Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Η Τουρκία άναψε φωτιές… Πήρε τον Σίσι ο Μητσοτάκης για ενεργειακά και Αν. Μεσόγειο

Καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή του τηλεφωνήματος

«Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα το απόγευμα», ενημέρωσε η αιγυπτιακή Προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι ο Σίσι και ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησαν για τις στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή του τηλεφωνήματος αυτού, καθώς ολοένα και αυξάνονται οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να επιχειρεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ (ο Τσαβούσογλου το επιβεβαίωσε κιόλας).

Αλλά και από πλευράς Αιγύπτου, συναγερμό προκάλεσε στην Αθήνα η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων, συγκεκριμένα στο οικόπεδο με την ονομασία «EGY-MED-W18», το οποίο εκτείνεται πέραν του 28ου μεσημβρινού που είναι το ανατολικό όριο της μερικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του να ανταλλάξει απόψεις και να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο αλ Σίσι για περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τόνισε τη σημασία του αμοιβαίου συντονισμού σε αυτό το θέμα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου, με τρόπο που θα συνέβαλε στην επίτευξη των συμφερόντων των δύο φιλικών λαών σε διμερές επίπεδο ή στο πλαίσιο του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση των Αιγυπτίων.

Και συνεχίζει: «Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος αν Σίσι επιβεβαίωσε τις ισχυρές, διακεκριμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την υπερηφάνεια της Αιγύπτου για τις σχέσεις συνεργασίας που έχει με την Ελλάδα. Η Εξοχότητά του πρόσθεσε ότι οι σχέσεις διμερούς συνεργασίας προωθούνται υπό το φως των κοινών θέσεων και συμφερόντων μεταξύ των δύο χωρών σε περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος αλ Σίσι τόνισε τη φιλοδοξία της Αιγύπτου να προωθήσει διάφορες πτυχές αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας, ιδίως σε πεδία οικονομικά, ασφάλειας, αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο και στους ενεργειακούς τομείς».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ