Δευτέρα 2/8/2021

Σε παράταξη η αντιτουρκική συμμαχία: Ο στόχος της πολυμερούς διάσκεψης στην Αθήνα

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι απέναντί της έχει σχηματιστεί ένα συμπαγές μπλοκ

Ακόμα μία πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών για τη δημιουργία «αντιτουρκικού» μετώπου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο θα εξελιχθεί αύριο Πέμπτη στην Αθήνα, με την πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με την ονομασία «Φόρουμ Φιλία».

Διάσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία και η οποία λαμβάνει χώρα μόλις λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η συμμετοχή και κάποιων άλλων χωρών, εάν αποφασίσουν έστω και την τελευταία στιγμή να αποδεχθούν τις προσκλήσεις που έχουν αποσταλεί από τη χώρα μας.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να προσεταιριστεί συγκεκριμένες χώρες, προκειμένου να διασπάσει τις πρωτοβουλίες προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών, που προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στην Άγκυρα και ιδίως στη Σαουδική Αραβία, η σύγκληση του φόρουμ, αποτέλεσμα των επαφών του Νίκου Δένδια με ομολόγους του από την ευρύτερη περιοχή μας, στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα ανατολίτικα παζάρια των γειτόνων δεν μπορούν να έχουν συνεχώς θετικά αποτελέσματα.

Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν ως οικοδεσπότες, καθώς τα δύο υπουργεία Εξωτερικών έχουν συνεχή επικοινωνία, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συγκεκριμένη διάσκεψη. Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται η ανάγκη να αποδειχθεί ότι η συνεργασία των κρατών της περιοχής δεν είναι ευκαιριακή, αλλά έχει χαρακτηριστικά μιας παγιωμένης σχέσης. Μιας σχέσης που δεν υπονοεί απλώς την ύπαρξη μιας αποτρεπτικής δυνατότητας απέναντι στις τουρκικές «πειρατικές» απόπειρες -κάτι που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό-, αλλά τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας στην περιοχή, δίχως τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Αυτό αποτελεί ζητούμενο για όσους εξετάζουν την ύπαρξη της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια επαμφοτερίζουσα πολιτική, που μπορεί να την οδηγήσει στην έξοδο από τις δομές στις οποίες σήμερα συμμετέχει.

Υπ’ αυτή την έννοια, η πολυμερής διάσκεψη δεν στέλνει μόνο ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ότι απέναντί της έχει σχηματιστεί ένα συμπαγές μπλοκ, αλλά και σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή ότι αυτή έχει χάσει πια τη διπλωματική πρωτοβουλία.

«Παρών» και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian) θα συμμετάσχει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Φόρουμ της Φιλίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές.

Σε τηλεφωνική συνομιλία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του συζήτησαν τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας.

Τη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών «Philia Forum» διοργανώνει η Ελλάδα, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, και της Σαουδικής Αραβίας. Έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ιορδανία, αλλά και το Ιράκ.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (περί ώρα 11:15 π.μ.), ενώ μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας της Υπουργικής θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο (περί ώρα 13:35).

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ