«Γην και ύδωρ» και από τη Βουλή στην Ελληνικός Χρυσός: Ψηφίζεται απόψε η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση

Θεσπίζεται ακόμα και η δυνατότητα νόμιμης φοροαποφυγής από την εταιρεία

Must Read

«Γην και ύδωρ» στην Ελληνικός Χρυσός παραχωρεί απόψε -και με τη βούλα της Ολομέλειας- το Δημόσιο, καθώς ψηφίζεται, αργά το βράδυ, στη Βουλή η αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, τα οποία παραχωρούνται στην εταιρία για 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για άλλα 25 χρόνια.

Η σκανδαλώδης σύμβαση εγείρει σοβαρότατο ζήτημα νομιμότητας, καθώς παραβιάζει πληθώρα διατάξεων του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, ενώ, μεταξύ άλλων, θεσπίζεται η δυνατότητα νόμιμης φοροαποφυγής από τη μεταλλευτική εταιρία.

Ανάμεσα στις ντροπιαστικές και ληστρικές διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται πως ακόμη και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης με υπαιτιότητα της εταιρίας, δηλαδή στη μη τήρηση των συμβατικών όρων, το Δημόσιο υποχρεούται να την… αποζημιώσει.

Η κυβέρνηση όλες τις τελευταίες ημέρες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αντικρούει τις αιτιάσεις, μοιράζοντας απλόχερα υποσχέσεις για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Ακόμη κι αυτές, ωστόσο, βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, καθώς φαίνεται να αίρεται η νομικά δεσμευτική ρήτρα εντοπιότητας για κατά προτεραιότητα προσλήψεις προσωπικού.

Η σύμβαση ψηφίζεται αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, την οποία αναμένεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναμένεται και η παρέμβαση των αρχηγών της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα, άλλωστε, έχουν καταγγείλει από την πρώτη στιγμή τη σύμβαση, ζητώντας την απόσυρσή της. Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει επιφυλαχθεί, μιλώντας σε κάθε περίπτωση για ετεροβαρή σύμβαση.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της Κυριακής Μάλαμα, πρότεινε Ειδικό Χωρικό Σχέδιο Ανάπτυξης για τη Χαλκιδική, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης κατήγγειλε την αντισυνταγματικότητα της σύμβασης, αναφερόμενος στον όρο σύμφωνα με τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από κάθε αξίωσή του, παρελθούσα ή μελλοντική, έναντι της εταιρίας, συμπεριλαμβάνοντας τις αξιώσεις του Δημοσίου από την παράβαση των όρων της ισχύουσας σύμβασης, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί με απόφαση του ΣτΕ και του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Σημειωτέον πως στη σύμβαση έχει εναντιωθεί και ο «γαλάζιος» βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στη στάση που θα κρατήσει στην αποψινή ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This