«Μαύρη τρύπα» στην επικοινωνία: Ο Πέτσας δεν τράβαγε, ο Ταραντίλης έφυγε, η Πελώνη δεν μπορεί

Ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα, καθώς οι λάθος επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη και το κόστος φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, φανερές και μυστικές

Must Read

Οι αποτυχημένες επιλογές σε βασικά θέματα στρατηγικής, καθώς και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι κάθε μέρα και πιο εμφανείς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι λάθος επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη και το κόστος αρχίζει να φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις -φανερές και μυστικές-, οι οποίες αποτυπώνουν τη δυσφορία των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος και φέρεται έτοιμος να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα, ακόμα και στο στενό του περιβάλλον. Στο νέο σύστημα του Μαξίμου, αναβαθμισμένο ρόλο φέρεται ότι έχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω υπουργώ Επικρατείας Θόδωρος Λιβάνιος και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποδεικνύεται μείζων πληγή, καθώς η μία αποτυχημένη επιλογή διαδέχεται την άλλη και η μετάδοση των μηνυμάτων και των επιχειρημάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας παρουσιάζει πολλά κενά.

Μετά την προβληματική παρουσία του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εκδιώχθηκε ουσιαστικά για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση, ακολούθησε για… ένα φεγγάρι ο Χρήστος Ταραντίλης, που διαπίστωσε γρήγορα το… χάος και πρόλαβε να φύγει νωρίς. Τη θέση του έλαβε -προσωρινά, μέχρι νεωτέρας- η έως πρότινος αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία όμως, αν και διατηρεί την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αποδεικνύεται επίσης χαμηλού ειδικού βάρους και κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη.

Μία από τις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι να αναθέσει την «ηλεκτρική καρέκλα» του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Σκέρτσο, ο οποίος τελευταία έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρουσίες του, δείχνει έντονη δραστηριότητα και προβάλλεται διαρκώς από τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Είναι αυτός που ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μαζικά τεστ (αντί του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια), έχει ξεκινήσει να απαντά -και με οξύ μάλιστα ύφος- στον ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ατύπως, τουλάχιστον προς το παρόν, ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρακάμπτοντας την κυρία Πελώνη. Και ο ίδιος άλλωστε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ φέρεται ότι «γλυκοκοίταζε» από καιρό τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο στόχο.

Πάντως και ο Άκης Σκέρτσος δεν χαίρει άκρας εκτίμησης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία άλλωστε ποτέ δεν ανήκε. Η πλειονότητα της βάσης της «γαλάζιας» παράταξης τον θεωρεί σκληρό, με «νεοφιλελεύθερα» χαρακτηριστικά και παρελθόν με έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ και δη «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ», ως στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν διστάζει δε να «αδειάσει» εν ψυχρώ άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως έκανε, για παράδειγμα, με τον Χρήστο Ταραντίλη στην υπόθεση Λιγνάδη. «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχτηκε την παραίτησή του» ήταν η τοποθέτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ να έρχεται να τον διορθώσει δημοσίως, σημειώνοντας ότι «η παραίτηση Λιγνάδη ζητήθηκε και δόθηκε την ίδια μέρα που δόθηκε συνέντευξη με τις καταγγελίες».

Ωμή ήταν και η παρέμβασή του στο έργο της Δικαιοσύνης, όταν με ανάρτησή του άσκησε κριτική στην εισαγγελέα Αριστοτελία Δόγκα, επειδή, όπως υποστήριξε, ταυτίστηκε με την πλευρά της αδικοχαμένης φοιτήτριας στη Ρόδο Ελένης Τοπαλούδη.

Κινητικότητα επιδεικνύει τελευταία και ο Θόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος υπερασπίζεται, μέσω συνεντεύξεων, το κυβερνητικό έργο και ως φαίνεται, έχει πλέον έναν πιο ευρύ ρόλο, εκτός από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων στις οποίες είναι εξειδικευμένος. Θα συμμετέχει στον περαιτέρω επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι σχετικά «άφθαρτο» πολιτικά πρόσωπο (έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί Καμίνη), χωρίς να έχει προκαλέσει και να δώσει αφορμές για σοβαρά ζητήματα.

Άρθρο-μήνυμα άναψε φωτιές στο Μαξίμου

Αρκετή συζήτηση προκάλεσε εντός της εβδομάδας ένα κοινό άρθρο που συνυπέγραψαν ο γενικός γραμματέας (και δεξί χέρι) του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Μαστρογεωργίου και ο ερευνητής Χαράλαμπος Τσέκερης, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μιας νέας ομάδας στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου.

Ουσιαστικά, στο άρθρο περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας της νέας τεχνοκρατικής ομάδας που συστάθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, της Ομάδας Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης – Foresight, με τον κ. Μαστρογεωργίου, επικεφαλής της, να εξηγεί πως «στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε κατά τέτοιον τρόπο το μέλλον, ώστε όταν έρθει κάτι απρόβλεπτο να μην πούμε ότι δεν το είχαμε σκεφτεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ξεχάσουμε τι ίσχυε μετά τον Covid-19 για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαστρογεωργίου, σύζυγος της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, είναι μία ακόμα μεταγραφή της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μάλιστα έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας του τα έτη 2003-2004, αλλά και στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου από το 2009 στο υπουργείο Παιδείας. Η Ομάδα Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης – Foresight, μεταξύ άλλων, θα αναλύει όλες τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This