

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας μιλάει στην ΕΡΤ για το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα...

Επίσημη καταγγελία από την Αθήνα στον ΟΗΕ για το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ενδεχόμενη απόπειρα υλοποίησής του παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα οδηγήσει σε ένταση και αποσταθεροποίηση

Να αφήσει τους «ψευτοτσαμπουκάδες», κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά τα παρακάλια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τράπεζες, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM