Τρίτη 27/7/2021

Τι είπαν Ράαμπ-Δένδιας στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στο Λονδίνο μετά το 2013

Συμφώνησαν στην καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Λονδίνο και η εκτενής συνομιλία του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ράαμπ, έδωσε έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση των διαφορών, τη σύμπτωση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό και την ανάγκη για ανάπτυξη διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Η τελευταία επίσκεψη Ευρωπαίου ΥΠΕΞ στο Λονδίνο είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η τελευταία επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στο Λονδίνο είχε πραγματοποιηθεί το 2013.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα δε. Αντιθέτως, τόνισε επανειλημμένα την ετοιμότητα του να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη.

Συμφώνησε απόλυτα με τον Έλληνα ομόλογό του όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης πενταμερούς (η οποία ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και θυμίζουμε ότι ήταν εξαρχής επιθυμία της Τουρκίας).

Από πλευράς του ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας και παράλληλα επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Για τις διμερείς σχέσεις, η βρετανική πλευρά επιθυμεί να συναφθεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν, σηματοδοτώντας έτσι την ενδυνάμωσή τους στην μετά-Brexit εποχή. Από πλευράς του, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας την συνεισφορά των Βρετανών πολιτικών, της Ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Βρετανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη διμερή στρατηγική σχέση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Προκειμένου να δοθεί άμεση συνέχεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η εν λόγω επίσκεψη αναμένεται, πλην απροόπτου, να λάβει χώρα εντός της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, «είναι φανερό ότι πρέπει να δρομολογηθεί το πλαίσιο επιστροφής τους στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά την Τρίτη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ