Πανικός στο Μαξίμου και αλαλούμ μεταξύ κυβέρνησης και επιτροπής λοιμωξιολόγων!

Ριζούλης: Αυτά παθαίνει όποιος με ψέματα και επικοινωνιακά κόλπα προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό

Must Read

Το απόλυτο χάος φαίνεται να επικρατεί στην κυβέρνηση, που έχει χάσει κάθε έλεγχο στο θέμα του κορωνοϊού.

Το Μαξίμου, υπό την πίεση της λαϊκής κατακραυγής για τα συνεχή λάθη και το αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών, διακινούσε από χθες το πρωί πληροφορίες ότι είναι προ των πυλών η σταδιακή άρση του lockdown.

Μάλιστα, οι σχετικές διαρροές ανέφεραν ότι σήμερα εκτάκτως θα συνεδρίαζε η επιτροπή λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη της χαλάρωσης. Υπουργοί από νωρίς έσπευδαν με δηλώσεις να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας και έδιναν, μάλιστα και συγκεκριμένες ημερομηνίες για άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Όμως αργά το απόγευμα (έπειτα και από τη ραγδαία αύξηση των θανάτων) όλα άλλαξαν!

Ανακοινώθηκε ότι η συνεδρίαση της επιτροπής αναβάλλεται για την Παρασκευή, προκειμένου να έχουν οι λοιμωξιολόγοι περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή τους. Το απόλυτο μπάχαλο δηλαδή! Απόδειξη του πανικού που υπάρχει στο Μαξίμου και του εμφυλίου μεταξύ των ειδικών.

Διαβάστε ακόμα: Να γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Η προδιαγεγραμμένη πορεία της σταδιακής άρσης του lockdown φαινόταν ως φυσικό επακόλουθο, αφού τα… έξυπνα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση δεν απέδωσαν και μάλλον έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, προκαλώντας μεγαλύτερο συνωστισμό. Γι’ αυτό τα κρούσματα αυξάνονται και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι οριακή.

Στην ουσία, πρόκειται για μια ωμή ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας, με αποτέλεσμα η επιτροπή να προσπαθεί να ισορροπήσει, υπό το βάρος της λαϊκής οργής αλλά και των πολιτικών πιέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται πιεστικά από την επιτροπή να αξιολογήσει τα μέτρα περιορισμού κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και να εξετάσει σε ποιους τομείς μπορεί να υπάρξει μερική χαλάρωση. Επίσης, να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις της κάθε επαγγελματικής ή κοινωνικής δραστηριότητας.

Διαρροές

Η κυβέρνηση από νωρίς χθες το πρωί (προτού εκφραστούν οι αντιρρήσεις των επιστημόνων) άφηνε να διαρρεύσει ως δεδομένο το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως τα κομμωτήρια στις 22 Μαρτίου και το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με το μήνυμα στο 13032, που θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά το 24ωρο. Το άνοιγμα των κομμωτηρίων επρόκειτο να συνοδευτεί και με την επαναλειτουργία των κέντρων περιποίησης νυχιών.

Αντίστοιχα ανέφεραν ότι αυστηροί κανόνες θα υπάρχουν και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα καταστήματα θα ανοίξουν με ραντεβού, στην αρχή εκτός καταστήματος (click away) και στη συνέχεια και εντός (click inside) και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στο εσωτερικό, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου, όπως ίσχυε κατά τις περιόδους που η αγορά ήταν ανοιχτή. Παράλληλα εξεταζόταν να υπάρχει όριο και στην απόσταση που μπορούν να κινούνται οι καταναλωτές. Όσον αφορά τα σχολεία, το άνοιγμά τους προγραμματιζόταν για τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση ενημέρωνε χθες τους δημοσιογράφους ότι η εστίαση αναμένεται να ανοίξει στις 15 Απριλίου μόνο για καφέ και φαγητό, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με ωράριο έως τη 1 τα ξημερώματα. Και, τέλος, διακινούνταν πληροφορίες για ένα… σούπερ σχέδιο με 150.000 τεστ την ημέρα!

Όλα αυτά όμως είναι πλέον στον αέρα, έπειτα από την ακύρωση της σημερινής συνεδρίασης των ειδικών. Μένει να δούμε αν αύριο η κυβέρνηση θα αλλάξει ξανά τη στρατηγική της. Εξάλλου, όλοι έχουν καταλάβει ότι πορεύεται με το… βλέποντας και κάνοντας!

Γιατί αποφασίζουν τώρα αλλαγή της στρατηγικής;

Η πολιτική πίεση και η ραγδαία φθορά οδηγούν την κυβέρνηση στην αναθεώρηση των παράλογων απαγορεύσεων (και των ανόητων «έξυπνων» μέτρων) για τον κορωνοϊό, εφόσον επιβεβαιωθεί. Είναι στροφή πανικού και όχι συνειδητή επιλογή. Γι’ αυτό το Μαξίμου οφείλει να εξηγήσει: Γιατί αποφασίζει αλλαγή της στρατηγικής για την αναχαίτιση της πανδημίας και χαλάρωση των απαγορεύσεων, παρότι η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής έφτασε χθες στο 100%;

Γιατί δεν υιοθέτησε τόσο καιρό αυτά που φώναζαν δεκάδες επιστήμονες και το πράττει τώρα, στη χειρότερη στιγμή; Λίγοαργά ανακάλυψαν ότι η κοινωνία χρειάζεται «βαλβίδες αποσυμπίεσης». Η αναθεώρηση της στρεβλής στρατηγικής πρέπει όμως να συνοδεύεται και από ομολογία του λάθους. Απαιτείται γενναία παραδοχή της αποτυχίας των «έξυπνων» μέτρων, που θα συνοδεύεται από την αυτονόητη συγγνώμη προς τον ελληνικό λαό. Και σε κάτι τέτοιο δεν μας έχει συνηθίσει η παρούσα κυβέρνηση…

Και κάτι τελευταίο. Μήνες τώρα το Μαξίμου υποστηρίζει ότι λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Τώρα τι έγινε; Πώς οι υπουργοί προαναγγέλλουν χαλάρωση πριν ακόμα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή;

Από όποια πλευρά, λοιπόν, κι αν εξετάσει κανείς τις εξελίξεις, η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη. Αυτά παθαίνει όποιος με ψέματα και επικοινωνιακά κόλπα προσπαθεί να κοροϊδέψει τον λαό.

Δημήτρης Ριζούλης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταγγελία για εργασιακό bullying: «Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί επειδή έβγαινε στη σύνταξη»

Μία σοβαρότατη καταγγελία που αφορά σε εργασιακό εκφοβισμό, έρχεται στο «φως», με πρωταγωνίστρια μία 60χρονη, που απασχολείτο σε ιδιωτική...

More Articles Like This