Πάλι τις «θαλάσσιες ζώνες» είπε ο Μητσοτάκης ως μόνη διαφορά με την Τουρκία – Η αναφορά στα γερμανικά υποβρύχια

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφαιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις»

Must Read

Την αναγκαιότητα να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς ωστόσο να είναι αυτό η απαραίτητη προϋπόθεση για τις μετακινήσεις, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021», ενώ σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, μίλησε πάλι για τις «θαλάσσιες ζώνες» ως διαφορά μας με την Τουρκία.

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αφαιρεί την αναγκαιότητα του τεστ κατά τις μετακινήσεις», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του, συμπληρώνοντας: «Να το ξεκαθαρίσω και πάλι: όλοι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν, απλά θα διευκολύνονται όσοι έχουν εμβολιαστεί. Συμφωνώ ότι τώρα δεν είναι η ώρα να λάβουμε μία απόφαση, αλλά τώρα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση».

Διαβάστε ακόμα: Δικαίωση του newsbreak.gr δια στόματος N. Κακλαμάνη: «Όχι σε συζητήσεις γενικά κι αόριστα για θαλάσσιες ζώνες»

Όχι άλλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων

«Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον και να διασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις επόμενες παραδόσεις των δόσεων των εμβολίων» συνέχισε κατά την παρέμβασή του στο «Europe 2021» ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια, που έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικά τα εμβόλια που έρχονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Για παράδειγμα θα πρέπει να έχουμε επαρκείς δόσεις από αυτό της johnson & johnson. Είναι σημαντικό γιατί πρόκειται για μία δόση, μπορεί να αποθηκευτεί πιο εύκολα και πιθανώς ο εμβολιασμός να μπορεί να γίνεται και στα φαρμακεία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε την διαδικασία εμβολιασμού».

Μόνη διαφορά με την Τουρκία ο «καθορισμός των θαλασσίων ζωνών»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός μίλησε πάλι για «θαλάσσιες ζώνες» και όχι για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ: «Η Ελλάδα επιζητά να επιλύσει τη μόνη διαφορά της με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών».

Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Δεν είμαι, όμως αφελής, θέλω να διαπιστώσω συνέπεια από την πλευρά της Τουρκίας. Σε γενικές γραμμές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, δεν σας κρύβω ότι ορισμένες φορές θα επιθυμούσα μεγαλύτερη στήριξη. Η απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά».

Κυρώσεις και γερμανικά υποβρύχια

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε την αναφορά του για την στάση της Ευρώπης:

«Είπαμε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει την γεωπολιτική της ισχύ και να μην είναι απλώς μια οικονομική δύναμη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε με ουσιαστικό περιεχόμενο το ζήτημα αυτό (την γεωπολιτική ισχύ). Έχουμε μια ευκαιρία. Προετοιμάζουμε μια έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια έκθεση για την Τουρκία η οποία θα συζητηθεί στις 25 και 26 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως γνωρίζετε σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να συνοψίσουμε όλες τις επιλογές μας ως προς την Τουρκία.

Δεν είμαι υπέρμαχος της επιβολής κυρώσεων, αλλά η απειλή κυρώσεων θα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αν δεν είναι αξιόπιστη, τότε δεν θα φέρει αποτελέσματα. Πιστεύω πως όντως κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως ένας από τους λόγους που η Τουρκία έκανε ένα βήμα πίσω και είναι πλέον πιο εποικοδομητική σχετίζεται με το γεγονός ότι αντιλήφθηκαν πως ακόμη και αν ο ρυθμός είναι αργός, η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ότι αφορά το τι περιμένει από τη Γερμανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ: «Και αν θέλεις να αποτελείς γεωπολιτική δύναμη κάποιες φορές ίσως και να πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός πως μπορεί να υποστείς και οικονομική ζημιά. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Αποφάσισαν να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία. Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ και για τον αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν έτσι γιατί πίστευαν ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως η Τουρκία αγόρασε και χρησιμοποιεί S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία και θα αγοράσει και αεροσκάφη F-35.

Δεν μπορεί να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η Γερμανία σχεδιάζει να εξάγει επιθετικά υποβρύχια στην Τουρκία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί. Προηγμένης τεχνολογίας επιθετικά υποβρύχια. Απλά θεωρώ πως υπάρχουν εργαλεία και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν αν κάποια χώρα θέλει να επιδείξει ισχύ, γεωπολιτική ισχύ, και όχι απλώς να αποτελεί μια οικονομική δύναμη. Κάποιες φορές είναι σαν να έχουμε δύο χέρια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ μυώδες, σαν αυτό ενός παίκτη του τένις, και αυτό είναι η οικονομική μας δύναμη. Και έπειτα υπάρχει το άλλο χέρι, που συμβολίζει την γεωπολιτική μας ισχύ, που είναι κάπως αδύναμο. Θα ήθελα λοιπόν να δω και τα δύο χέρια, να έχουν το ίδιο μέγεθος και τον ίδιο όγκο».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This