Δευτέρα 21/6/2021

Βαρουφάκης κατά ΕΛΣΤΑΤ για «αλχημεία μνημονιακών αριθμών» με τους άνεργους

Η ΕΛΣΤΑΤ αντί να παραδεχθεί ότι η μεθοδολογία της είναι εκτός πραγματικότητας, επέρριψε την ευθύνη εμμέσως στον ΟΑΕΔ

Η τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των ανέργων που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ αποτέλεσε το αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής και του επικεφαλής του Μέρα25 Γιάννη Βαρουφάκη.

Όπως έγραφε χθες η «δημοκρατία», ενώ ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε χθες αριθμό-ρεκόρ 1.181.296 ανέργων, ποσοστό κοντά στο 26%, η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιμένει να υπολογίζει τους ανέργους σε 786.439 άτομα και το ποσοστό σε 16,7%.

Απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο κ. Βαρουφάκης περί «αλχημείας μνημονιακών αριθμών που χτύπησε την ανεργία», η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε ανακοίνωσή της, αντί να παραδεχθεί ότι η μεθοδολογία που ακολουθείται είναι εκτός πραγματικότητας, επέρριψε την ευθύνη εμμέσως στον ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι «τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ».

Ο επικεφαλής του Μέρα25 ανταπάντησε ότι «η ΕΛ.ΣΤΑΤ. μόλις μας είπε ότι θεωρεί περί τους 300.000 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ως μη ‘πραγματικά’ ανέργους. Άρα, ο ΟΑΕΔ σπαταλά δημόσιο χρήμα σε δήθεν ανέργους! Να γιατί το ΜέΡΑ25 απαιτεί ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας επί της ΕΛ.ΣΤΑΤ., υπό δημόσιο αλλά όχι υπουργικό έλεγχο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ