Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Πρ. Παυλόπουλος: «Η Βρετανία επιμένει στον αποικιοκρατικό της ρόλο στην Κύπρο»

Το βιβλίο που θίγει την δράση των «Μεγάλων Δυνάμεων» έναντι της Τουρκίας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στα εθνικά θέματα και στο Κυπριακό επικεντρώνεται το νέο βιβλίο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επιτίμου καθηγητού της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Παυλόπουλου, από τις εκδόσεις «Ευρασία», με τίτλο «Μελέτες για τα Εθνικά Θέματα και το Κυπριακό Ζήτημα».

Ο συγγραφέας αναλύει εις βάθος τα εν λόγω θέματα σύμφωνα με τις εγγυήσεις που προκύπτουν για Ελλάδα και Κύπρο από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση δίνει στον αρνητικό ρόλο των «Μεγάλων Δυνάμεων» ιδιαιτέρως της Βρετανίας στο Κυπριακό και στο γεγονός ότι μετά το Brexit, το Λονδίνο διατηρεί στρατιωτικές βάσεις σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παυλόπουλος επικρίνει στο βιβλίου τις «Μεγάλες Δυνάμεις» επειδή «σχεδόν ουδέποτε παρενέβησαν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για να συνετίσουν την Τουρκία -ακόμη και μετά τις ήττες της Γερμανίας κατά τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους- ώστε ν’ αναγκασθεί να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να πάψει να επιβουλεύεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία του Ελληνικού Κράτους». Η συμπεριφορά αυτή ήταν εμφανής στο Κυπριακό.

«Η αδήριτη ιστορική αλήθεια είναι ότι κυρίως η Μεγάλη Βρετανία δεν θέλησε ν’ αφήσει, ειλικρινώς και οριστικώς, πίσω της την περίοδο της αποικιοκρατίας στην Κύπρο. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη αποτελεί το ότι με την όλη πολιτική της ’καλλιέργησε’ εντέχνως, την ex nihilo δημιουργία του Κυπριακού, με το να υποδαυλίσει, σε μια κρίσιμη περίοδο της πορείας της Κύπρου προς την Ανεξαρτησία της, την υπόσταση της δήθεν «τουροκυπριακής κοινότητας» και ν’ αποβεί, σε διεθνή κλίμακα, «διαπρύσιος κήρυκας» των, δήθεν, δικαιωμάτων της.  Την υστεροβουλία αυτή της Μεγάλης Βρετανίας καθιστά εμφανή και μόνο το γεγονός, ότι επιδίωξε και πέτυχε και να παραμένει ‘εγγυήτρια δύναμη’ ως προς την Κύπρο και να διατηρεί βάσεις επ’ αυτής.  Κάτι το οποίο, προφανώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί, κατ’ ουδένα τρόπο, στάση διεθνούς εκτίμησης, από την πλευρά μιας δύναμης όπως η Μεγάλη Βρετανία, απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδίως αφότου η Κύπρος είναι πλήρες Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.  Στο σημείο αυτό πρέπει να τεθεί μ’ έμφαση το ζήτημα του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει ν’ αντιμετωπίσει, δίχως καθυστερήσεις και με υπευθυνότητα, το αν είναι συμβατό να διαιωνίζεται ένα τέτοιο καθεστώς με βάση τις περί κυριαρχίας των Κρατών-Μελών διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου  -και ιδίως της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τώρα πλέον που, μετά το Brexit, η Μεγάλη Βρετανία είναι ‘τρίτο κράτος’ έναντι της Ένωσης και των Μελών της» γράφει ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Ωμή παρέμβαση Πέτσα στην ΕΡΤ για... έναν τίτλο

Επίσης σχολιάζει το γεγονός ότι από το 1830, όταν η Ελλάδα κυρήχθηκε ανεξάρτητη έως και σήμερα, η Τουρκία ουδέποτε συμβιβάσθηκε πλήρως με αυτή την εξέλιξη. «Το αντίθετο μάλιστα, αν αναλογισθούμε, και πάλι με βάση τα ίδια τα ιστορικά δεδομένα, ότι η Τουρκία έκτοτε συμπεριφέρεται -τουλάχιστον κατά κανόνα και με μικρά διαλείμματα, κυρίως σε περιόδους κατά τις οποίες βρισκόταν σε διεθνή αδυναμία ή και απομόνωση- ως εάν στρεφόμενη κατά της Ελλάδας δεν αφήνει να «σβήσει» εντελώς η φαντασίωση ανασύστασης της «πάλαι ποτέ διαλάμψασας» Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημειώνει. Έτσι η Άγκυρα αγνοεί συστηματικώς το Διεθνές Δίκαιο, με τρανταχτό παραδείγματα την Συνθήκη της Λωζάνης.

«Ενδεικτικό της συμπεριφοράς της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας -και εξίσου ενδεικτικό των εναντίον της βλέψεων- είναι και το γεγονός, ότι στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους βρέθηκε στην ‘’απέναντι πλευρά’’, ήτοι στην πλευρά της Γερμανίας, η οποία ενεργούσε τότε κατά βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.  Και το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία, με αυτή την συμμαχική επιλογή και δίχως καμία πολεμική συμμετοχή και απώλεια -κατά το επικούρειο «λάθε βιώσας»- αποσκοπούσε, ευθέως και απροκαλύπτως, στην μεταπολεμική αποκόμιση ωφελών, κυρίως εδαφικών και κυριαρχικών, εις βάρος της Ελλάδας», εξηγεί ο κ. Παυλόπουλος.

Το «ηθικό δίδαγμα» όσων επισημαίνει στο βιβλίο ο καθηγητής, είναι πως Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως, δίχως νοοτροπία υποχωρητικότητας και δήθεν συμβιβασμών, τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, αναφορικά με την υπεράσπιση των κάθε είδους δικαιωμάτων τους και ιδίως των, lato sensu, κυριαρχικών.  «Και εξίσου πλήρης διαρκής προβολή τους, με την αντίστοιχη ολοκληρωμένη νομική τεκμηρίωση, σε όλα τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Fora. Κυρίως δε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κάθε ευκαιρία -και πέρα από την εκάστοτε, πολλές φορές τεχνηέντως, για ‘’ευνόητους λόγους’’ καθορισμένη agenda- πολλώ μάλλον όταν, κατά την υπεράσπιση των Δικαίων τους, Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται αυτοθρόως, κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και το Έδαφος, τα Σύνορα και τις Θαλάσσιες Ζώνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Μαξίμου: Φέρνει τώρα το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Η ώρα είναι κατάλληλη, όπως αναφέρει ο κ. Παυλόπουλος, διότι ο Ερντογάν δείχνει, απροκάλυπτα, το πραγματικό του πρόσωπο απέναντι στην ΕΕ και πλέον οι εταίροι μας «οφείλουν, για χάρη του ίδιου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ν’ αντιληφθούν ότι οι «σουλτανικές» του φαντασιώσεις, μέσ’ από την αδίστακτη εκμετάλλευση του σουνιτικού φονταμενταλισμού, στρέφονται ευθέως και εναντίον της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας καθώς και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε από τη Θεσσαλονίκη για χυδαιότητα τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η επόμενη εκλογική διαδικασία θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες και...

Με «βελτιώσεις» κατατίθεται στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις και την κυβερνοασφάλεια

Με την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, παρακολουθήσεων και νόμιμων (ή μη) επισυνδέσεων να εξακολουθεί...

Συνάντηση Νίκου Δένδια – Τζέφρι Πάιατ στο Βουκουρέστι

Τον παλιό γνώριμο πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συνάντησε ο Νίκος...

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Καμία ανοχή σε κάθε μορφή έμφυλης βίας»

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η...

Δένδιας: «Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα»

«Η Σύνοδος σήμερα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της...

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Δημητριάδης άδειασε τον Μητσοτάκη»

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης "άδειασε" τον...

Καστανίδης: «Καμία περίπτωση να συνεργαστούμε μετεκλογικά με τη ΝΔ»

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος της...

Μαξίμου: Φέρνει τώρα το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

Άλλαξε ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της...

Στυλιανίδης για τη Θράκη: Ο Ερντογάν ή λέει ψέματα ή λάθος τον ενημερώνουν

Στις προκλήσεις Ερντογάν απάντησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με παρέμβασή του στη Βουλή. Μάλιστα ζήτησε...

Προκλητική αναφορά Πέτσα στον Ανδρουλάκη, θα αντιδράσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Με έναν χαρακτηρισμό ο οποίος επιδέχεται πολλών, ακόμα και επιλήψιμων ερμηνειών καταφέρθηκε ο υπουργός...

Τριαντόπουλος: Βράζει η Μαγνησία με τον αποτυχημένο πολιτευτή…

Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές,...

Η εκδικητικότητα Πλεύρη γελοιοποιεί την κυβέρνηση

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δυσαρεστήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που...

Ωμή παρέμβαση Πέτσα στην ΕΡΤ για… έναν τίτλο

Απαράδεκτη παρέμβαση στην ΕΡΤ για ένα τίτλο, που, ενώ προέκυπτε από τις δηλώσεις του,...

Κυριάκος Μητσοτάκης στο LSE: Μπορούμε αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Τα ελληνοτουρκικά, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι υποκλοπές, καθώς και...

Με κορωνοϊό γύρισε από την Ισπανία ο Γιώργος Παπανδρέου

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.Επιστρέφοντας σήμερα Δευτέρα από το συνέδριο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

NEWSROOM