Τρίτη 3/8/2021

Δικαίωση του newsbreak.gr δια στόματος N. Κακλαμάνη: «Όχι σε συζητήσεις γενικά κι αόριστα για θαλάσσιες ζώνες»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Το newsbreak.gr από τον Σεπτέμβριο του 2020 με άρθρο του Μπάμπη Παπασπύρου, είχε αναδείξει το θέμα για τον όρο «θαλάσσιες ζώνες» που χρησιμοποιούσε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί ο Πρωθυπουργός, ως το μόνο θέμα που συζητάμε με την Τουρκία

Οι θαλάσσιες ζώνες ως όρος περιλαμβάνει:

  1. Αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα)
  2. Συνορεύουσα ζώνη
  3. Υφαλοκρηπίδα
  4. Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ)

nb keimeno papaspyros thalassies zones

Οι θαλάσσιες ζώνες υπολογίζονται από την ακτή του παράκτιου κράτους και η αιγιαλίτιδα ζώνη μπορεί να εκτείνεται έως και 12 ναυτικά μίλια (νμ), η συνορεύουσα ζώνη έως και 24 νμ, η υφαλοκρηπίδα από 200 έως 350 νμ, ενώ η ΑΟΖ εκτείνεται μέχρι τα 200 νμ.

Σύμφωνα με την UNCLOS, το παράκτιο κράτος ασκεί κυριαρχία μόνο στην αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα), ενώ στις λοιπές θαλάσσιες ζώνες (συνορεύουσα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Η κυριαρχία ενός κράτους επί της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί καθεστώς άσκησης κάθε νομικού δικαιώματος ενός κράτους, δηλαδή σαν να είναι έδαφος του κράτους, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα παρέχουν στο παράκτιο κράτος σαφώς περιορισμένες δυνατότητες και είναι συγκεκριμένα, ανάλογα με τη θαλάσσια ζώνη.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη ή όχι, κήρυξης της θαλάσσιας ζώνης. Εκ των τεσσάρων θαλασσίων ζωνών, η αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) και η υφαλοκρηπίδα είναι αυτοδίκαιες θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή δεν απαιτούν κήρυξη, ενώ η συνορεύουσα ζώνη και η ΑΟΖ απαιτούν κήρυξη.

Όταν λοιπόν η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά ο Πρωθυπουργός ομιλεί & αναφέρεται σε θαλάσσιες ζώνες, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ότι:

  • Ο όρος «θαλάσσιες ζώνες» δεν προβλέπεται από το δίκαιο της θάλασσας
  • Η Αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) αποτελεί καθεστώς άσκησης κάθε νομικού δικαιώματος ενός κράτους, δηλαδή σαν να είναι έδαφος του κράτους

Συνεχίσαμε να αρθρογραφούμε τονίζοντας ότι Η μόνη διαφορά Ελλάδος και Τουρκίας η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανατρέπεται με το «συζητάμε μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες» και μόλις χθες ήρθε η δικαίωση και επιβεβαίωσή μας δια στόματος Νικήτα Κακλαμάνη.

Μιλώντας χθες στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Real FM, ο Νικήτας Κακλαμάνης, που στα Εθνικά Θέματα ποτέ δεν «μάσησε τα λόγια» του, «άδειασε» κυριολεκτικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το αντικείμενο των διερευνητικών με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Ν. Κακλαμάνης – υιοθετώντας στο ακέραιο τη φρασεολογία του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου – είπε ότι σε καμία περίπτωση οι «Διερευνητικές» με την Τουρκία δεν μπορούν να έχουν ως αντικείμενο τις «Θαλάσσιες Ζώνες» γενικά κι αόριστα. Και εδώ είναι το «άδειασμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει κάνει τον όρο «Θαλάσσιες Ζώνες» «σημαία»…

Και ο Νικήτας Κακλαμάνης κατέληξε, πάντα στη γραμμή Παυλόπουλου-Δένδια: «Μία και μόνη διαφορά έχουμε με την Τουρκία. Την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών που εκπορεύονται από αυτή».

nb keimeno papaspyros thalassies zones1

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ