Δευτέρα 26/7/2021

Πάλι ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Σίσι

Τι ανακοίνωσε η αιγυπτιακή Προεδρία για τη συνομιλία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (κατόπιν πρωτοβουλίας της Αθήνας όπως ενημέρωσε το Κάιρο) με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις ΕλλάδαςΑιγύπτου, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις (υπό τη σκιά της Τουρκίας…).

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να στηριχθεί η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές τον Δεκέμβριο. Αυτή ήταν η ενημέρωση από ελληνικής πλευράς.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, η επικοινωνία κάλυψε πολλούς τομείς διμερούς συνεργασίας, ιδίως τους τομείς της οικονομίας, ασφάλειας και ενέργειας. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας να ενισχύσει την κοινή συνεργασία με την Αίγυπτο σε διμερές επίπεδο ή στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Αυτό μπορεί να γίνει με τρόπο που θα προωθούσε την ήδη μοναδική συνεργασία μεταξύ τους. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε η συνεχής διαβούλευση και συντονισμός για όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος αλ Σίσι επιβεβαίωσε την υπερηφάνεια της Αιγύπτου για όλες τις πτυχές της εποικοδομητικής συνεργασίας της με την Ελλάδα καθώς και τα σημάδια προόδου που σημειώθηκαν στη διμερή ή τριμερή συνεργασία Αιγύπτου-Ελλάδας με την Κύπρο. Ως εκ τούτου, επαίνεσε την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέσω του τριμερούς πλαισίου. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης την επιθυμία της Αιγύπτου να προχωρήσει τη συνεργασία με την Ελλάδα για την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο φιλικών εθνών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ