Παρασκευή 30/7/2021

Η ΕΕ στηλιτεύει την Τουρκία για το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων

Πως κι έτσι;

Κατακεραυνώνει την Τουρκία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη για το προκλητικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη ανέκαθεν στέκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράζουν την αταλάντευτη αλληλεγγύη και στήριξή τους. Στο Συμβούλιο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2020, οι ηγέτες καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων και ζήτησαν την άμεση αντιστροφή του και την πλήρη τήρηση των αποφάσεων 550/1984 και 789/1992 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, όπως σημειώνει, «η Ε.Ε. αποδοκιμάζει δηλώσεις που αντίκειται στις Αρχές του ΟΗΕ και δηλώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η Ε.Ε. «στηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει απόλυτα προσηλωμένη σε μία συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης και με τις Αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καλεί την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ορίζοντας εκπρόσωπο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ