Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023

«Μαύρη τρύπα» στην επικοινωνία: Ο Πέτσας δεν τράβαγε, ο Ταραντίλης έφυγε, η Πελώνη δεν μπορεί

Ο πρωθυπουργός φέρεται έτοιμος να ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα, καθώς οι λάθος επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη και το κόστος φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, φανερές και μυστικές

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Οι αποτυχημένες επιλογές σε βασικά θέματα στρατηγικής, καθώς και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι κάθε μέρα και πιο εμφανείς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι λάθος επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη και το κόστος αρχίζει να φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις -φανερές και μυστικές-, οι οποίες αποτυπώνουν τη δυσφορία των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος και φέρεται έτοιμος να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα, ακόμα και στο στενό του περιβάλλον. Στο νέο σύστημα του Μαξίμου, αναβαθμισμένο ρόλο φέρεται ότι έχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω υπουργώ Επικρατείας Θόδωρος Λιβάνιος και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποδεικνύεται μείζων πληγή, καθώς η μία αποτυχημένη επιλογή διαδέχεται την άλλη και η μετάδοση των μηνυμάτων και των επιχειρημάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας παρουσιάζει πολλά κενά.

Μετά την προβληματική παρουσία του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εκδιώχθηκε ουσιαστικά για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση, ακολούθησε για… ένα φεγγάρι ο Χρήστος Ταραντίλης, που διαπίστωσε γρήγορα το… χάος και πρόλαβε να φύγει νωρίς. Τη θέση του έλαβε -προσωρινά, μέχρι νεωτέρας- η έως πρότινος αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία όμως, αν και διατηρεί την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αποδεικνύεται επίσης χαμηλού ειδικού βάρους και κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη.

Μία από τις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι να αναθέσει την «ηλεκτρική καρέκλα» του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Σκέρτσο, ο οποίος τελευταία έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρουσίες του, δείχνει έντονη δραστηριότητα και προβάλλεται διαρκώς από τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Είναι αυτός που ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μαζικά τεστ (αντί του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια), έχει ξεκινήσει να απαντά -και με οξύ μάλιστα ύφος- στον ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ατύπως, τουλάχιστον προς το παρόν, ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρακάμπτοντας την κυρία Πελώνη. Και ο ίδιος άλλωστε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ φέρεται ότι «γλυκοκοίταζε» από καιρό τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο στόχο.

Πάντως και ο Άκης Σκέρτσος δεν χαίρει άκρας εκτίμησης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία άλλωστε ποτέ δεν ανήκε. Η πλειονότητα της βάσης της «γαλάζιας» παράταξης τον θεωρεί σκληρό, με «νεοφιλελεύθερα» χαρακτηριστικά και παρελθόν με έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ και δη «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ», ως στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν διστάζει δε να «αδειάσει» εν ψυχρώ άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως έκανε, για παράδειγμα, με τον Χρήστο Ταραντίλη στην υπόθεση Λιγνάδη. «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχτηκε την παραίτησή του» ήταν η τοποθέτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ να έρχεται να τον διορθώσει δημοσίως, σημειώνοντας ότι «η παραίτηση Λιγνάδη ζητήθηκε και δόθηκε την ίδια μέρα που δόθηκε συνέντευξη με τις καταγγελίες».

Ωμή ήταν και η παρέμβασή του στο έργο της Δικαιοσύνης, όταν με ανάρτησή του άσκησε κριτική στην εισαγγελέα Αριστοτελία Δόγκα, επειδή, όπως υποστήριξε, ταυτίστηκε με την πλευρά της αδικοχαμένης φοιτήτριας στη Ρόδο Ελένης Τοπαλούδη.

Κινητικότητα επιδεικνύει τελευταία και ο Θόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος υπερασπίζεται, μέσω συνεντεύξεων, το κυβερνητικό έργο και ως φαίνεται, έχει πλέον έναν πιο ευρύ ρόλο, εκτός από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων στις οποίες είναι εξειδικευμένος. Θα συμμετέχει στον περαιτέρω επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι σχετικά «άφθαρτο» πολιτικά πρόσωπο (έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί Καμίνη), χωρίς να έχει προκαλέσει και να δώσει αφορμές για σοβαρά ζητήματα.

Άρθρο-μήνυμα άναψε φωτιές στο Μαξίμου

Αρκετή συζήτηση προκάλεσε εντός της εβδομάδας ένα κοινό άρθρο που συνυπέγραψαν ο γενικός γραμματέας (και δεξί χέρι) του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Μαστρογεωργίου και ο ερευνητής Χαράλαμπος Τσέκερης, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μιας νέας ομάδας στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου.

Ουσιαστικά, στο άρθρο περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας της νέας τεχνοκρατικής ομάδας που συστάθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, της Ομάδας Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης – Foresight, με τον κ. Μαστρογεωργίου, επικεφαλής της, να εξηγεί πως «στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε κατά τέτοιον τρόπο το μέλλον, ώστε όταν έρθει κάτι απρόβλεπτο να μην πούμε ότι δεν το είχαμε σκεφτεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ξεχάσουμε τι ίσχυε μετά τον Covid-19 για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαστρογεωργίου, σύζυγος της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, είναι μία ακόμα μεταγραφή της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μάλιστα έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας του τα έτη 2003-2004, αλλά και στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου από το 2009 στο υπουργείο Παιδείας. Η Ομάδα Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης – Foresight, μεταξύ άλλων, θα αναλύει όλες τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχόλιο Μητσοτάκη για την τροπολογία «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

«Στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα που έχουν ως...

Η αντίδραση της Λατινοπούλου στην τροπολογία για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη

Με σημερινή ανάρτησή της στα social media, Αφροδίτη Λατινοπούλου, αντιπρόεδρος του κόμματος ΠΑΤΡΙ.Δ.Α, εκφράζει...

Κατατέθηκε η τροπολογία «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές

Ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης - Τι αναφέρει για την περίπτωση «αχυρανθρώπων»

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους καλλιτέχνες – Σφοδρές αντιδράσεις

Η κυβέρνηση αγνόησε, όπως αναμενόταν, τις σφοδρές αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, που σήμερα πλημμύρισε...

Επίθεση Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θέλει να ρίξει τη χώρα στον βούρκο»

Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο ίδιος υποστήριξε...

Καλάθι του νοικοκυριού: 60, πλέον, τα προϊόντα που θα περιέχονται σε αυτό – Μέσα...

Μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση - προειδοποίηση του ΙΝΚΑ ότι θα μποϊκοτάρει το ...

Δημοσίευμα-«φωτιά» της Le Monde για την Τουλουπάκη – «Ανησυχία για το κράτος δικαίου στην...

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τον δικαστικό αγώνα της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς που βρέθηκε διωκόμενη επειδή ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis

Πλήρης στήριξη στον Θεοδωρικάκο από το Μαξίμου για την καταγγελία με τον γιο του...

Με μια φράση που έκανε αρκετούς πολιτικούς συντάκτες να χαμογελάσουν ειρωνικά, ο Γιάννης Οικονόμου...

Ο… «Μεγάλος Περίπατος» του Κώστα Σκανδαλίδη!

Χωρίς πυξίδα φαίνεται πως κινούνται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εν όψει των επικείμενων εκλογών....

Μύδροι Κακλαμάνη σε Γιατρομανωλάκη για τους καλλιτέχνες

Μέχρι και ο Νικήτας Κακλαμάνης εξανέστη στη Βουλή με τις δικαιολογίες του υφυπουργού Πολιτισμού...

Ευρωβουλευτής «βλέπει» εκμετάλλευση του σκανδάλου των υποκλοπών από τη ΝΔ για τις εκλογές!

Να ολοκληρωθεί άμεσα και στην «ώρα της» η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών, τόσο...

Το συγκλονιστικό βίντεο της «δημοκρατίας» και η δημοσιογραφική αθλιότητα

 Ο ηρωισμός των οϋκάδων μας, στον βωμό της σπέκουλας και της μικροπολιτικής

Φαρμακονήσι: Θύελλα με το βίντεο της «δημοκρατίας»!

Το συγκλονιστικό βίντεο με τουρκική ακταιωρό να προσπαθεί να εμβολίσει σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού...

Η απάντηση στις νέες προκλήσεις του σουλτάνου

Στις νέες απειλές κατά της χώρας μας από τον Ταγίπ Ερντογάν απαντούν διπλωματικές πηγές...

«Κρατήστε τις περιουσίες σας»: Το μήνυμα Χαρακόπουλου στους Βορειοηπειρώτες

Συγκλόνισε με τον χαιρετισμό του ο  βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος στην...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φρίκη: Πατέρας και γιαγιά βίαζαν 4χρονο αγοράκι – «Έτσι με έκανε ο μπαμπάς»

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση βιασμού ενός τετράχρονου...

Ντοκουμέντο-φωτιά για τον αθέατο πόλεμο στο Αιγαίο! Καρέ καρέ η επίθεση των Τούρκων

Τουρκική ακταιωρός στις 5 Ιανουαρίου επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού στο Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η ηρωική αντίδραση των λιμενικών.

Δείτε την κόρη του σεφ Λευτέρη Λαζάρου, Ηλέκτρα, με την οποία είναι και συνεργάτες

O Λευτέρης Λαζάρου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους...

«Αθάνατος!»- Σπάραξαν οι γονείς του υποσμηναγού Τουρούτσικα στην κηδεία – Λιποθύμησε η μητέρα του

Δραματικές εικόνες στο τελευταίο αντίο του Ικάρου που έπεσε για την πατρίδα

Νεκρός και ο κυβερνήτης του μοιραίου Phantom, Ευστάθιος Τσιτλακίδης

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του

Λάκης Λαζόπουλος: Εγώ δεν ξέρω, εσύ δεν ξέρεις, αυτός δεν ξέρει (Επεισόδιο 6ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...
spot_img

NEWSROOM