6/10/2022

Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι το τελευταίο lockdown; Δεν θα έπρεπε

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η κυβέρνηση... εξαφανίζει τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου και πάει απευθείας στον Απρίλιο

Το ότι η κυβέρνηση συνεχώς προσθέτει μέτρα μέσα στα μέτρα και lockdown μέσα στο lockdown και την ίδια στιγμή τονίζει την αισιοδοξία της και διαμηνύει ότι αυτό -που… ανανεώθηκε και λήγει στις 16 Μαρτίου- θα είναι και το τελευταίο, ακούγεται ως ανέκδοτο. Και όχι από τα πετυχημένα.

Γιατί όταν η συζήτηση περί ανοίγματος και «ανάσας» αφορά τον Απρίλιο, τότε καταλαβαίνουμε ότι ο Μάρτιος θα κυλήσει με… χειροπέδες, ακόμα και αν λειτουργήσει υποτυπωδώς το λιανεμπόριο στο δεύτερο μισό του μήνα.

Σε ερώτηση που έγινε στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown, η απάντησή του ήταν η εξής: «Ναι, μπορούμε να πούμε ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε μία σταδιακή άρση, μόνιμη πλέον πολλών περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της οικονομίας και συγκεκριμένων κλάδων». Που πήγαν οι υπόλοιπες ημέρες του Μαρτίου; Την απάντηση την ξέρετε.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Σκέρτσος είπε στο ίδιο κλίμα: «Αυτό το οποίο ζητάμε τώρα είναι να δοκιμάσουμε και μια σειρά νέων παραμετροποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σύστημα των μετακινήσεων, να περιορίσουμε την κινητικότητά μας, να κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια για να περάσουμε και τον μήνα Μάρτιο (σ.σ. ολόκληρο προφανώς). Είχε τονιστεί από την αρχή ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες λόγω της έξαρσης των ιώσεων».

Τα όσα είπε ο Άκης Σκέρτσος στο Action24

«Τα μέτρα έχουν δοκιμάσει τις αντοχές όλων μας, και των πολιτών και της κυβέρνησης», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλώντας στο Action24 και συνέχισε: «Προκαλούν μια φυσική κόπωση μπορούμε να πούμε ότι πολλές φορές προκαλούν τον κόσμο να προσπαθήσει να ξεγελάσει το σύστημα ακριβώς για να ανακτήσει κάποιους από τους βαθμούς ελευθερίας που έχει στερηθεί όλο αυτό το διάστημα. Όμως δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, κι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα έναν χρόνο τώρα μέσα στη διαχείριση αυτού του μεγάλου πανδημικού φαινομένου έχει καταφέρει να βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε απώλειες ζωών, που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε».

Ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε ακόμη ότι συνεχώς βλέπουμε πως βρισκόμαστε πολύ χαμηλά σε αριθμό κρουσμάτων κι έχουμε καταφέρει να στηρίξουμε οικονομικά επιχειρήσεις και εργαζομένους χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Σοκ για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο!

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής»

Σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα και τι κάνουμε λάθος, απάντησε: «Τα μέτρα αποδίδουν στο βαθμό που μπορούν να αποδώσουν. Δηλαδή έχουμε καταφέρει να γλιτώσουμε δύο από τα τρία κύματα που έχουν σαρώσει ήδη τον υπόλοιπο κόσμο, χώρες όπως η Μ. Βρετανία, το Ισραήλ, την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα ουσιαστικά έχει αντιμετωπίσει ένα βαρύ κύμα αυτό του φθινοπώρου-χειμώνα και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να διαχειριστούμε το επόμενο».

Πρόσθεσε πως έχουμε τα νέα στελέχη του ιού που ενισχύουν τη μεταδοτικότητα του ιού και ουσιαστικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου που είναι πιο αυστηρά, έχουν καταφέρει να ανακόψουν αυτή την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Τόνισε ότι «αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα και πολύ μεγαλύτερη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτό το οποίο ζητάμε τώρα είναι να δοκιμάσουμε και μια σειρά νέων παραμετροποιήσεων που πρέπει να γίνουν στο σύστημα των μετακινήσεων, να περιορίσουμε την κινητικότητά μας, να κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια για να περάσουμε και τον μήνα Μάρτιο. Είχε τονιστεί από την αρχή ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες λόγω της έξαρσης των ιώσεων».

Παράλληλα επεσήμανε για την οικονομία πως «δεν έχει μεγάλες αντοχές συνεπώς πρέπει να κάνουμε όλοι τα καλύτερο που μπορούμε για να εφαρμόσουμε το lockdown όπως το εφαρμόσαμε και τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι στο χέρι μας, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της δύσκολης διαδρομής».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από την αντιπολίτευση, επεσήμανε επιδεικνύοντας τον πίνακα που μας κατατάσσει στην 23η θέση όσον αφορά τις απώλειες ζωών στην Ευρώπη των 27, πως αυτός είναι ο πιο κρίσιμος δείκτης. «Από αυτόν θα κριθούμε και από την επίδοσή μας στην οικονομία όπου κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τόνισε.

Είπε επίσης πως «βλέπουμε ότι όλη η υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC είναι στο βαθύ κόκκινο ενώ η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση άρα «κάτι κάνουμε καλύτερα από τους υπόλοιπους».

Στο σημείο αυτό ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να δυσφημούμε την προσπάθεια που κάνουμε αλλά να τιμήσουμε την προσπάθεια που κάνει ολόκληρος ο ελληνικός λαός, ο καθένας στο μέτρο που μπορεί αλλά όλοι μαζί έχουμε συμβάλει για να έχουμε μια διαχείριση που μας έχει ξεχωρίσει στην πορεία αυτής της πανδημίας».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Η απάντηση Δένδια στις νέες προκλήσεις Ακάρ

Είπε ότι η αντιπολίτευση ασκεί μία πολύ άδικη κριτική που ουσιαστικά θίγει την προσπάθεια που κάνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Και επίσης ότι «η αντιπολίτευση καλά θα κάνει να μη δίνει πολιτική στήριξη σε γεγονότα που λειτουργούν σαν υπερμεταδότες του ιού».

«Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του»

Σε ερώτηση αν θα μείνουν μόνο στις συστάσεις ή θα προχωρήσουν σε αποτροπή συγκεντρώσεων ή άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι με την αποτροπή θα δημιουργείτο ένα τρομερά διχαστικό κλίμα στην κοινωνία. «Αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε γιατί εμείς ως κυβέρνηση δεν διχάζουμε την κοινωνία. Σε αυτή τη φάση ειδικά που απαιτεί ενότητα, απαιτεί σύμπνοια, απαιτεί ατομική και συλλογική ευθύνη απ’ όλους μας δεν είναι κάτι τέτοιο στη δική μας στρατηγική. Πρέπει ο καθένας να καταλάβει ότι αυτού του τύπου οι διαδηλώσεις σε αυτή τη φάση κάνουν πάρα πολύ κακό, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων και δυστυχώς επιβαρύνουν πάρα πολύ το Σύστημα Υγείας».

Υπογράμμισε πως «πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» ενώ σε ερώτηση για το αν είναι αυτό το τελευταίο lockdown, απάντησε: «Ναι, μπορούμε να πούμε ότι από τον Απρίλιο θα έχουμε μία σταδιακή άρση, μόνιμη πλέον πολλών περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της οικονομίας και συγκεκριμένων κλάδων. Θεωρούμε ότι τον Μάρτιο, κάποια στιγμή πρέπει να λειτουργήσει το λιανεμπόριο και θα λειτουργήσει και τον Απρίλιο, υπό καλές καιρικές συνθήκες μπορεί να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους και η εστίαση».

Ποσοστό 55% με 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου

Για τον εμβολιασμό ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως με βάση το χρονοδιάγραμμα και την εξέλιξη που έχουμε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και για τους άνω των 65 επιταχύνεται η διαδικασία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60. Έτσι το τείχος ανοσίας που χτίζεται σε μια πρώτη φάση και θα περιλαμβάνει ανθρώπους άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου θα έχει ολοκληρωθεί αρχές Μαΐου.

«Από κει και πέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 αναμένουμε κάποια εκατομμύρια δόσεις και προβλέπουμε ότι 5 με 5,5 εκατ. Έλληνες και Ελληνίδες, δηλαδή ποσοστό 55% με 60% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου».

Δημοφιλείς ειδήσεις  Δεν τόλμησαν να πουν ό,τι έλεγαν στη Βουλή!

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι «θεωρήθηκε πρώιμο όταν το πρωτοανέφερε ο πρωθυπουργός αλλά στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ίδια η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι είναι μια πολύ καλή ιδέα και πρέπει να δούμε στην πράξη πώς μπορεί να λειτουργήσει. Στις 17 Μαρτίου υπάρχει μια συνεδρίαση που θα εξεταστούν αναλυτικά οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει και όπως είπε πρόκειται για κάτι που θα βοηθήσει ειδικά τη δική μας οικονομία που είναι τουριστική να ανοίξει ταχύτερα, να υποδεχθεί περισσότερους τουρίστες και να ανακτήσουμε ένα μέρος των ζημιών που υποστήκαμε την περσινή χρονιά. ‘Αρα το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία νίκη δική μας κατ’ αρχάς προς τους Έλληνες πολίτες αλλά κι ένα διαβατήριο για εύκολα ταξίδια από και προς την Ελλάδα».

«Δεν πρέπει και δε θέλουμε να έχουμε νεκρό απεργό πείνας»

Για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα και το γιατί επιμένει η κυβέρνηση ο κ. Σκέρτσος είπε πως αυτό που προκαλεί την κοινή γνώμη είναι «ότι αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε μ’ ένα περιθωριακό ζήτημα, με ένα άδικο αίτημα το οποίο βρίσκεται εκτός νομιμότητας και το οποίο έχει βρει πολιτική στέγη και κάλυψη από την αντιπολίτευση με σκοπό να δημιουργήσει προβλήματα και να διχάσει με ψευτοδιλήμματα την ελληνική κοινωνία. Συνεπώς καλά κάνει και επιμένει η κυβέρνηση γιατί η αντιπολίτευση δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι η σχέση της και η θέση της απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας».

Κλείνοντας τόνισε «εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργούμε εντός ενός κράτος δικαίου που δεν κάνει διακρίσεις ως προς τους κανόνες που θέτει. Δεν λειτουργεί α λα καρτ. Δεν πρέπει και δε θέλουμε να έχουμε νεκρό απεργό πείνας. Απευθύνουμε έκκληση και στον κ. Κουφοντίνα και στην οικογένειά του και σε όσους τον περιβάλλουν, να πιέσουν να αλλάξει γνώμη, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να διεκδικήσει τα αιτήματά του. Η Ελληνική Πολιτεία είναι εδώ για να του διασφαλίσει μία δίκαιη δίκη και να διεκδικήσει το δίκιο του. Αλλά αυτό το αίτημα, το λεγόμενο δικαίωμα δεν υφίσταται. Δεν μπορεί κάποιος ισοβίτης ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα να επιλέγει σε ποια φυλακή θα κρατηθεί».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μητσοτάκης προωθεί στη Ν.Δ. και άλλον υβριστή του Καραμανλή

Οι αναρτήσεις που έδωσαν στον Μιχάλη Μπλέτσα θέση στην καρδιά του Πρωθυπουργού - Ο επιστήμονας που χλεύαζε συστηματικά τον Κ. Καραμανλή δέχτηκε πρόταση για να... αξιοποιηθεί

Η απάντηση Δένδια στις νέες προκλήσεις Ακάρ

Οι νέες καθημερινές πλέον προκλητικές δηλώσεις των γειτόνων κατά της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τα...

Δικαίωση Μητσοτάκη είδε ο Οικονόμου στην πρόταση της Κομισιόν για προσωρινό πλαφόν στο φυσικό...

Δεόντως πανηγύρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την... επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή...

H Έλενα Κουντουρά στην κινητοποίηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC στο Στρασβούργο

Η Έλενα Κουντουρά συμμετείχε στη δυναμική κινητοποίηση της ΣυνομοσπονδίαςΕυρωπαϊκών Συνδικάτων ETUC που πραγματοποιήθηκε σήμερα...

Και ξαφνικά… κωλοτούμπα Άδωνι για το ωράριο των καταστημάτων 

Αναδίπλωσε μέσα σε 24 ώρες ο υπουργός Ανάπτυξης

Νέα (πέτσινη) λίστα – Ο Σκρέκας θα μοιράσει 7.500.000 € στα ΜΜΕ

Για να ενημερώσει τους πολίτες για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας

Η ΝΔ «κρύβει» τον Κυρανάκη από μήνυση και στέλνει στο εδώλιο τον Παππά

Αθώωσε τον Κώστα Κυρανάκη η ΝΔ για δημοσιοποίηση στοιχεία πολίτη, αλλά στήνει εδώλιο για...

Αλαλούμ στο εσωτερικό της κυβέρνησης – Το Μαξίμου «άδειασε» τον Άδωνι για το ωράριο...

«Μπλόκο» στον Άδωνι για τη μείωση του ωραρίου των καταστημάτων προτού καν συναντηθεί με τους φορείς

Νέο θερμό επεισόδιο γαλάζιου βουλευτή με υπουργό!

Πυκνώνουν οι κόντρες υπουργών και βουλευτών της ΝΔ. Την επομένη των παραπόνων που εξέφρασαν...

Τζαβάρας: Παραβίαση του Συντάγματος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη!

Απέναντι στον πρωθυπουργό που ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη είναι νόμιμη τέθηκε ο βουλευτής...

Δεν τόλμησαν να πουν ό,τι έλεγαν στη Βουλή!

Κανένα στοιχείο δεν είχε να καταθέσει στο Ειδικό Δικαστήριο η Εύη Χριστοφιλοπούλου που να...

Σοκ για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο!

Απίστευτος εμπαιγμός από την κυβέρνηση στους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Αντιπροσωπία του πανελλήνιου...

Πόντιος Πιλάτος πάλι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο...

Με το… λουλούδι στο χέρι ο Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 48 χρόνια της...

Εκδήλωση για τον εορτασμό των 48 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται...

Οργή των βουλευτών της Ν.Δ. για την ψηφοθηρία των υπουργών!

Πίσω από την μαγική εικόνα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα της...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Γερμανοί ζητούν 200.000.000 ευρώ αποζημιώσεις για τα Leopard!

Αποζημίωση εκτιμώμενου ύψους περί τα 200.000.000 ευρώ, που αφορά...

Δάκρυα στην κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα – Υποβασταζόμενος ο γιος του: «Ήσουν καταπληκτικός πατέρας»

Τον σπουδαίο ερμηνευτή Σταμάτη Κόκοτα αποχαιρέτησαν σήμερα σε κλίμα...

Ξεσηκώθηκε ολόκληρη η Καστοριά για την σαρωτική ακρίβεια στα καύσιμα και την ενέργεια

«Η Καστοριά βουλιάζει. Ακούει κανείς;» βροντοφώναξαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες...

Πένθος στην οικογένεια Μητσοτάκη

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε...

Σοκ για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο!

Απίστευτος εμπαιγμός από την κυβέρνηση στους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ